Søk opptak - Samfunnsvitenskap - ph.d.-program (doktorgrad)
Samfunnsvitenskap
Samfunnsvitenskap
Krysspost opptak for phd SU
Opptakskrav
Opptakskravet til ph.d. programmet er mastergrad på 120 studiepoeng i ett av fagområdene som omfattes av programmets fagretninger, og graden skal inneholde et større selvstendig arbeid tilsvarende masteroppgave (minimum 30 studiepoeng). Fakultetet kan etter særskilt vurdering godkjenne annen likeverdig utdanning som grunnlag for opptak.
Det kreves at gjennomsnittskarakter fra masterstudiet eller tilsvarende utdanning er B eller bedre. Søkere uten bokstavkarakterer fra tidligere studium skal ha et like godt faglig grunnlag. Søknader om opptak skal vurderes i den enkelte fagretningens ph.d.-utvalg, og endelig opptak gjøres av dekan. I utfyllende retningslinjer til ph.d.-forskriften ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap kan du lese mer om de formelle opptakskravene og krav til søknaden.
Finansiering
For å få opptak til ph.d.-programmet må du dokumentere at du har finansiering for hele ph.d.-perioden (tre år). Ph.d.-kandidater har ikke studentstatus i Norge og kan dermed ikke få støtte fra Lånekassen.
Det finnes hovedsakelig to former for finansiering:
• du kan bli ansatt som stipendiat ved NTNU
• du har ekstern finansiering, for eksempel gjennom en stipendiatstilling hos en privat eller offentlig arbeidsgiver, eller frikjøp fra nåværende stilling.
Opptak med finansiering gjennom stipendiatstilling ved Fakultet samfunns- og utdanningsvitenskap
Stipendiatstillinger ved NTNU lyses ut på NTNUs egne nettsider og på jobbnorge. Stipendiatstillinger er knyttet til fag/fagområder, forskningsprosjekt eller enheter ved fakultetet og lyses ut ved det aktuelle instituttet. Som stipendiat ved fakultetet får du tilgang til driftsmidler for å dekke utgifter du trenger til å fullføre ph.d.-prosjektet, for eksempel utgifter til deltakelse på konferanser, utstyr, bøker og lignende.
Får du en stipendiatstilling er dette tilstrekkelig finansiering for å søke om opptak til ph.d.-programmene ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap. Vær oppmerksom på at ansettelse som stipendiat ikke automatisk gir opptak til et ph.d.-program. Du må selv søke om opptak senest tre måneder etter du har startet i stillingen.
Opptak med ekstern finansiering
For opptak til ph.d.-programmet må du kunne dokumentere finansiering i til sammen tre år tilsvarende ansettelse i stilling som stipendiat i henhold til gjeldende lønnsplassering, eller frikjøp fra nåværende stilling. Finansieringen må også omfatte driftsmidler tilsvarende de til enhver tid gjeldende satser for stipendiater ansatt ved fakultetet.
Privat finansiering vil normalt ikke godtas. Utdanningsstipender vurderes særskilt. Hvis et utdanningsstipend ikke gir tilstrekkelige midler til livsopphold, er opptak betinget av at utdanningsstipendet suppleres med ytterligere midler. Ønsker din arbeidsgiver å søke om finansiering gjennom Forskningsrådets ordninger Offentlig sektor-ph.d. eller Nærings-ph.d., se mer informasjon om dette under.
Veiledning
Det er viktig at du tidlig kommer i kontakt med det aktuelle fagmiljøet og finner en mulig hovedveileder. Ved hjelp av instituttenes nettsider kan du finne informasjon om hva de ulike fagpersonene arbeider med og hvem som kan være aktuell for deg og ditt prosjekt. Dersom du er tilknyttet et større forskningsprosjekt inngår vanligvis veileder i prosjektgruppen.
Som ph.d.-kandidat skal du skal ha minst to veiledere, og hovedveileder må være klar ved søknad om opptak. Minst én av veilederne skal være fast ansatt ved NTNU. De fleste instituttene ønsker normalt at hovedveileder er ansatt ved instituttet som tilbyr fagretningen du søker opptak til. Dette gjelder også for søkere med ekstern finansiering.
Søknadsprosess
For å søke om opptak skal benytte NTNUs søknadsskjema (se nummer 1). Du utarbeider søknaden sammen med din hovedveileder.
Sammen med søknadsskjemaet, må du legge ved:
• Dokumentasjon på tidligere utdanning. Har du utenlandsk utdanning, se mer om krav til dokumentasjon.
• Dokumentasjon på finansiering.
• Prosjektbeskrivelse på inntil 10 sider inkludert litteraturliste. Dersom instituttet tillater at du får levere foreløpig prosjektbeskrivelse, må du sende inn fullstendig prosjektbeskrivelse senest innen tre måneder etter opptak.
I prosjektbeskrivelsen skal du blant annet gjøre rede for eventuelle rettslige og etiske problemstillinger. Dersom prosjektet er avhengig av tillatelser fra forskningsetiske komiteer eller andre myndigheter eller fra private, bør disse være vedlagt søknaden i den grad det er mulig. Du leverer søknaden til instituttet. Søknader om opptak behandles fortløpende, og søknadsfristen er senest tre måneder etter oppstart i stillingen. Har du spørsmål om opptakskrav og opptaksprosessen, kan du kontakte fagretningens kontaktpersoner.
Offentlig sektor-ph.d. eller Nærings-ph.d
Offentlig sektor-ph.d. (OFFPHD) og Nærings-ph.d. (NAERINGSPHD) innebærer at du er ansatt i en norsk bedrift eller virksomhet samtidig som du tar en doktorgrad. Ønsker din arbeidsgiver å søke om finansiering gjennom denne ordningen er det viktig at dere tar kontakt med ph.d.-administrasjonen enten ved det aktuelle instituttet eller i fakultetsadministrasjonen tidlig i prosessen.
I forbindelse med søknaden til Forskningsrådet vil NTNU beregne indirekte kostnader som arbeidsgiveren din skal betale. Kostnadene beregnes etter faste satser for perioden du skal oppholde deg ved NTNU (residensplikten er på totalt ett år eller mer). NTNU vil dekke veiledningskostnadene for veiledere som er ansatt ved NTNU.
Som gradsgivende institusjon må NTNU bekrefte sin deltagelse i doktorgradsprosjektet. Fakultet må i den forbindelse gjøre en forhåndsvurdering av din søknad om opptak til ph.d.-programmet (inkludert en prosjektbeskrivelse). Ved fakultetet er det prodekan forskning som formelt må godkjenne bekreftelsen som skal inngå i søknaden til Forskningsrådet.
Dersom arbeidsgiveren din får innvilget søknaden fra Forskningsrådet, kan opptak til ph.d.-programmet innvilges så snart Fakultetet har mottatt dokumentasjon på finansieringen. Etter opptak inngår du, NTNU og din arbeidsgiver en formell samarbeidsavtale (ph.d.-avtalen ved NTNU).
KRYSSPUBLISERT (PHSV) Snarveier
Snarveier
Nyttige lenker
- Reglement og forskrifter
- Etikkportalen - NTNU
- Forskningsetiske retningslinjer
- Ph.d.-håndbok – kvalitet i ph.d.-utdanningen
- Phd. i Samfunnsvitenskap - Fagretning Psykologi - Emner og skjema
- Ph.d.-emner ved Institutt for sosialt arbeid
- Ph.d.-emner ved institutt for lærerutdanning
- Påmelding til ph.d.- og forskerkurs for eksterne kandidater
- SFEL8000 Philosophy of Science for the Social Sciences
- Skjemabank
- Studentweb