Hva lærer jeg - Samfunnsøkonomi (5-årig) - masterstudium
Hva lærer du?
Hva er samfunnsøkonomi?
Hvordan skal verdens ressurser fordeles? Utgangspunktet for samfunnsøkonomien er at samfunnet har knappe ressurser til disposisjon. Hvordan anvendes disse ressursene – og hvordan bør de anvendes? Dette er spørsmål som gjennomsyrer den løpende samfunnsdebatten, og som dette faget med bruk av modeller og ulike analyseredskaper prøver å besvare.
Det er vanskelig å gjøre gode analyser av kompliserte samfunnsspørsmål. Samfunnsøkonomer er opptatt av store spørsmål som for eksempel:
- hvorfor er noen land fattige og andre land rike?
- hva skjer med land som får store oljerikdommer?
- hvordan kan vi best organisere økonomien slik at vi oppnår best mulig resultater?
- bør det være mest mulig frihandel globalt?
- bør offentlige tjenester konkurranseutsettes?
- bør sentralbanken være uavhengig?
Samfunnsøkonomene arbeider med teoretiske modeller og empiriske metoder som er egnet til å analysere og foreslå løsninger på disse spørsmålene. Modellene benytter matematikk for å beskrive forholdet mellom faktorene som inngår på en presis måte. Empiriske metoder er basert på statistikk.
Det 5-årige masterprogrammet i samfunnsøkonomi er et spesialisert studium, som gir studentene bedre faglig fordypning enn bachelor- og masterprogrammet i samme fag. Programmet gir mulighet til fordypning i
- internasjonal økonomi
- miljø- og ressursøkonomi
- utdanningsøkonomi
- økonomisk vekst og utvikling
- åpen makroøkonomi
- finansiell økonomi
- arbeidsmarkedsøkonomi
- empirisk metode
Hvorfor velge samfunnsøkonomi?
Det femårige masterprogrammet i samfunnsøkonomi passer for deg som er samfunnsengasjert og som ønsker en høyere økonomisk utdannelse med gode jobb- og karrieremuligheter. Det er en fordel å ikke mislike matematikk.