Emne - Anvendt matmikrobiologi og bioteknologi - TMMT4004
TMMT4004 - Anvendt matmikrobiologi og bioteknologi
Om emnet
Undervises ikke studieåret 2024/2025
Faglig innhold
Emnet fokuserer på mikroorganismer og enzymer som brukes industrielt for produksjon av fermenterte næringsmidler, ingredienser, fôr og for optimal utnyttelse av restråstoff. Emnet inkluderer karakterisering og vedlikehold av biologiske prosesshjelpemidler. Metodikk for isolering, identifisering og karakterisering av mikroorganismer blir behandlet og studentene skal gjennomføre praktisk produksjon av fermenterte matvarer (eks yoghurt). En introduksjon til bioprospektering, mikrobiell økologi i mat og metodikk for å analysere mikrobielle samfunn blir gitt.
Læringsutbytte
Kunnskap: -Kandidaten har avansert kunnskap om bruk av bakterier, mugg, gjær, alger og enzymer i produksjon av næringsmidler, ingredienser, fôr og biobasert emballasje. -Kandidaten har kunnskap om isolering, identifisering, karakterisering og vedlikehold av mikroorganismer som kan brukes i fermenteringsformål -Kandidaten har kunnskap om sammenhengen mellom biologiske prosesshjelpemidler og produktegenskaper -Kandidaten har kunnskap om bruk av biologiske prosesshjelpemidler for optimal utnytte av restråstoff -Kandidaten forstår grunnleggende begreper i mikrobiell økologi og kjenne til metoder for å analysere mikrobielle samfunn -Kandidaten har kunnskap om bioprospektering -Kandidaten har kunnskap om hvordan mikroorganismer kan anvendes for å øke matvarers holdbarhet og mattrygghet
Ferdigheter -Kandidaten kan arbeide selvstendig med en teoretisk problemstilling og formidle arbeidet sitt på en vitenskapelig måte
Generell kompetanse -Kandidaten har innsikt i planlegging og gjennomføring av anvendte matmikrobiologi prosjekter
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger (45t), selvstudium (60t),laboratoriearbeid med rapport (70t), studentpresentasjon (25t) og ekskursjoner/gjesteforelesninger (6t).
Obligatoriske aktiviteter
- Muntlig presentasjon
- Laboratoriearbeid med rapport
Mer om vurdering
Obligatoriske arbeidskrav: Muntlig presentasjon og laboratoriearbeid
Utsatt eksamen: mai/juni
Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.
Anbefalte forkunnskaper
Mikrobiologi tilsvarende TMAT3001 Videregående mikrobiologi
Kursmateriell
Informasjon blir gitt ved semesterstart
Ingen
Versjon: A
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Ingen
Undervisningsspråk: Engelsk, Norsk
Sted: Trondheim
- Bioteknologi
- Mat og helse
- Næringsmiddelfag
Ansvarlig enhet
Institutt for bioteknologi og matvitenskap
Eksamensinfo
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"