Hva lærer jeg?
Hva lærer jeg?
Hva lærer du?
Kompetanseprofiler i klassiske fag
Masterstudiet i klassiske fag gir anledning til tilegnelse av dypere faglig og metodisk innsikt i klassisk filologi. Det gis anledning til å velge fordypning i enten originalspråk (latin eller gresk) eller i oversettelse.
Masterstudiet tar utgangspunkt i at studentene reiser på delstudium ved King's College London (KCL) og/eller Göteborgs universitet (GU). Studentene oppfordres derfor til å reise ut, men de som av ulike årsaker ikke har mulighet til dette får et selvstudiumsbasert studietilbud ved NTNU.
I skoleringen innenfor den originalspråklige fordypningen legges det vekt på at studenten oppnår oversikt og kritisk forståelse av hele den latinske eller greske litteraturen. Studiet av originaltekster har derfor en sentral plass i mastergraden. I fordypningen med utgangspunkt i greske og latinske tekster i oversettelse legges det vekt på at studenten har god oversikt over relevant forskningsmateriale og kan identifisere gode problemstillinger. Ettersom også studenter innenfor denne fordypningen må ha minst 22,5 studiepoeng i enten et eller begge originalspråkene, er det en viss overlapp mellom skoleringen innenfor begge fordypninger.
I tillegg legges det vekt på at tekstene leses i sin språk- og litteraturhistoriske sammenheng. Metodisk innsikt innebærer at studenten gjør seg kjent med tekstoverlevering og tekstkritikk. Det åpnes opp for å tilrettelegge studiet i størst mulig grad etter studentens faglige interesser slik at det med letthet skal kunne la seg gjøre å komponere et pensum med større vekt på og relevans for ulike faglige felt som f. eks. litteraturvitenskap, historie, kunsthistorie, filosofi, religionshistorie eller arkeologi.
Studiet vil gi et godt grunnlag for forskning og høyere undervisning, men også for arbeid på mange andre områder der dypere innsikt i filologisk metode og latin- eller greskspråklige kilder kreves (teksttolkning, tekstutgivelse i forbindelse med litteraturhistoriske og historiske problemstillinger osv.) og en dypere forståelse for antikkens kultur og dens betydning for senere epoker.
Hvorfor studere klassiske fag ved NTNU?
Trondheim er Norges klassiske hovedstad. Latin er Norges eldste skolefag og den eneste disiplinen som uavbrutt er blitt undervist i høyere utdanning her til lands, med Trondheim som hovedsete, siden 1100-tallet. Da ble erkebispesetet i Nidaros opprettet av den britiske kardinalen Nicholas Breakspear, senere pave Hadrian IV. Antikkens tekster var et viktig innslag i opplæringen, latin var det viktigste utdanningsspråket og undervisningen foregikk i Nidarosdomen i det såkalte Lektoriet, latin for ”forelesningssalen”, i dag kalt Kvinnenes bønnekapell. På 1160-tallet begynte man byggingen av denne delen av Nidarosdomen, som dermed er den eldste undervisningsbygningen i Norge som står i dag. Fra 1100-tallet ble en betydelig litteratur skrevet på latin, i Trondheim og ellers i Europa. Med reformasjonen i 1537 fikk kunnskap om gresk større utbredelse og betydning, også her i byen, som i 1760 fikk landets første vitenskapsselskap, der latin, men også gresk har spilt en viktig rolle. I 1768 ble Norges første vitenskapelige bibliotek opprettet i Gunnerusbiblioteket, som huser manuskripter og gamle og nyere bøker med tekster også fra antikken, flere av dem står ikke tilbake for det man kan finne på bibliotekene i Oxford og Cambridge. Gjennom studiene har vi tett kontakt med denne spesialsamlingen ved Gunnerusbiblioteket.
Vil tilbyr deg et miljø med stort studentengasjement, samarbeid med kultur- og næringslivet og inkluderende forelesere, som også er internasjonale topp-forskere. Staben ved latin, klassiske fag og antikkens kultur utmerker seg med internasjonale publikasjoner på høyeste nivå, medlemskap i fremragende internasjonale forskningssentra, samt Norges Forskningsråds Unge Forskertalent-prosjekt og deltagelse i NTNUs stjerneprogram. Latin, klassiske fag og antikkens kultur har en unik samarbeidsavtale med Gyldendal norsk forlag om å utgi antikkens litteratur på norsk og det er stor aktivitet knyttet til prosjektet i Trondheim. Trondheim har også en egen litteraturfestival, SPOR, med vekt på idéhistorie og oversatt litteratur og mange studenter i latin, klassiske fag og antikkens kultur får anledning til å engasjere seg i festivalarbeidet. NTNU utmerker seg ved sine studentdrevne linjeforeninger og latin, klassiske fag og antikkens kultur er representert ved den særlig aktive Trondheim klassisk studentforening, som med glede tar imot nye medlemmer.
I tillegg er Trondheim kjent som Norges beste student-by. Velkommen!
Læringsutbytte
En kandidat som har fullført en master i klassiske fag, har følgende totale læringsutbytte, definert som kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse.
Kandidatene
1. skal ha inngående kunnskap innenfor sitt fagfelt
2. skal være kvalifiserte for karriere innenfor undervisning, organisasjoner og næringer hvor det er behov for filologisk og/eller kulturhistorisk innsikt og kunnskap
3. skal være kvalifiserte for forskerutdanning eller annen karriere der analyse, tekstproduksjon og formidling utgjør en vesentlig del av virksomheten
Kunnskaper
Masterkandidatene i historie med studieretning klassiske fag
- har bred kunnskap om det latinske (og/eller greske) språk, dets struktur og historie
- har bred kunnskap om den romerske (og/eller greske) sivilisasjon særlig innenfor litteratur, men også historie, filosofi, religion, retorikk og mytologi
- har bred kunnskap om den romerske (og/eller greske) kulturs overlevering og tradisjon frem til i dag
- har bred kunnskap om de vitenskapelige teorier og metoder som danner grunnlaget for denne kunnskap
Ferdigheter
Masterkandidatene i historie med studieretning klassiske fag
- kan lese, forstå og tolke tekster på latin (og/eller gresk)
- kan vurdere kvaliteten og korrektheten av oversettelser og analyser av tekster på latin (og/eller gresk)
- kan formulere seg skriftlig på latin (og/eller gresk)
- kan gjøre selvstendige analyser av tekster fra/om den latinske (og/eller greske) litteraturen
- kan redegjøre for antikkens betydning for europeisk kultur og litteratur
- kan bidra med forskning innenfor fagområdet
Generell kompetanse
Masterkandidatene i historie med studieretning klassiske fag
- har avanserte språkferdigheter
- kan formidle sine kunnskaper (både muntlig og skriftlig) om språklige og kulturhistoriske emner til forskjellige målgrupper i forskjellige sammenhenger (f. eks. gjennom undervisning eller forskning)
- kan analysere og tolke fenomener i ulike kulturhistoriske kontekster
- kan arbeide med store tekstmengder, skape oversikt og trekke ut hovedpunkter
- kan forstå sin egen kultur i lys av fortidens kulturhistorie