course-details-portlet

TMR4300

Eksperimentell og numerisk hydrodynamikk

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Høyere grads nivå
Undervisningsstart Høst 2024
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Arbeider

Om

Om emnet

Faglig innhold

Grunnleggende instrumenteringsteknikk, måling med strekklapper, utstyr og metoder for datainnsamling. Innføring i avanserte målemetoder som Particle Image Velocimetry. Kalibrering av måleinstrument. Teknikker for bygging av modeller. CFD beregningsprogram, gridgenerering og visualisering. Gjennomføring av typiske modellforsøk: slep, propulsjon, friprøver, kavitasjonsforsøk, sjøgangsforsøk, forsøk med slanke konstruksjoner. I noen tilfeller blir det også gjort numeriske simuleringer hvor resultatene sammenlignes. Analyse av usikkerhet. Feilkilder i eksperimenter og beregninger. Spesielle forhold knyttet til målinger i full skala.Generell forståelse av strømningsmekanikk og dens anvendelsei industrien. Potensial teori og teori for å beregne viskøs strømning. Grunnleggende forståelse for algoritmer og metoder for å finne strøming rundt ulike objekter. Praktisk bruk av ulike verktøy for å regne hastigheter, trykk og krefter. Samt bruk av modelerings verktøy, gridding og post prosesserings verktøy.

Læringsutbytte

- Bli kjent med ulike måleteknikker og måleinstrument benyttet innen eksperimentell marin hydrodynamikk. - Få praktisk forståelse for sentrale hydrodynamiske fenomen, slik som resonans, virvelinduserte bevegelser, og skipsmotstand. - Bli kjent med de viktigste modellforsøkene benyttet i marin hydrodynamikk. - Forstå usikkerhetsanalyse i forbindelse med eksperimentelle forsøk og kunne beregne presisjonsfeil ved hjelp av repeterte tester. - Kunne skrive labrapport. - Kjenne til bakgrunnen til panelmetoder (potensialteori) og hva de brukes til. - Få erfaring med de numeriske utfordringene og beregninger i panelprogram kontra viskøse beregningsprogram (CFD). - Få erfaring med modellering og hvordan gridgenerering , grensebetingelser og valg av parametre influerer på resultatene. - Kunne visualisere simuleringsresultatene og vurdere dem opp mot kunnskap i marin hydrodynamikk.

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger og obligatoriske laboratorieøvinger som gjennomføres i grupper. Gruppeøvinger/prosjekter i numeriske metoder. Karakter fastsettes på grunnlag av innleverte øvinger.

Forkunnskapskrav

Emnet er forbeholdt studenter opptatt til studieprogrammene Marin teknikk (5- og 2-årig grad) samt Marine Technology, Maritime Engineering og Wind Energy

Kursmateriell

Kompendier. Artikler. Avtales med faglærer.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
MR8308 3,7 sp Høst 2013
Dette emne har faglig overlapp med emnet i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Hydrodynamikk

Kontaktinformasjon

Emneansvarlig/koordinator

Ansvarlig enhet

Institutt for marin teknikk