MTTK: Hovedprofil: Systemteknikk og sikkerhet
Kybernetikk og robotikk
Kybernetikk og robotikk
Systemteknikk og sikkerhet, detaljer
Systemteknikk og sikkerhet
Med profilen systemteknikk og sikkerhet kan du lære om utforming og konstruksjon av komplekse styresystemer, det vil si systemer der flere styresystemer samhandler om å utføre mange ulike type funksjoner.
Her inngår innføring i:
- Typiske arkitekturer – med brukergrensesnitt, feltutstyr, nettverk og tilkoblinger til omverdenen
- Industriell kommunikasjon og åpne plattformer for informasjonsmodeller og deling av data (som OPC UA)
- Utforming av elektrisk utstyr som står i eksplosjonsfarlige områder
- Jording og ulike energitilførselssystemer.
- Designdokumentasjon som beskriver funksjonalitet i styresystemer
I profilen inngår også utforming av styresystemer for sikkerhet, det vil styresystemer som har som oppgave å gripe inn slik at skade på mennesker, miljø og kritisk infrastruktur forhindres. Begrepet SIS (safety-instrumented system) er hentet fra prosessindustrien, men konseptet benyttes her generelt for alle typer industrielle anvendelser. Til forskjell fra kontrollsystemer, så utledes krav til SIS i risikoanalyser. Risikoanalysene gir også føringer for hvor pålitelige sikkerhetsfunksjonene må være. I forbindelse med dette gir profilen kunnskap om:
- Eksempler på ulike typer SIS: nødavstengning, prosessnedstengning, ballasthåndtering, «safe return to port», og brann og gassdeteksjon.
- Metoder for risikoanalyse
- Utforming av hardware og software utfra safety integrity level (SIL)
- Konstruksjonsprinsipper for maskinsikkerhet
- Metoder for funksjonsanalyse, feilklassifisering og feilanalyse
- Metoder for pålitelighetsvurdering
- Regelverk og standarder
Cybersikkerhet har fått økt oppmerksomhet etter som utstyr som inngår blir mer intelligent og nettverket lokalt på et anlegg, et skip, eller annet system vil kobles via internett for fjerntilgang og fjernovervåkning. I profilen belyses:
- Sentrale komponenter og tilpasninger i arkitekturer i et større styringssystem for å ivareta cybersikkerhet
- Eksempler på hvordan cyberangrep kan medføre kritiske feil i styring- og sikkerhetssystemer
- Eksempler på hvordan fysiske utforming av komponenter kan bidra til redusert fare for ulykker og skade ifbm cyberangrep.
- Eksempler på regelverk, standarder og sentrale bransjeveiledere.
Profilen har to obligatoriske emner: Emnet TTK4175 Instrumenteringssystemer og fordypningstemaet TTK2 Design og analyse for funksjonell sikkerhet. Det er en fordel, men ikke påkrevd, at studenter velger TPK4120 Industriell sikkerhet og pålitelighet som valgbart emne.
Fordypningsprosjekt og masteroppgaver innenfor denne profilen vil anvende sikkerhetsanalyse og/eller cybersikkerhetsanalyser på et utvalgt system & anvendelse (teoretisk eller et faktisk system). Dette kan være gitt av faglærer eller i samarbeid med en bedrift som studenten har etablert kontakt med, og kan være relater til:
- En ny måte å operere et anlegg, fartøy eller utstyr på (eksempel: høyere autonomigrad, fjernstyring)
- Bruk av ny teknologi eller designprinsipp for eksisterende operasjoner (eksempel: innføre bruk av maskinlæring, digital tvilling, Industrial internet of things (IIoT)).
- Tiltak for å ivareta cybersikkerhet i forbindelse med ovennevnte problemstillinger.
Faglærer foreslår primært oppgaver knyttet til autonome overflatefartøy og instrumenterte sikkerhetssystemer, men studenter kan komme med ønske om andre anvendelser, og helst da i forbindelse med kontakter de har til en bedrift.