Energi og miljø - masterprogram (sivilingeniør) 5-årig - Trondheim
Hva lærer du?
Studiet kombinerer energi- og prosessteknikk med elkraftteknikk, noe som gir deg en solid kompetanse innen begge fagområdene. Denne brede kunnskapen gjør deg svært godt egnet til å håndtere komplekse problemstillinger og teknologiske utfordringer knyttet til energisektoren.
Gjennom studiet får du et internasjonalt perspektiv, og du blir forberedt på å bidra til nyskapning og innovative prosesser i energifeltet.
Du lærer å designe bærekraftige energisystemer for samfunnets beste
Du lærer hvordan teknologi, matematikk og fysikk kan brukes til å utvikle bærekraftige løsninger for de økende utfordringene knyttet til energiforsyning, miljø og klima. Med programmeringsferdigheter, digitalteknikk og bruk av digitale verktøy kan du bidra i den stadig voksende digitaliseringen i energisektoren.
Du lærer å utnytte energiressursene smartere på en bærekraftig måte
Du lærer hvordan energiressursene kan brukes smartere, mer effektivt og utnyttes for å møte samfunnets energibehov på en bærekraftig måte. Som energi- og miljøingeniør lærer du å ta stilling til valg av energikilder, energibærere, miljøpåvirkning og tekniske løsninger.
Du lærer å utvikle energieffektive og bærekraftige løsninger gjennom kreativitet
Gjennom å se muligheter og skape ideer vil du utvikle din kreativitet for å finne nye energieffektive og miljøvennlige produkter. Du vil kunne forstå sammenhengen mellom samfunnsutvikling, energibruk og økonomi, og utvikle gode ferdigheter i planlegging og utforming av fremtidens energisystem.
Du kan fordype deg i:
Læringsutbytte
En student som har fullført programmet, forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte, definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
En kandidat uteksaminert fra Energi og miljø:
- Har avansert vitenskapelig og teknologisk orientert kunnskap innenfor energi- og prosesstekniske og elkrafttekniske disipliner
- Solid kunnskap om de energitekniske basisfag i elektroteknikk, termodynamikk og mekanikk og i generelle basisfag som matematikk, fysikk og kjemi.
- Besitter spesialisert innsikt innenfor egen studieretning og hovedprofil/spesialisering:
- Energi og prosessteknikk, med spesialisering mot
- Bærekraftige energisystem, herunder varmeteknikk, varmepumpende prosesser, næringsmiddelteknologi, naturgassteknologi, bioenergi, energiutnyttelse og prosessintegrasjon, vasskraft, CO2-fangst og lagring,
- Termo-fluiddynamikk, herunder forbrenning, vindkraft-turbiner, aerodynamikk, luft- og romfartsteknologi (jet- og rakettdrift)
- Energiplanlegging og miljøanalyse, med hovedprofiler
- Energi- og miljøanalyse, herunder livsløpsanalyser, kryssløpsanalyse og klimavern
- Energianalyse og planlegging, herunder kraftmarkedsanalyser, optimering av energisystemer og energiøkonomi
- Energiforsyning og klimatiseringer av bygninger, herunder varme, ventilasjon, bygningsautomatisering, belysning og elektriske installsjoner,
- Elektrisk energiteknikk og smarte nett, med spesialisering mot
- Elektrisk energiomforming, herunder elektriske maskiner, kraftelektronikk og motordrifter
- Elektriske anlegg, herunder høyspenningsteknikk og elektriske installasjoner i industri og bygninger
- Elektriske kraftsystemer, herunder lastflyt, kortslutningsberegninger, stabilitet og pålitelighet.
På utvalgte områder er denne kunnskapen ført fram til dagens forskningsfront eller aktuelle forsknings- og utviklingsoppgaver innenfor næringsliv og forvaltning.
- Besitter teoretiske matematisk-naturvitenskapelige, teknologiske og datatekniske kunnskaper på et høgt nivå, som kan anvendes til avansert metodeforståelse, faglig fornyelse og omstilling innenfor energi- og prosesstekniske og elkrafttekniske fagområder.
- Har innsikt i og forståelse for andre utfyllende fagområder, spesielt innenfor IKT og bærekraftanalyse.
- Innsikt i filosofi- og vitenskapshistorie, vitenskapsteori, etikk og argumentasjonsteori for å kunne forholde seg reflektert til sitt fagområde og vitenskapene generelt.
Ferdigheter
En Sivilingeniør i Energi og miljø fra NTNU kan:
- Definere, modellere og analysere sammensatte energi- og miljøfaglige problemer, planlegge og utføre utrednings- eller planleggingsoppgaver, og gjøre velbegrunnede valg av relevante metoder og aktuelle IKT-verktøy. Metodene kan anvendes til å løse energi- og miljøteknologiske utfordringer på en selvstendig og systematisk måte
- Registrere og kritisk evaluere tilgjengelig kunnskap innenfor energi- og miljøfaglige problemstillinger, og eventuelt innhente nødvendig ekspertise. Sivilingeniøren kan integrere ny kunnskap og samtidig vurdere dens begrensninger, tvetydighet og ufullstendighet.
- Designe og analysere enkeltkomponenter, prosesser, system og programvare ved hjelp av de dybdekunnskaper den enkelte kandidat har tilegnet seg.
- Arbeide selvstendig og i tverrfaglige grupper. Samarbeide effektivt med spesialister og om nødvendig ta egne initiativ.
- Fornye og omstille seg, herunder aktivt oppdatere egen kompetanse på eget initiativ.
- Gjennomføre et selvstendig, avgrenset energi- og miljøfaglig forsknings- eller utviklingsprosjekt under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer.
- Bruke sine kunnskaper til å skape ny virksomhet innenfor eksisterende og fremtidig industri.
Generell kompetanse
En Sivilingeniør i Energi og miljø fra NTNU:
- Kan samarbeide og bidra til tverrfaglig samhandling.
- Evner å kommunisere effektivt både overfor fagfolk og ikke-spesialister. Dette gjelder kunnskapsformidling, beskrivelse av oppgaver som er løst, vurderinger som er gjort og konklusjoner som er trukket. Spesielt inkluderer dette utarbeidelse av rapporter, vitenskapelige publikasjoner og presentasjoner
- Har et internasjonalt perspektiv på sin profesjon og kan utvikle evne til internasjonal orientering og samhandling.
- Kan bidra til nytenking og innovasjonsprosesser.
- Kan vurdere og beregne teknologiske, etiske og samfunnsmessige effekter av prosjekter og eget arbeid. Tar ansvar for arbeidets effekt på en bærekraftig og samfunnsmessig utvikling.