Palliativ omsorg, videreutdanning, Gjøvik
Hva lærer du?
Som student på videreutdanningen i palliativ omsorg ved NTNU får du en unik kompetanse som er etterspurt både i spesialist- og kommunehelsetjenesten. Studiet kvalifiserer for arbeid i spesialiserte enheter for alvorlig syke og døende, både i sykehus, sykehjem og hjemmebasert omsorg.
Samhandlingsreformens intensjon om at alvorlig syke og døende i større grad skal få et tilbud i nærheten der de bor, vil kreve kompetanse innen palliativ omsorg spesielt i kommunehelsetjenesten. Studiet vil gi deg en etterspurt kompetanse for fremtidige helse- og samfunnsutfordringer knyttet til omsorg ved livets slutt.
Studiet har i tråd med hospicefilosofien fokus på helhetlig lindring i den avsluttende fasen av livet.
Målet for videreutdanningen i palliativ omsorg er å utvikle engasjerte og reflekterte medarbeidere som
- ivaretar den lindrende omsorg for den uhelbredelig syke, døende og de pårørende i hele det palliative forløp, med respekt for pasienten og pårørendes integritet og ønsker.
- inngår som velkvalifisert samarbeidspartner i tverrfaglige sammenhenger.
- anvender kunnskaps- og verdibasert forskning og utviklingsresultater.
- anvender og drøfter lindringsmetoder basert på pasientens og familiens situasjon og preferanser.
- kan arbeide meningsfullt i et lidelsesfylt rom.
Læringsutbytte
En student som har fullført programmet, forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte, definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Kandidaten har avansert kunnskap innenfor følgende tema i palliativ omsorg:
- Sykdoms-/ symptomutvikling og symptomlindring
- Ulike perspektiver på kommunikasjon
- Etiske og juridiske aspekter i møte med alvorlig sykdom og død
- Psykiske, sosiale, åndelige og eksistensielle forhold ved det å være menneske i en utfordrende livssituasjon
- Andre kulturers møte med alvorlig sykdom og død
- Kandidaten kjenner til forsknings og utviklingsarbeid innen palliativ omsorg og har kunnskap om fagets vitenskapsteori og metoder.
- Kandidaten kan oppdatere sin kunnskap og anvende kunnskap på nye områder innenfor palliativ omsorg.
- Kandidaten har kunnskap om hospicefilosofiens grunnverdier, fagområdets historie, tradisjoner, egenart og plass i samfunnet.
Ferdigheter
- Kandidaten kan anvende faglig kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid på praktiske og teorietiske problemstillinger og treffe begrunnede valg.
- Kandidaten kan reflektere over egen yrkesutøvelse og justere denne under veiledning.
- Kandidaten kan finne, kritisk vurdere og henvise til informasjon og fagstoff og anvende disse til å strukturere og formulere faglige resonnementer.
- Kandidaten har evne til å identifisere og reflektere over utfordrende situasjoner i møte med den alvorlig syke, døende pasient og hans/hennes familie, handle i takt med og med varhet for den andres situasjon i et tempo som ivaretar pasient og pårørende.
Generell kompetanse
- Kandidaten kan analysere relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger i møte med alvorlig syke, døende og deres familier og ta initiativ til faglige og etiske diskusjoner.
- Kandidaten kan analysere ulike kliniske situasjoner, inngå i det tverrfaglige samarbeidet og ivareta det flerfaglige perspektivet innen palliativ omsorg.
- Kandidaten kan formidle relevant kunnskap om palliativ omsorg både skriftlig og muntlig.
- Kandidaten har et handlingsrepertoar på avansert nivå i kommunikasjon med alvorlig syke, døende og deres nærmeste.
- Kandidaten har utviklet en personlig og faglig trygghet til å gå inn i utfordrende situasjoner med pasienter og pårørende og kan arbeide meningsfullt i et lidelsesfylt rom.
- Kandidaten kan ta ansvar for egne reaksjoner i møte med alvorlig sykdom og død, samt de kollegiale samarbeidsrelasjoner kandidaten inngår i.
- Kandidaten kan kommunisere om faglige problemstillinger innen fagområdet, både med spesialister og til allmennheten.
- Kandidaten kan initiere fagutvikling og delta i planlegging og utvikling av framtidige helsetjenestetilbud for alvorlig syke, døende og deres familier.