Georessurser og geoteknologi er vitenskapene om hvordan vi finner og utvinner georessurser som mineraler og olje og gass på best miljømessig, teknisk og økonomisk vis sett i et livsløpsperspektiv.
Leting etter, karakterisering, modellering og senere overvåkning av georessurser bygger på bred og dyp kunnskap om geovitenskapene geofysikk og geologi. I studieprogrammet kan du derfor velge studieretninger for Anvendt geofysikk eller Ressursgeologi. Studieretningene gir utdanninger som er relevante for både mineral- og petroleumsindustrien. Geovitenskapen er dessuten en nødvendig bidragsyter til kunnskap og metoder for styrket samfunnssikkerhet ved bl.a. å påvise og senere overvåke områder som kan være utsatt for ras og andre geofarer.
Kunnskap om utvinning av georessurser som petroleum og mineraler er ingeniørfaglige disipliner som har sine respektive studieretninger i studieprogrammet. Petroleumsvirksomheten står for en stor del av verdiskapningen i Norge, og det vil den gjøre i mange år fremover. Olje og gass vil være viktige energibærere mange tiår fram i tid. Og olje og gass er, i likhet med mineraler, helt nødvendige som råstoffer i fremstilling av en lang rekke produkter - inklusive teknologier og deler til utstyr for det grønne skiftet. I studieretningen for Petroleums- og reservoarteknologi lærer du om hvordan petroleum kan utvinnes på mest mulig skånsom, forsvarlig og sikker måte og hvordan reservoarene senere kan nyttes til lagring av blant annet hydrogen og CO2.
Mineralindustrien i Norge, så vel som globalt, står nå overfor en meget sterkt økende etterspørsel etter alt fra sjeldne jordarter til metaller som f.eks. kobber, nikkel, titan og jern. Mineraler inngår i produkter i alt fra maling til batterier i mobiltelefoner og biler. Uten økt tilgang på mineraler vil det grønne skiftet ikke kunne gjennomføres. I studieretningen Mineralproduksjon lærer du hvordan du skal planlegge forsvarlig og drive ansvarlig og bærekraftig produksjon og foredling av mineralressurser. Dette kan være fra primærkilder som malm både på land og fra havbunnen eller fra sekundærkilder som forbrukerelektronikk og avgangsdeponier (dvs. rester etter tidligere tiders mineralutvinning).
Studieretningene i programmet legger følgende overordnede prinsipper for bærekraft til grunn for utdanningen og hvor, helse, miljø og sikkerhet (HMS), ansvarlig ressursforvaltning og forsvarlig -utnyttelse er sentralt:
• Forstå, analysere og vurdere betydningen av bærekraft i en samfunns-, næringslivs- og geovitenskapelig kontekst ved leting etter og utvinning av petroleum og mineraler
• Forstå, analysere og vurdere hvordan teknologiske og naturlige løsninger påvirker bærekraft sosialt, økonomisk og miljømessig i et livsløpsperspektiv
• Utforske, videreutvikle og bruke eksisterende teknologiske og naturlige metoder på en skånsom og bærekraftig måte og til nye bærekraftige anvendelser
• Forstå og gjennomføre robuste og anerkjente prinsipper for HMS i industrielle aktiviteter
• Tenke innovativt, kreativt samt kritisk i søking etter bedre løsninger i et helhetsperspektiv
• Kommunisere kunnskap om skånsom leting, utvinning og bruk av georessurser med publikum, næringsliv og beslutningstakere
Prinsippene for bærekraft blir konkretisert integrert i undervisningen i emnene i programmet. Bærekraftkompetanse bygges opp gjennom studiet fra grunnleggende Ex. phil., Teknologiledelse og gjennom emnene i studiet og den valgte studieretningen for å gi helhetlige og integrerte bærekraftkompetanser, jfr. «Fremtidens teknologistudier» (FTS).