Hva kan jeg bli? - Geografi - masterstudium
Hva kan du bli?
Hva jobber geografer med?
Etter mastergraden kan du jobbe med et mangfold av arbeidsoppgaver i ulike sektorer. Flere jobber som rådgivere, konsulenter, eller planleggere, med stillingsbetegnelser som for eksempel GIS-konsulent, prosjektleder og transport- og arealplanlegger. De siste årene har det vært en stor etterspørsel innenfor GIS- og geomatikk-bransjen.
Geografer er gode på å samhandle på tvers av disipliner og fagmiljø, gjerne ut fra et overordnet perspektiv, og dermed med en evne til å se aktuelle problemstillinger fra flere sider.
Som geograf undersøker du sammenhengen mellom mennesker, samfunn og natur. Geografer har en bred og relevant kompetanse som gjør dem godt egnet til et mangfold av arbeidsoppgaver i ulike sektorer. Geografen har gjennom studiet, fått trening i å arbeide på tvers av disipliner og fagmiljø og til å se på aktuelle problemstillinger fra ulike sider. Geografer benytter både generelle kvantitative og kvalitative metoder, i tillegg til spesielle geografiske metoder innen naturgeografi, geografiske informasjonssystemer (GIS) og fjernanalyse.
Hvor jobber geografer?
Som geograf kan du jobbe i kommuner, fylkeskommuner, departementer og andre statlige organer innenfor arealplanlegging, kartlegging, miljøforvaltning, bistands- og utviklingsarbeid, næringsplanlegging, regional utvikling og samferdselsplanlegging. Geografer kan også jobbe i det private næringsliv innen ulike bransjer, blant annet med geografiske informasjonssystemer (GIS), og planlegging og utredningsarbeid. Flere av våre tidligere studenter jobber med forskning og utredning ved forsknings- og utredningsinstitusjoner, for eksempel hos:
- Statistisk sentralbyrå
- Norsk institutt for by- og regionforskning
- Miljødirektoratet
- Selskapet for industrivekst (SIVA)
- Norges vassdrags- og energiverk
- Statens kartverk
- Ruralis og ulike regionale forskningsinstitutt.
Ønsker du å bli lærer og undervise i skolen? Med ettårig påbyggingsstudium i praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) er du kvalifisert til å undervise 5.-10 trinn i skolen og i videregående. Mange geografer jobber dessuten med undervisning og forskning ved høgskoler og universiteter.
Studentintervju

Rådgiver Forskning, utvikling og innovasjon i Nordland fylkeskommune
Navn: Vilfrid Hjemdahl
Studieprogram: Master i geografi
- Ta fag du selv syntes høres interessante ut, du vet aldri hva som kan være relevant for en fremtidig jobb!
Hva jobber du med i dag?
Jeg er prosjektleder for FORREGION Nordland, en nasjonal ordning som skal få flere bedrifter til å bruke forskning i sitt innovasjonsarbeid. I tillegg er jeg kontaktpersonen fra Nordland fylkeskommune opp mot Innovasjon Norge Nordland og Siva. Hverdagen min kan bestå av:
- Saksbehandling av forprosjekter i bedrifter med forskningsutfordringer, i tillegg til søknader for samfunnsutvikling
- Utforme utlysninger til forprosjekt, og evaluer prosjektene som kommer inn
- Jobbe på tvers av seksjoner for å få en god samhandling mellom fagfelt
- Møter og oppføling av Innovasjon Norge Nordland og Siva
- Planlegge og arrangere samlinger og møteplasser
- Delta i innovasjonsnettverk
Hva er det beste ved jobben din?
Jeg jobber i et godt team hvor vi har gode diskusjoner og hjelper hverandre. I tillegg har jeg en påvirkningskraft på hvordan vi jobber med forskning, utvikling og innovasjon i Nordland fylkeskommune. Det er et veldig bra sosialt miljø i Nordland fylkeskommune også, med mange unge kollegaer slik at man får seg et sosialt nettverk utenfor jobben også.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Svært mye av det jeg lærte fra studiene er relevant for jobben jeg gjør i dag, spesielt det ene faget jeg hadde: Innovation and Regional Development. Jeg bruker kanskje ikke spesifikke teorier fra studiet i arbeidet jeg gjør, men helheten og måten å tenke på blir brukt i det daglige. Jeg merker spesielt at helhetstankegangen man får som geograf er svært nyttig og innsiktsfullt når man jobber med samfunnsutvikling på et regionalt nivå.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Jeg begynte å søke på jobber mens jeg skrev ferdig masteroppgaven min i 2021. Jeg var stedbundet ettersom samboeren min hadde fått seg jobb i Bodø, derfor ble mange søknader sendt rundt til Bodø kommune, Nordland fylkeskommune, og fiskeridirektoratet for å nevne noen. Min masteroppgave handlet om valg av jobb og bosted etter fullført utdanning, så jeg var veldig bevist på hvilket tankesett jeg burde ha når jeg var på jakt etter en jobb. Jeg hadde ingen tanker om at det var næringsutvikling jeg ville jobbe med, men når jeg så jobbannonsen om rådgiver innen FoU og innovasjon ble jeg med en gang interessert! Heldigvis var de også interessert i å ansette meg, så i september 2022 hadde jeg min første arbeidsdag i Nordland fylkeskommune. Nå har jeg vært i denne jobben i 2,5 år og det er fremdeles veldig spennende, og jeg lærer noe nytt hver eneste dag.
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
Ta fag du selv syntes høres interessante ut, du vet aldri hva som kan være relevant for en fremtidig jobb! Og når du skal søke på jobber ikke sett en for tydelig begrensning på hva du vil jobbe med, det er spennende å jobbe med fagfelt og temaer du aldri hadde sett for deg at du kom til å jobbe med!

Forsker hos Norges Geologiske Undersøkelse
Navn: Martin Buran
Studieprogram: Master i geografi
- Naturgeografien jeg lærte under studiene er grunnlaget for all kartlegging jeg utøver, og all geologisk forståelse jeg trenger i jobben.
Hva jobber du med i dag?
Jeg kartlegger løsmassene (kvartærgeologien) i Norge, nå for tiden i Helgelandskysten.
Hva er det beste ved jobben din?
1-2 måneder med feltarbeid i året, samt et godt og faglig engasjert arbeidsmiljø.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Naturgeografien jeg lærte under studiene er grunnlaget for all kartlegging jeg utøver, og all geologisk forståelse jeg trenger i jobben. GIS brukes også i store deler av arbeidsdagen, og er kompetanse jeg absolutt ikke kunne vært foruten.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Jeg ble introdusert til klassisk kvartærgeologi gjennom masterveilederen min, Anders Romundset. Mastergradsoppgavens feltarbeid i Lofoten hjalp mye på å få meg skikkelig forelsket i faget, og resten av masterprosessen ble en veldig givende opplevelse. Under masterarbeidet fikk jeg et ordentlig dypdykk i flere kvartærgeologiske prinsipper, metoder og problemstillinger, og jeg søkte fort på en stilling som kvartærgeologisk kartlegger på NGU. Jeg startet i en midlertidig stilling på NGU to dager etter jeg forsvarte masteroppgaven min. Etter ett år ble jeg fast ansatt.
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
Følg den faglige interessen din under studiet, men supplementer med en relevant metode/verktøy som gjør deg ettertraktet i jobbmarkedet! F. eks. GIS, R, python eller statistikk.

Arealplanlegger i Vefsn kommune
Navn: Nora Hjorthen Lauvås
Studieprogram: Master i geografi
- Problemstillinger og tematikk jeg kan forvente å møte på i løpet av en arbeidsdag; bokvalitet, reindrift, vindkraft, næringsutvikling, kulturminner, universell utforming, mobilitet, flom- og skredfare, konsekvensutredninger, beredskap, klimautfordringer, landbruk og mye mer!
Hva jobber du med i dag?
Jobben min består i hovedsak av saksbehandling av private planer og dispensasjoner, men også egenplanlegging i form av kommunale planer. I dag jobber jeg blant annet med den første kulturminneplanen for Vefsn kommune som er et veldig spennende arbeid. På studiet fordypet jeg meg i samfunnsgeografi med fokus på kulturminneforvaltning, så dette prosjektet føles i stor grad skreddersydd for min bakgrunn. Framover skal jeg også ta fatt på en fortettingsstrategi for kommunen, og kartlegge forventet demografisk utvikling og boligbehovet i den forbindelse.
Problemstillinger og tematikk jeg kan forvente å møte på i løpet av en arbeidsdag er blant annet et utvalg boligprosjekter, bokvalitet, hyttelandsbyer, reindrift, vindkraft, ulike industriprosjekter, næringsutvikling, kulturminner, universell utforming, mobilitet, flom- og skredfare, geoteknikk, konsekvensutredninger, beredskap, trafikksikkerhet, klimautfordringer, landbruk og mye mer. Med andre ord er det en spennende jobb som favner bredt.
Hva er det beste ved jobben din?
Det beste med jobben er at det er stor variasjon i problemstillingene slik at jeg ikke blir lei av arbeidsoppgavene. Jeg setter også stor pris på at arbeidet oppleves som samfunnsnyttig, og føler at jeg gradvis bidrar til å gjøre kommunen litt bedre for innbyggerne.
I tillegg består planavdelingen av flere rådgivere med ulik bakgrunn, noe som gjør at vi får et godt fagmiljø som skaper grunnlag for gode faglige diskusjoner. Fordelingen av saker blir diskutert oss imellom, noe som legger til rette for økt variasjon i saker og problemstillinger. Når det gjelder selve arbeidsoppgavene jobber jeg i hovedsak selvstendig, men jeg sitter aldri alene om jeg skulle ha behov for input. Enkelte saker krever befaringer som gjør at man også kommer seg litt ut og får en variert arbeidsdag. Ellers setter jeg naturligvis stor pris på de gode kollegene mine som skaper trivelige arbeidsdager og et godt arbeidsmiljø!
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Jeg føler at studiet har gjort meg veldig godt rustet til akkurat denne jobben, da både rent faglig og praktisk. Jeg skriver en god del saksframlegg og vedtak som skal ut til både politikere, tiltakshavere og grunneiere, og da kommer flere år med oppgaveskriving godt med.
Når vi mottar for eksempel en søknad eller et planforslag er det sjeldent at det kun er de forholdene som framgår av saken vi er nødt til å forholde oss til. Studiet har definitivt gitt meg den faglige tyngden jeg trenger i løpet av en arbeidsdag for å kunne se sammenhenger og det større bildet i en sak. Som arealplanlegger er man nødt til å kunne analysere situasjoner og potensielle konsekvenser av et tiltak for å kunne legge til rette for en ønsket og bærekraftig arealforvaltning. Dette er kompetanse jeg føler jeg har opparbeidet meg gjennom studiet og som jeg bruker hver dag. På mange måter føler jeg at jeg gjør mye av det samme som da jeg var student, bare i et annet format.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Jeg trivdes veldig godt i Trondheim og hadde i utgangspunktet lyst til å fortsette å bo der. Jeg søkte da på flere aktuelle stillinger i Trondheim i løpet av det siste semesteret på studiet uten hell. Kort tid før jeg leverte masteren ble det lyst ut en stilling som arealplanlegger i hjembyen min, Mosjøen, som jeg kjente at jeg måtte søke på. Der hadde jeg bedre hell, og fikk stillingen før jeg var offisielt ferdig utdannet. I utgangspunktet var det et ettårig vikariat, men interne endringer gjorde at jeg fikk fast jobb etter noen måneder. Jeg har nå jobbet i Vefsn kommune siden høsten 2022 og trives veldig godt med de arbeidsoppgavene stillingen innebærer.
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
Arbeidslivet er langt og man skal helst ikke bare ha en jobb å gå til, men en man faktisk trives i. Jeg tenker derfor at det er viktig å velge et fagfelt man interesserer seg i, men samtidig være realistisk hva angår jobbmuligheter innenfor egne ønsker. Geografi er et veldig bredt fagfelt som i seg selv gir mange muligheter i arbeidslivet, og det er vanskelig å velge feil på dette studiet.
Som nyutdannet kan jeg også anbefale å søke seg til distriktene fordi man da får mulighet til å jobbe med så mange ulike problemstillinger og fagområder. Man vil da kunne opparbeide seg en bredere kompetanse som gir flere muligheter på sikt.

Bærekraftansvarlig i Gjermundshaug Gruppen
Navn: Kristoffer Grøv
Studieprogram: Bachelor og master i geografi
- Både den fagspesifikke delen av utdanningen min og metodedelen, har kommet godt til nytte i arbeidslivet.
Både bachelor- og masteroppgaven min handlet om grønn omstilling. Jeg har bevisst valgt samfunnsgeografiske emner innen blant annet klima, bærekraft, innovasjon og naturressursforvaltning, for å kunne jobbe med dette etter endt studie. Utdanningen min er veldig relevant for jobben min. Det har gjort at jeg har fått en god forståelse for hvordan omstilling foregår i samfunnet, når det kommer til utvikling av ny teknologi. I tillegg har jeg tatt noen emner innen naturgeografi, som kommer veldig god med når du jobber i anleggsbransjen.
Jeg jobber primært med å redusere klimafotavtrykket til anleggskonsernet jeg jobber for. Arbeidshverdagen min er veldig variert og innebærer blant annet å skrive anbud, lage klimagassbudsjett og klimaregnskap, samt strategisk arbeid med tiltak og støtteprosjekter for en mer bærekraftig drift. Sammen med eiendomssektoren står bygg og anleggsbransjen for 40 % av alle utslipp i Norge. Det betyr at vi har et enormt potensialt for forbedring, og det er svært givende å ha en jobb hvor jeg kan bidra til å påvirke dette i en positiv retning. Både den fagspesifikke delen av utdanningen min og metodedelen, har kommet godt til nytte i arbeidslivet.

Rådgiver i regionalpolitisk avdeling
Navn: Martin Østtveit-Moe
Studieprogram: Master i geografi
Hva jobber du med?
Jeg er rådgiver i regionalpolitisk avdeling, hvor vi jobber med Norges distrikts- og regionalpolitikk. En vellykket regional- og distriktspolitikk forutsetter innsats på en rekke politikkområder. Jeg jobber med mange forskjellige politikkområder/tema, blant annet:
- utmarksforvaltning og verdiskaping basert på naturressurser
- Innovasjon Norges distriktsrettede virkemidler
- inkludering og integrering i distriktene
- lokal samfunnsutvikling og utviklingskraft
- koordinering og bearbeiding av innholdet i statsbudsjettet om distrikts- og regionalpolitikken
Hva er det beste ved jobben din?
Jeg jobber i et sterkt fagmiljø, hvor vi kan diskutere og analysere samfunnsutvikling med et distriktsperspektiv, og vurdere/foreslå mulige tiltak for å ta tak i distriktenes utfordringer og fortrinn. Det fører til at jeg lærer mye, møter faglige utfordringer hver dag og har en jobb fylt med mening.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Jeg hadde et par korte vikariater det første halvåret etter at masteroppgaven var levert, mens jeg søkte på alt av relevante jobber. Det var vanskelig å finne noe, men målet var å jobbe med næringsutvikling. Høsten 2013 traff jeg blink og i januar 2014 begynte jeg som næringsrådgiver i Frøya kommune. Der lærte jeg mye på kort tid om næringsutvikling og hvordan kommunen jobber med samfunnsutvikling. Jeg tror ikke jeg hadde fått denne jobben uten erfaringene fra Frøya. Jeg lærte mye om tilrettelegging for næringsutvikling, om betydningen av arbeidsinnvandring og gode måter å drive integreringsarbeid på og ikke minst om typiske samfunnsutfordringer små distriktskommuner jobber med.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Det er mye som er relevant fra geografistudiet og vi er ganske mange geografer i min avdeling. Det å forstå at ''geography matters'' og hvordan steder utvikler seg forskjellig er viktig. Distriktspolitikken handler mye om store avstander og demografi. Et eksempel er den differensierte arbeidsgiveravgiften. Det er det mest omfattende distriktspolitiske virkemiddelet i Norge. Satsene er lavere i distriktene enn i sentrale strøk
For meg har spesielt teorier innenfor økonomisk geografi vært viktig, slik som path creation, regionale innovasjonssystemer, stedbunden kunnskap og klynger (mine kolleger jobber faktisk med klynger) m.m. Jeg skulle gjerne studert enda mer økonomisk geografi.
Det er mye annet som også er relevant, som for eksempel metodekursene og forskningsdesignet på masteroppgaven. I vinter har jeg for første gang bestilt en rapport fra en forsker. Til bestillingen måtte vi tenke på forskningsdesign: hva vil vi ha svar på? Hvilke rammer skal vi sette for oppdraget slik at det gir oss nyttig kunnskap? Skal vi legge føringer på arbeidsmetoder? Etterpå måtte vi vurdere om forskeren har foreslått et godt prosjekt, eventuelt hvilket prosjekt som er best. Nå til våren skal jeg jobbe med
en ny bestilling på et nytt tema.
Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?
Jeg hadde mange verv, men jeg tror ikke det er noen som har hatt spesiell betydning for at jeg fikk denne jobben.
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
Jobb med det du brenner for! Da er sjansen større for at du kanskje får en jobb du liker. Jeg tror det er en god start hvis du velger et studium som interesserer deg. Deretter prøv å få erfaringer og jobber med de temaene du er opptatt av. En tidligere leder i staten fortalt meg at når han er på jakt etter nyutdannede eller personer med få år i arbeidslivet, så får de ofte mange like søknader. Det var for eksempel over 200 søkere til min stilling. Hvordan skiller du mellom 200 samfunnsvitere som har gode karakterer og lik bakgrunn? Det er veivalgene du har gjort som skiller deg ut. Hvis det går an å lese ut fra CV'en at du virkelig er opptatt av noe som er relevant for den nye jobben tror jeg du står sterkere.

GIS-rådgiver i Bodø kommune
Navn: Elizabeth Peckel
Utdanning/studieprogram: Master i geografi
Hva jobber du med?
Som GIS-rådgiver har jeg mange forskjellige og varierte oppgaver. De daglige jobbene er å sørge for at alle kartlag og kartløsninger er oppdaterte og ferske. Når kontoret får inn data som skal legges inn i kartet er det min jobb å kontrollere datasettet mot dagens nasjonale standarder, samt erstatte gammel data med ny. Kommunen har en del kartløsninger som går til avdelingene eller ut til Bodøs befolkning. I tillegg til å vedlikeholde kartene er jeg med i en Analysegruppe. Her utfører vi oppgaver og gjennomfører analyser som avdelinger eller bedrifter bestiller. Eksempler på oppgaver er å lage oversiktskart over samtlige nærmiljøanlegg per skolekrets i kommunen og skaffe en oversikt over fordeling av alder til hele kommunens befolkning, eller å lage et kart med Sol/skygge-forhold til et nytt boligfelt.
Vedlikehold av kart er en stor del av jobben da det finnes utallige forskjellige kartlag, som vei, bygning, vann, trekkruter for elg og rein, parkeringssoner og kulturminne for å nevne noen. For noen kartlag samarbeider vi med Kartverket, mens andre kartlag er kun gjeldende for kommunen. Min avdeling lager også kartene som brukes i kommuneplaner, reguleringsplaner og andre arealplaner.
Hva er det beste ved jobben din?
Hver dag får jeg jobbe med kart og analyser, enten det er selvstendig eller i team med andre avdelinger/kollegaer, noe jeg synes er spennende, utfordrende og lærerikt. På de få månedene jeg har vært her har min kompetanse vokst betraktelig og gitt meg rom for utvikling ved å gjøre oppgaver jeg selv synes er spennende. Mine kollegaer gjør også at dagene er lærerik og fylt med humor, som gjør at jeg gleder meg til å komme på jobb hver eneste dag. Det er kombinasjonen av spennende arbeidsoppgaver og gode kollegaer som er det beste med denne jobben.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Under siste året på masteren søkte jeg på mange forskjellige jobber, men det var GIS-jobbene som ble prioritert. Tidligere hadde jeg hørt at det tok i gjennomsnitt et år å få jobb etter endt utdanning. Så i stedet for å starte å søke på jobb når jeg var ferdig, begynte jeg like godt å søke et år i forveien. Det var en lang og slitsom vei, spesielt når man følte at man kun fikk avslag fra bedrifter, men en god CV og stå-på-vilje under masterskrivingen gjorde at jeg fikk komme på intervju til Geodata hos Bodø kommune. Dagen etter intervjuet ble jeg tilbudt jobben som GIS-rådgiver.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Kartprogrammene vi benytter i kommunen var helt ukjent for meg i oppstarten, men ved å kjenne til de grunnleggende verktøyene som benyttes i et kart, var det ikke like vanskelig som jeg trodde. GIS-fagene som jeg tok på NTNU har vært til enorm stor hjelp og jeg benytter fortsatt GIS-bøkene til å gjennomføre analyser. Jeg ser mange likhetstrekk med oppgavene jeg gjennomfører på jobb hver dag med innleveringsoppgavene vi hadde i GIS-fagene.
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?
Start tidlig med jobbsøkingen og meld deg på kurs i jobbsøknad/CV-skriving som NTNU har gjennom Karrieredagen. Vis at du er interessert og også at du kan flytte til en ny by. Under intervjuet tok jeg med ulike innleveringsoppgaver fra fag som var relevant og forberedte meg godt til intervjuet. Aldri gi opp, selv med utallige avslag på jobbsøknader.
Videre studier
Doktorgradsutdanning (ph.d.)
Etter et masterprogram er det mulig å ta en doktorgradsutdanning (ph.d.).
En ph.d. er det høyeste nivået for formell utdanning i Norge.
En doktorgrad fra NTNU kvalifiserer deg for ledende arbeid innen næringsliv, forvaltning, høyere utdanning og forskning.