Utenlandsopphold - Master i samfunnsøkonomi
Utenlandsopphold for studenter ved Institutt for samfunnsøkonomi
Utenlandsopphold for studenter ved Institutt for samfunnsøkonomi
Et utvekslingsopphold som en del av en grad i samfunnsøkonomi eller finansiell økonomi byr på nyttige erfaringer du kan ta med deg inn i videre studier og arbeid. Du blir kjent med et nytt land og får innsyn i dette landets språk og kultur. Du får nye perspektiver, anledning til å studere emner eller spesialisere deg på områder som kanskje ikke finnes i Norge eller hvor andre universiteter har større kompetanse. Samtidig viser du at du er selvstendig, tar initiativ og er åpen for nye impulser, noe som ikke er dumt å ha på CV-en.
Hva gjør du hvis du vil reise ut?
- Studer informasjonen om Utveksling på Innsida. Her finner du også en nyttig oversikt over hva du må huske på når du planlegger og gjennomfører en utveksling. Noen syns også det kan være nyttig å snakke med studieveileder på instituttet når man skal begynne å planlegge utveksling.
-
Et godt utgangspunkt for å velge lærested er å først tenke på hvilket undervisningspråk du ønsker og hvilket land eller område i verden du ønsker å dra til. Da er det straks lettere å sile ut land – og deretter velge lærested.
NTNU har avtaler med over 500 universiteter i mer enn 100 land og i alle verdensdeler. Du kan søke utveksling på alle avtaler, selv om den i utgangspunktet er tegnet for et annet fagområde. Du står også fritt til å utveksle til et lærested NTNU ikke har avtale med, men det innebærer mer arbeid for deg fordi du selv må søke til og ha kontakten med lærestedet. Det kan bety mye arbeid med å fremskaffe dokumentasjon, attester og anbefalingsbrev til søknaden. Internasjonal seksjon og instituttet kan gi råd og tips, men du må gjøre jobben selv.
- Mange spør om ISØ om å anbefale gode læresteder innen økonomi. Denne rangeringen viser universitet som har anerkjente fagmiljø innen økonomi og økonometri.
- Mange spør også om hvor andre ISØ-studenter har vært tidligere. Du kan finne rapporter her. Rapportene kan ligge både under økonomi og samfunnsvitenskap. Du kan også komme innom oss og snakke med studieveileder for tips til hvor våre studenter tidligere har vært på utveksling.
- Sett deg inn i søknadsprosessen.
Ting du bør være obs på
Når bør du reise?
Når det er lurest å reise på utveksling varierer litt fra grad til grad. På bachelor i samfunnsøkonomi anbefaler vi utveksling tredje og/eller fjerde, eventuelt femte semester. På femårig integrert master i samfunnsøkonomi anbefaler vi utveksling sjuende, åttende og/eller niende semester. På de toårige masterprogrammene i samfunnsøkonomi og finansiell økonomi anbefaler vi utveksling tredje semester. Andre semester kan også være en mulighet på master i finansiell økonomi, men dette forutsetter at du kommer raskt i gang med planleggingen.
ISØ fraråder utveksling siste semester på bachelorstudiet dersom du planlegger å gå videre med masterstudier rett etter fullført bachelor. Grunnen er at karakterutskriftene fra utlandet kan komme for sent til at vi rekker å saksbehandle endelig godkjenning innen fristen du har til å dokumentere at du har fullført en bachelorgrad (vanligvis 1. juli). Følgen vil være at du blir forsinket i å begynne på master.
Bytte av emner
Det er vanlig å ende opp med å ta andre emner enn de du har fått forhåndsgodkjenning på. Dette kan skyldes ulike ting, som for eksempel at emnene du fikk forhåndsgodkjennes undervises på et annet språk eller at det ikke finnes ledige plasser. Hvis du må bytte emner på utveksling er det viktig at du gjør dette i samråd med instituttet. Send en mail til instituttet når du vet hvilke emner du kan få (kontakt@econ.ntnu.no), så vil vi raskt vurdere om de nye emnene kan inngå i graden din.
Arbeidsmengde
Arbeidsmengden (og uttelling i studiepoeng) kan være en annen i utlandet enn du er vant til. Studiebelastningen ved de ulike lærestedene er definert nasjonalt, og kan ikke endres av ISØ. Ulik praksis på dette området blir en del av lærdommen du tar med deg.
KRYSSPUBLISERT – Fellestekst om utenlandsopphold under studieprogram
Hvorfor studere i utlandet?
Ønsker du å ta en utdanning i Norge – og drømmer du om å studere i utlandet? Visste du at det er mulig å få til begge deler?
Som student på NTNU har du gode muligheter til å ta et studieopphold utenlands, noe som har mange fordeler. Du blir kjent med et nytt land og får innsyn i dette landets språk og kultur. Du får nye perspektiver, anledning til å studere emner eller spesialisere deg på områder som kanskje ikke finnes i Norge eller hvor andre universiteter har større kompetanse. Samtidig viser du at du er selvstendig, tar initiativ og er åpen for nye impulser, noe som ikke er dumt å ha på CV-en.
Du bør starte planleggingen i god tid, senest i løpet av høstsemestret året før du ønsker å reise.
Til hvilket land, og til hvilken institusjon?
Her er mulighetene mange. NTNU har avtaler med over 500 universiteter i mer enn 100 land og i alle verdensdeler. Før du bestemmer deg bør du tenke over hvilket undervisningsspråk du ønsker i utlandet, og om det er noen bestemte land eller områder i verden du ønsker å dra til.
Ta kontakt med studieveileder for å få mer informasjon om hvilke muligheter du har.
Erfaring fra andre studenter
Det er nyttig å høre litt om hva andre utvekslingsstudenter har erfart på sine reiser.
Veiledning og hjelp
Studieveileder på ditt studieprogram kan gi deg råd om forhåndsgodkjenning og emnevalg, og om tidligere godkjente utvekslingsopphold for din utdanning.
Informasjon om den praktiske delen av planleggingen som søknadsprosedyrer, frister og stipend, kan du lese mer om på temasiden om utenlandsstudier på Innsida.
Finansiering
Lånekassen tilbyr lån, stipend og reisestøtte. I tillegg finnes det mange andre finansieringsmuligheter. Utvekslingsoppholdet blir en del av graden du tar ved NTNU og du trenger ikke forlenge studietiden.
Hvis du studerer i et land der undervisningen foregår på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte til språkkurs fra Lånekassen.
Klar til å søke utvekslingsopphold?