Søknad og opptak
Søknad og opptak
Søknad og opptak
Opptakskrav PHKUNST
Opptak til ph.d.-program ved NTNU er regulert av §6 i ph.d.-forskriften. For å kunne få opptak må du ha en finansieringsplan og du må ha gjennomført en mastergrad eller annen tilsvarende utdanning, jamfør beskrivelsene i kvalifikasjonsrammeverket. For ph.d.-programmet i kunstnerisk utviklingsarbeid kan kandidater uten mastergrad vurderes for opptak om de kan dokumentere tilsvarende kunstnerisk kompetanse.
Opptakskrav
Opptakskravet til ph.d.-programmet er i utgangspunktet en mastergrad på 120 studiepoeng innen et av fagområdene som omfattes av programmet. Kandidater med annen fagbakgrunn kan tas opp på programmet etter en totalvurdering av prosjekt, tema, prosjektbeskrivelse og kunstnerisk bakgrunn. Kandidater uten mastergrad kan vurderes for opptak om de kan dokumentere tilsvarende kunstnerisk kompetanse. Utenlandske mastergrader av kortere varighet vurderes i tråd med Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) sine retningslinjer for godkjenning av utenlandsk utdanning.
Les mer om godkjenning av utenlandsk utdanning
Det kreves at gjennomsnittskarakter fra masterstudiet eller tilsvarende utdanning er B eller bedre sammenholdt med NTNUs karakterskala. Søkere uten bokstavkarakterer fra tidligere studium skal ha et like godt faglig grunnlag. Søknader om opptak skal godkjennes av hovedveileder, instituttleder og leder for ph.d.-programmet før endelig vedtak fattes av hjemmefakultetet.
Finansiering
For å få opptak til ph.d.-programmet må du dokumentere at du har finansiering for hele ph.d.-perioden (tre år). Ph.d.-kandidater har ikke studentstatus i Norge og kan dermed ikke få støtte fra Lånekassen.
Det finnes hovedsakelig to former for finansiering:
- du kan bli ansatt som stipendiat ved NTNU
- du har ekstern finansiering fra annen arbeidsgiver for eksempel i form av en stipendiatstilling eller forskningstid tilsvarende tre års nettotid
Stipendiatstilling ved NTNU
Stipendiatstillinger ved NTNU lyses ut på NTNUs egne nettsider og på jobbnorge.
Stipendiatstillinger lyses ut gjennom hele året både åpent og knyttet til konkrete prosjekt. Som stipendiat får du både lønn og tilgang til driftsmidler for å dekke utgifter til deltakelse på konferanser, utstyr, bøker eller andre ting du trenger for å fullføre ph.d.-prosjektet.
Ved ansettelse som stipendiat er det en forutsetning at man får opptak til et ph.d.-program innen tre måneder etter oppstart i stillingen. Du har selv ansvar for å søke om opptak innen denne fristen.
Ekstern finansiering
For opptak til ph.d.-programmet må du kunne dokumentere ansettelse i stilling med tre år nettotid til å fullføre en doktorgrad. I tillegg til ordinær lønn må finansieringen også omfatte tilstrekkelig driftsmidler til å gjennomføre prosjektet.
Privat finansiering vil normalt ikke godtas. Utenlandske utdanningsstipend vurderes særskilt i tråd med Rektors retningslinjer for stipendiater med egen finansiering. Forskningsrådet har egne ordninger for arbeidsgivere som ønsker å legge til rette for at ansatte gjennomfører doktorgradsprosjekt med relevans for virksomheten.
Veiledning
Det er viktig at du tidlig kommer i kontakt med det aktuelle fagmiljøet og finner en mulig hovedveileder. Ved hjelp av instituttenes nettsider kan du finne informasjon om hva de ulike fagpersonene arbeider med og hvem som kan være aktuell for deg og ditt prosjekt. Dersom du er tilknyttet et større prosjekt inngår vanligvis veileder i prosjektgruppen.
Som ph.d.-kandidat skal du skal ha minst to veiledere, og hovedveileder må være klar ved søknad om opptak. Hovedveileder skal være ansatt ved hjemmefakultetet. Dette gjelder også for søkere med ekstern finansiering.
Veiledere må selv ha doktorgrad eller ha oppnådd tilsvarende kompetanse gjennom bedømmelse, normalt innen kunstnerisk utviklingsarbeid, og være aktiv utøver innen sitt fagområde. En av veilederne, normalt hovedveileder, må også ha erfaring som veileder på doktorgradsnivå og tidligere ha veiledet fram til disputas.
Søknadsprosess
For å søke om opptak skal du benytte NTNUs søknadsskjema. Du utarbeider søknaden sammen med din hovedveileder.
Sammen med søknadsskjemaet, må du legge ved:
- Dokumentasjon på kvalifikasjon
- Dokumentasjon på finansiering
- Prosjektbeskrivelse på inntil 10 sider i mal
- Redegjørelse for evt. rettslige og etiske problemstillinger
- Søkere som ikke har fått vurdert sin kunstneriske kompetanse i forbindelse med ansettelse ved NTNU, må også legge ved dokumentasjon på dette
Gå til mal for prosjektbeskrivelse
Søknad om opptak behandles fortløpende, og søknadsfristen er senest tre måneder etter oppstart i stillingen. Har du spørsmål om opptakskrav og opptaksprosessen, kan du kontakte programmets administrative kontaktpersoner.