Hva kan jeg bli? - Petroleumsfag - masterstudium (5-årig)
Hva kan jeg bli?
Ønsker du å studere petroleumsfag? Se sivilingeniørstudiet georessurser og geoteknologi.
Som utdannet petroleumsingeniør kan du få jobb i energibransjen. Flere selskaper tilbyr arbeidsoppgaver på tvers av olje og gass med prosjekter innenfor fornybar energi. Mange petroleumsingeniører vil gå av med pensjon i nær framtid og det vil derfor bli behov for nytt personell. Karrieremulighetene for kommende petroleumsingeniører er derfor meget gode.
Petroleumsindustrien er en nyskapende og innovativ industri som jobber med store og fremtidsrettede prosjekter. Norsk petroleumsindustri leder an i utvikling av ny teknologi.
Du kan blant annet jobbe med:
- helse, miljø og sikkerhet (HMS)
- forskning og teknologiutvikling
- karbonfangst- og lagring
- oljeboring og boring for geoenergi
- undervannsteknologi for olje og gass
- undervannsteknologi for mineralproduksjon på havbunnen
- fast og flytende havvind
- offshore hydrogenproduksjon
- leting etter olje- og gass
- olje- og gassproduksjon
Aktuelle arbeidsplasser kan for eksempel være Equinor, Multiconsult, Kongsberg Gruppen, Aker Solutions, DNV, Petroleumstilsynet, Oljedirektoratet, SINTEF, NTNU, Schlumberger, Halliburton, Baker Hughes, TechnipFMC, Shell, ExxonMobil, BP og General Electric.
Stillinger
Under ser du en beskrivelse av et utvalg jobber du kan få med en utdannelse fra Petroleumsfag.
Etter noen år i arbeidslivet kan du få muligheten til å få lederstillinger. Som leder har du arbeidsoppgaver knyttet til strategi, økonomi og administrasjon. Det finnes flere forskjellige typer lederstillinger.
Mellomleder
En mellomleder har ansvar for et team eller område i en bedrift og rapporterer til toppledelsen/daglig leder/direktør i bedriften.
Teknisk sjef
En teknisk sjef har det overordnede ansvaret for tekniske områder i en bedrift for eksempel leder for å utvikle en kabelfri undervannsrobot for kontroll og operasjon av undervannsproduksjonssystemer, utvikle en ny metode for overvåkning av fleksible stigerør eller utvikling av nye systemer for å muliggjøre elektrisk drift av systemer på båter og plattformer.
Driftssjef
En driftssjef har det overordnede ansvaret for den praktiske driften på en arbeidsplass for eksempel gjennomføring av boreoperasjoner på plattform.
Prosjektleder
En prosjektleder har ansvaret for og følger et prosjekt fra start til slutt. Du kan jobbe med flere forskjellige utviklings- og energiprosjekter gjennom din karriere.
Toppleder
Sivilingeniører kan få jobb som toppledere normalt i et energi- eller teknologiselskap. Flere oljeselskap har eller har hatt toppledere utdannet fra NTNU.
Analytikere jobber med å samle inn og analysere informasjon for bedrifter eller bransjer for eksempel risikoanalyser eller markedsanalyser. Basert på analysene kan du gi anbefalinger til bedrifter eller bransjer. Du kan også jobbe med beregningsmodeller for å for eksempel estimere forbruk av olje og gass nasjonalt/internasjonalt og problemstillinger knyttet optimalisering av olje- og gassproduksjon.
Mange sivilingeniører jobber i konsulentbedrifter. Som konsulent er du spesialist på et område, for eksempel sikkerhetsanalyse eller kvalitetssikring. Du jobber på oppdrag for bedrifter og næringsliv som trenger å leie inn spesiell kompetanse.
Når du arbeider med forskning og utvikling har du ansvaret for å identifisere behov, utvikle forslag til nye løsninger, for så å lage en testet prototyp. Nyutdannede begynner gjerne som en del av et utviklingsteam. Noen velger å videreutdanne seg til PhD og kan gjøre karriere som underviser og forsker og videre bli professor.
Som driftsingeniør har du ansvaret for den daglige driften av olje og/eller gassproduksjonen i et selskap. Du koordinerer produksjonen med vedlikehold og utskiftning av utstyr og passer på at retningslinjene innenfor helse, miljø og sikkerhets følges.
En boreingeniør har ansvaret for planlegging, konstruksjon, klargjøring av og senere vedlikehold av petroleumsbrønner.
En reservoaringeniør analyserer data fra seismikk, kjerneprøver og brønndata fra boreoperasjoner. Sammen med geofysikere og geologer utvikler du reservoarmodeller og utfører simuleringer for å bestemme antall brønner og plassering som trengs for å produsere feltet på en best mulig måte. Du er også med på å drifte et petroleumsreservoar.
En produksjonsingeniør designer produksjonssystemet for brønnen, analyserer og optimaliserer hvor mye brønnen skal produsere over tid. Du har også ansvar for overvåking og styring av brønner samt tiltak for vedlikehold av brønnene.
Bedriftskomite Berg
Bedriftskomite Berg er bedriftskomiteen til linjeforeningen Bergstuderendes Forening. Vi arrangerer bedriftspresentasjoner og karriererelaterte arrangementer for studenter ved geologi, tekniske geofag og petroleumsfag.
Teknologiporten
Teknologiporten er bedriftskontakten for teknologistudenter ved NTNU.
Teknologiporten arrangerer bedriftspresentasjoner i tillegg til karrieredager, temakvelder, caseløsninger med mer. Målet med Teknologiporten er å skape interesse og muligheter i næringslivet for teknologistudenter ved NTNU.
Karrieretjenester – hva kan du, hva vil du, hva nå?
NTNU Karriere tilbyr webinarer, kurs, workshops og nettressurser. Bli mer bevisst din kompetanse og hvordan den kan brukes i arbeidslivet. Få større trygghet i utdannings- og karrierevalg, og forbedre dine jobbsøkerferdigheter.
Utdannelse og jobbmuligheter
9000 studenter som ble uteksaminert mellom 2019-2021 har fortalt hvordan det har gått med dem etter studiene på NTNU. Les om NTNUs kandidatundersøkelse.
Praksisplasser og jobber
NTNUs studenter er svært attraktive for arbeidslivet. Det lønner seg å komme i kontakt med arbeidslivet før studiene er ferdig. NTNU Bridge kobler NTNU-studentene og arbeidslivet i samarbeid om tema til oppgaver, praksisplasser og jobber.
Bruk NTNU Alumni-nettverket
NTNU Alumni vil være nyttig for deg som student og videre gjennom hele din karriere. Du kan dra nytte av tidligere studenters erfaringer og få innblikk i arbeidslivet nasjonalt og internasjonalt.