Studiets oppbygning - Kommunikasjonsteknologi og digital sikkerhet - masterstudium (5-årig)
Studiets oppbygning
Sivilingeniørstudiet gjennomføres på 5 år og tilsvarer 360 studiepoeng. Studiet tilbys i Trondheim. Utdanningen gi deg kunnskap og ferdigheter innen kommunikasjonssystemer, digital sikkerhet og nett.
Generelle oppbygning:
1. - 3. studieår
Teknostart er et obligatorisk oppstartsprogram for førsteårs sivilingeniørstudenter ved NTNU, og pågår den første uken av semesteret.
De tre første årene har fokus på grunnleggende fag (emner) i kommunikasjonsteknologi, data, matematikk og fysikk. Noen av fagene er digital økonomi, datamaskiner og digitalteknikk, teknologiledelse, algoritmer og datastrukturer, mobil- og nettjenester og informasjonssikkerhet.
Etter tre år kan du spesialisere deg innen:
Dette er hovedprofilen for deg som vil utvikle og forstå arkitekturen bak nettbaserte tjenester og applikasjoner. Det gir deg dyp kompetanse og ferdigheter innen kommunikasjonsnett, nettbaserte tjenester og applikasjoner.
Du vil lære å mestre utfordringene som kommer fra samfunnets behov, noe som resulterer i funksjonelle og ikke-funksjonelle krav som driver design og utvikling av nettverksteknologier. Fokuset er satt på å forstå dagens og fremtidens nettverksarkitekturer med hensyn til nøkkelkarakteristikker som ytelse, pålitelighet og skalerbarhet.
I denne hovedprofilen ligger fokuset på "digitale økosystemer", der nettverksteknologier og tjenester er en integrert del av digitaliserte (kritiske) infrastrukturer og tjenester. Dette inkluderer finansielle tjenester, offentlige tjenester, prosessindustrien og produksjon, helse, nødtjenester, energi, logistikk og transport. Å sikre pålitelighet av de "digitale økosystemene" er avgjørende for å skape et fullt digitalisert samfunn.
Du vil lære om verktøy og teknikker for å sikre pålitelighet med hensyn til sikkerhet, trygghet og robusthet. Du vil lære hvordan du kan gjøre dette gjennom formell spesifikasjon, funksjonell og ikke-funksjonell design, implementering, konfigurasjon og drift, samt vurderingsverktøy og teknikker, på et utvalg av "digitale økosystemer".
Dette er hovedprofilen for de som er interessert i sikkerhetsaspektene ved kommunikasjonsteknologi og ønsker å kunne identifisere sikkerhetstrusler. Den gir deg spesialkunnskap om beskyttelse mot misbruk, avlytting og sabotasje av nettverk og informasjon. Du vil få inngående kunnskap om kryptering og lære prinsipper, metoder og algoritmer for å sikre data som transporteres over nettverk, eller som lagres eller behandles av nettbaserte tjenester og applikasjoner.
Som kryptografisk ingeniør vil du ha dyp kunnskap om teorien og praksisen ved å designe kryptografiske systemer som en viktig del av informasjonssikkerhet og digital kommunikasjon. Du vil ha en klar forståelse av ulike kryptografiske protokoller og den underliggende matematikken, samt kunnskap om relaterte sikkerhetsbegreper og hvordan disse anvendes. For dette er det avgjørende å forstå hvordan disse protokollene implementeres i praksis og kunne motivere hvorfor og hvordan de skal brukes i ulike situasjoner. Du vil også kunne bruke kunnskapen du har oppnådd i kryptoteknologisporet til å bidra til forskning på feltet, utvikle nye protokoller og sikkert implementere kryptografiske ordninger.
I denne spesialiseringen får studentene avansert kunnskap om den digitale økonomien, som dekker verdiskapningsmodeller, digitale forretningsmodeller for nettbaserte tjenester og modellering av telekommunikasjons- og cybersikkerhetsmarkeder. Studentene vil også få en dypere forståelse av virkningen av digitale forskrifter på forretningsmodeller, nye produkter, tjenester i digitale nettverk og kommunikasjon, samt cybersikkerhet. De får en omfattende forståelse av mikroøkonomi og er dyktige i kvalitativ og kvantitativ analyse og modellering av digitale markeder og forretningsmodeller, i stand til å bidra til kostnadseffektive og sikre investeringer i og anskaffelser av IKT-infrastruktur, og dyktige i å utføre samsvarsanalyser av digitale systemer og rammeverk for cybersikkerhet i virkelige organisatoriske sammenhenger.
Denne spesialiseringen gir studentene en omfattende forståelse av menneskelige aspekter og etiske, regulatoriske og samfunnsmessige hensyn i sammenheng med cybersikkerhet og datakommunikasjon. Som student i hovedprofilen "Menneskesentrert cybersikkerhet og datakommunikasjon" vil du få en bedre forståelse av hvordan menneskelige faktorer kan påvirke utformingen av tekniske systemer og omvendt. Du vil få inngående kunnskap om relevante menneskesentrerte tilnærminger og konsepter som brukervennlig sikkerhet og personvern, brukeropplevelse og kvalitetsopplevelse, og vil få praktisk erfaring med empiriske forskningsmetoder og verktøy for å studere menneskelige, etiske samfunnsmessige påvirkninger og hensyn.
4. studieår
Etter tre år kan du spesialisere deg innen i en av de seks hovedprofilene: Nettverksteknologi, Design av sikre systemer, Nettverkssikkerhet, Kryptografisk ingeniørvitenskap, Digital økonomi og regulering og Menneskesentrert cybersikkerhet og datakommunikasjon.
Fagene er knyttet til hovedprofilen og består av et komplementært fag og det tverrfaglige prosjektet Eksperter i team. Det komplementære faget vil bidra til å gi deg en større forståelse og økt kunnskap om konsekvenser av teknologi. Dette vil gi deg et bedre grunnlag for å kunne ta lederoppgaver.
5. studieår
Høstsemesteret består av ett vaglfag, fordypningsfag og fordypningsprosjekt. Studiet avsluttes med en masteroppgave der du utfører et selvstendig forsknings-, innovasjon og utviklingsarbeid under veiledning av en vitenskapelig ansatt. Masteroppgaven kan gjerne utføres i samarbeid med en bedrift.
Studieplan detaljer
Her kan du ta en kikk på obligatoriske og valgbare emner fordelt på år og semester.