Studentintervju
Hva sier studentene?
Ida Skotte Hansen
Hvorfor valgte du NTNU?
Etter å ha bodd og jobbet i Trondheim i flere år, og opplevd det gode studentmiljøet i byen, føltes NTNU som det perfekte valget for meg.
Hvorfor valgte du å studere lektor i historie?
Jeg valgte dette studiet fordi jeg alltid har hatt en stor interesse for historie, og NTNU tilbyr et bredt spekter av emner innenfor mange ulike historiske temaer. I tillegg ønsket jeg å bli lærer da jeg alltid har likt å jobbe med mennesker og formidling.
Hvordan er studiehverdagen din?
Lektorløpet gir en variert studiehverdag, noe som er veldig motiverende. Å studere historie i en by som Trondheim gjør også at historien føles mer nærværende og levende.
Siden vi på lektorstudiet har både emner i pedagogikk og historie, er hverdagen variert og spennende. De ulike arbeidsmetodene gir oss muligheten til å utfordre oss selv på forskjellige måter, noe som er viktig for vår fremtidige rolle som lærere.
Hvordan er fritiden din som student?
Etter praksis 3 fikk jeg jobb som vikar på en ungdomsskole i byen. Mye av fritiden brukes derfor til å jobbe der, noe jeg trives veldig godt med og som gir meg verdifull erfaring som lærer. Sett bort ifra jobb så er det å være sammen med venner og kjente en viktig del av hverdagen.
Jens Ruud Bunkholdt
Hvorfor valgte du NTNU?
Jeg hadde hørt veldig mye bra om å være student i Trondheim, og det byens studieliv hadde av muligheter, både med studier og fritiden. I tillegg har NTNU et godt rykte. Det hjalp i tillegg på at favorittlaget mitt, Rosenborg, spiller hjemmekamper her annenhver uke.
Hvorfor valgte du akkurat dette studieprogrammet?
Jeg har lenge tenkt at lærer høres ut som et spennende og givende yrke hvor jeg kan jobbe både med og for andre mennesker, noe som alltid har vært av interesse. I tillegg liker jeg både å formidle og prate om ting som jeg synes er spennende, og synes det er veldig gøy å kunne dele mitt engasjement med andre. Historiedelen av studiet har alltid vært noe jeg har interessert meg for, da vi er flere i familien som er opptatt av historie.
Hvordan er det å være lektorstudent?
Det er veldig flott å ha så flotte medstudenter som man kan sitte og jobbe med hver dag på skolen. Studentmiljøet i Trondheim er helt uslåelig. I tillegg er det masse flinke professorer som formidler masse spennende historie på en god måte. Spesielt didaktikk-delen av lærerstudiet, altså hvordan lære bort historie, er kjempespennende og lærerikt!
Hvordan er studiehverdagen din?
Jeg er som regel på campus hver dag og jobber med studievenner/kollokvie, fra ca. kl 9-15 hver dag, men dette avhenger litt av eventuelle forelesninger eller seminar. Noen dager er man flinke til å lese eller skrive, mens noen dager går litt mer til småprat og lange lunsjpauser, men man får alltids gjort det man skal, selv om en kanskje må sitte litt lenger noen dager eller ta det igjen på en søndag.
Hvordan er fritiden din som student?
På fritiden så skjer det ting omtrent hver dag. Det kan være alt fra brettspillkveld med venner, til middag med kollektivet, og i løpet av helgen blir det fort en fest og dra ut på det fantastiske Studentersamfundet i Trondheim. I tillegg har vi en bra linjeforening på lektorstudiet som har flere faste arrangementer som quiz, strikking osv. som jobber aktivt for et bra fritidstilbud for medlemmene sine.
Øystein Ellefsen Sjøli
Hvorfor valgte du NTNU?
NTNU er velkjent for sin lærerutdanning, og når Trondheim i tillegg er min hjemby, ble valget enkelt.
Hvorfor valgte du akkurat dette studieprogrammet?
Jeg har alltid tenkt at læreryrket kunne passe meg, men har vært usikker på hvilken retning jeg skulle velge. Etter å ha undersøkt ulike alternativer, kom jeg frem til historieprogrammet. Emnene virket svært interessante og studiets oppbygning virket både overkommelig og relevant. Bredden i faget og muligheten til å fordype seg i selvvalgte tema og perioder var noe som appellerte spesielt for min del.
Hvordan er det å være student på ditt studieprogram?
Informasjonsflyten har vært jevnt over god, og de fleste forelesningene har levd opp til forventningene. Dette har gjort at livet som student har vært enkelt og forutsigbart.
Hvordan er studiehverdagen din?
I historieemnene har jeg hatt stor grad av frihet til å selv velge hva jeg vil delta på, og de obligatoriske oppgavene har vært overkommelige. Dette har gjort at jeg har kunne kombinere fullt studie med jobb og familieliv. De pedagogiske og didaktiske emnene har derimot krevd en stor del oppmøte, men har vært gjennomført i fem bolker gjennom studiet. På så måte får man en pause i mellom de krevende periodene. Ettersom kombineringen av studie, jobb og familieliv har fungert godt, vil jeg si at studiehverdagen har vært hektisk, men overkommelig.
Hvordan er fritiden din som student?
Som student har man overraskende mye fritid, men det setter visse krav til strukturering og prioriteringer. Ettersom studiet finner sted i Trondheim, Norges beste studentby, er det flust av muligheter for hva en ønsker å bruke fritiden på. Det er linjeforeninger og studenttilbud som passer de aller fleste, og en kan til og med bli radiostjerne for studentradioen, som en nær venn av meg fra studieprogrammet har blitt i løpet av de siste årene.
Sivert Rønningen
Hvorfor valgte du NTNU?
Jeg ønsket i all hovedsak å bli lærer da jeg skulle søke meg høyere utdanning Hvor jeg skulle ta den var ikke fullt så viktig, så lenge det ikke var i Oslo. Valget falt på NTNU etter anbefalinger fra venner og bekjente: "Om man skal være student i en by, skal det godt gjøres å finne en bedre by en Trondheim". I tillegg hadde universitetet en utforming av lærerutdanningen som appellerte mer til meg enn ved andre høyskoler og universiteter.
Hvorfor valgte du akkurat dette studieprogrammet?
Gjennom min egen skolegang har jeg alltid vært bevisst på at jeg ønsker å bli lærer. Dette er en motivasjon drevet av både gode og mindre gode lærere i løpet av 13 års skolegang. Jeg valgte å gå denne formen for lærerutdanning ettersom det ga meg en mulighet til å fordype meg i de fagene jeg ønsket å undervise i, samtidig som man får en pedagogisk utdanning.
Hvordan er det å være student på ditt studieprogram?
Det absolutt beste med å være på dette studiet er det sosiale. Ikke bare innad, man blir også godt kjent med folk på de andre lektorprogrammene. Man får også en utrolig god faglig tyngde som kommer godt med inn i klasserommet.
Hvordan er studiehverdagen din?
Studiehverdagen er svært variert. Noen semestere har stor vekt på seminarer og forelesninger, mens andre legger opp til stor grad av egenarbeid. Studiehverdagen er i all hovedsak hva du gjør den til selv. Jeg har selv erfart å sitte på campus fra 08:00-18:00 noen uker, til å kun møte opp i forelesninger andre uker. Det viktigste er at man finner en metode som funker for en selv og at man finner en gjeng man kan planlegge studiehverdagen med.
Hvordan er fritiden din som student?
Fritiden som student i Trondheim er svært vanskelig å definere. Om vinteren går skiløypa fra rett utenom campus, og om sommeren funker løpeskoa fullt så bra. Om man er interessert i styrketrening er det også tilrettelagt for billige treningstudior for studenter i gangavstand fra de fleste campuser. Dersom trening ikke er det som frister mest finnes det alltids linjeforeninger og andre frivillige organisasjoner det går an å verve seg til. i tillegg er studiet fullt kompatibelt med en deltidsjobb.
Hvorfor valgte du NTNU?
For min del har det egentlig aldri vært et spørsmål hvor jeg har hatt lyst til å ta høyere utdanning, Trondheim har alltid vært et mål! Dette skyldes først og fremst det gode omdømmet universitetet har, men også den store variasjonen i studier og muligheter. I tillegg hadde jeg inntrykk av at NTNU hadde et høyt og godt faglig nivå, slik at man fikk en stabil og god utdannelse.
Hvorfor valgte du akkurat dette studieprogrammet?
Det var nærmest en tilfeldighet at jeg valgte å søke meg inn på lektor i historie. Etter førstegangstjenesten, og et påfølgende friår, var hverdagen snudd på hode under Corona-pandemien. Da jeg så skulle søke studier våren 2020 brukte jeg en del tid til å reflektere over hvilket fagområde jeg ville få kompetanse innen. Historie har alltid vært min store lidenskap, men hvordan kunne jeg få en utdannelse hvor jeg kunne arbeide med fortiden og samtidig være sikret en jobb dersom en ny pandemi eller liknende skulle inntreffe? Samtidig, ønsket jeg å formidle historien, og om mulig la min lidenskap smitte over på andre. Valget var da enkelt; Lektor i historie!
Hvordan er det å være student på ditt studieprogram?
Livet som lektorstudent er veldig varierende. Fra store fellesfag på Dragvoll, til pedagogikk på Kalvskinnet og praksis er ingen semester like. Denne variasjonen synes jeg bidrar først og fremst til en følelse av kontinuerlig progresjon på veien mot masteren, men gjør det motiverende å engasjere seg på skolen. Det er også viktig å merke seg at universitetet har arbeidet for å tilpasse undervisningen i de store fellesfagene til studieprogrammet. NTNU har blant annet fokusert på noe de kaller "lektorstrengen" som er ment for å gjøre disiplinfagene mer yrkesrelevant, noe som er med å skape en tilhørighet til studiet og hverandre.
Hvordan er studiehverdagen din?
Hverdagen er veldig variert, og varierer veldig fra semester til semester. Likevel er en fellesnevner at man står veldig fritt til selv å disponere sin egen tid. Selvfølgelig er det obligatoriske arbeidskrav, og enkelte emner har obligatorisk oppmøte, men når, hvor og hvordan man arbeider er opp til en selv. Dette medfører at man selv har mye ansvar, men så lenge man behersker det å strukturere hverdagen sin selv er dette et pluss i boken for min del.
Hvordan er fritiden din som student?
Trondheim er en by som er overøst med fritidstilbud, og organisasjoner man kan ta verv i. Slik som vår linjeforening, Erudio, Studentersamfunnet og NTNUI. Videre er det også mange flere studentorienterte tilbud. Dette er organisasjoner med flotte sosiale arrangement, og for den som ønsker er det også mulig å påta seg verv. Personlig er jeg glad i å holde meg i aktivitet. Her har Trondheim mange fine muligheter for løpeturer, sykkelturer og toppturer. Det er også verdt å merke seg at skiløypa til Estenstadsmarka går fra Campus Dragvoll. Kort oppsummert kan man fylle fritiden sin med akkurat det man ønsker!
Hvorfor valgte du NTNU?
For meg var NTNU lenge en fjern drøm. Jeg hadde hørt så mye om hvor vanskelig det var å komme inn at jeg nesten hadde slått det litt fra meg. På folkehøgskolen møtte jeg gode venner som snakket så varmt om NTNU og Trondheim at jeg ble overbevist om at det var hit jeg måtte dra jeg også.
Hvorfor valgte du akkurat dette studieprogrammet?
Jeg har alltid ønsket å bli lærer, et ønske som har blitt svekket og styrket både gjennom tiden på grunnskolen og videregående. At valget falt på historie var litt tilfeldig. Jeg begynte i utgangspunktet på et årsstudium i historie ved NTNU for å teste om jeg likte byen før jeg søkte meg inn på lektor. Jeg har alltid likt historie, men det var først når jeg begynte å studere det at jeg innså hvor spennende jeg egentlig syntes det var. Etter dette var det ingen tvil om at det var lektor i historie jeg skulle søke og bli.
Hvordan er studiehverdagen din?
Studiehverdagen min er variert! Noen semester legger opp til mer eget arbeid og frihet enn andre. Dette semesteret har jeg hatt praksisperiode over 8 uker, og tilhørende obligatorisk undervisning i forkant og etterkant av disse ukene. Det har vært et veldig spennende semester hvor jeg har møtt mange lektorstudenter fra andre fag som har blitt gode venner. Dette i kontrast til forrige semester, hvor jeg hadde flere fag som la større vekt på eget arbeid individuelt og færre seminarer. Dette er noe av det jeg liker godt med lektorutdanningen, den store variasjonen de ulike semesterne tilbyr studiehverdagen.
Hvordan er fritiden din som student?
Fritiden som student i Trondheim er enestående. Det er en utrolig engasjert, gira og imøtekommende studentmasse som bor her oppe, som alle vil at du skal bli med i deres idrett, eller deres organisasjon. For meg har dette vært prikken over i'en på min studenttid. Jeg selv har spilt volleyball ved NTNUI i flere år uten å kunne noen ting før jeg kom til byen. Jeg har i tillegg brukt mye tid i studentfrivilligheten i NTNUI, Samfundet og UKA, noe jeg vil anbefale alle studenter og fremtidige studenter å slenge seg på. Det er utrolig gøy, givende og lærerikt, og jeg har møtt mine beste venner på disse arenaene.