Emne - Matmikrobiologi - TMAT3001
TMAT3001 - Matmikrobiologi
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Samlet karakter
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Oppgave | 20/100 | |||
Skriftlig skoleeksamen | 80/100 | 3 timer | D |
Faglig innhold
- Mikroorganismenes metabolisme: Fermenteringer og respirasjoner. Elektronbalanse og energiutbytte. Industriell mikrobiologi.
- Infeksjoner generelt, matbårne infeksjoner og forgiftninger (intoksikasjoner), mykotoksiner, virulensegenskaper, forsvar mot infeksjoner, antibiotika, antibiotikaresistens.
- Mikrobiell genetikk: Konstans og variasjon. Mutasjoner, genetisk rekombinasjon, transformasjon, transduksjon og konjugasjon, flyttbare DNA-elementer.
- Mikrobiell taksonomi med beskrivelse av mikroorganismer knyttet til kvalitetsforringelse og mattrygghet.
- Metoder for påvisning av mikroorganismer, mikroorganismer som indikatorer på kvalitetsforandringer og mattrygghet samt mikrobiologiske kriterier.
- Faktorer som bestemmer mikrobiell aktivitet i mat: Kontaminasjonskilder, næringsmidlets egenskaper, lagringsbetingelser, mikroorganismenes egenskaper, biofilm, bakteriosiner, naturlige inhibitorer i mat o.s.v.
- Mikrobielle kvalitetsforandringer i mat.
Læringsutbytte
Kunnskap:
K1 Kandidaten kan gjøre rede for generelle taksonomiske prinsipper
K2 Kandidaten har oversikt over taksonomien og egenskapene til de viktigste mikroorganismene som anvendes innen industriell mikrobiologi, samt mikroorganismer som forårsaker kvalitetsforringelse eller matbåren sykdom
K3 Kandidaten kan forklare hvordan konserveringsmetoder påvirker mikroorganismer og hvordan konservering av mat bidrar til å redusere matsvinn
K4 Kandidaten kan gjøre rede for mekanismer som bevarer og endrer bakterienes arvelige egenskaper
K5 Kandidaten kan forklare viktige begreper i mikroorganismers metabolisme og beskrive sentrale fermenterings- og respirasjonsprosesser
K6 Kandidaten kan redegjøre for sentrale prinsipper i industriell mikrobiologi og kunne forklare sammenhengen mellom cellenes metabolisme og industrielle produkter
K7 Kandidaten har bred kunnskap om matbårne infeksjoner og intoksikasjoner; involverte agens, patogenitetsmekanismer og tiltak for å forebygge og bekjempe sykdom
K8 Kandidaten kan gjøre rede for metoder for påvisning av mikroorganismer fra næringsmidler og forklare hvordan resultatet fra slike påvisninger kan gi informasjon om næringsmidlets kvalitet og trygghet
K9 Kandidaten kan beskrive og diskutere faktorer som påvirker utviklingen av mikrobiota i næringsmidler og hvilke kvalitetsforandringer dette kan medføre
Ferdigheter:
F1 Kandidaten kan gjennomføre laboratorieanalyser for å kvantifisere, påvise og identifisere mikroorganismer i næringsmidler
F2 Kandidaten forstår og håndterer risiko ved laboratoriearbeid med sykdomsfremkallende mikroorganismer
Generell kompetanse:
G1 Kandidaten kan bearbeide og vurdere data, samt rapportere laboratoriearbeid skriftlig
G2 Kandidaten kan kommunisere og diskutere mikrobiologiske problemstillinger muntlig og skriftlig
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger (60t), selvstudium (80t), obligatoriske laboratorieøvinger (40t), obligatoriske teoretiske øvinger (30t).
Obligatoriske aktiviteter
- Laboratorieøvinger med rapporter
- Teoriøvinger
Mer om vurdering
Vurderingen består av to delvurdering; skriftlig individuell skoleeksamen teller 80% og skriftlig gruppeoppgave teller 20%.
Kommentar til arbeidskrav:
Laboratoriearbeid med obligatorisk tilstedeværelse: 3 laboratorieøvinger og 4 mikrobiologiske avlesninger,
3 rapporter fra laboratorieøvinger og 4 av 5 skriftlige teoriøvinger må være godkjent for å få adgang til eksamen.
Ny/utsatt eksamen: mars. Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.
Ved stryk må den ikke beståtte delvurderingen tas på nytt for å bestå emnet. Ved frivillig gjentak (forbedring av karakter) kan studenter velge å ta bare eksamen på nytt. Gjentak av oppgave må avtales med emneansvarlig.
Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Matvitenskap, teknologi og bærekraft (MTMAT)
Anbefalte forkunnskaper
Kjemi og biokjemi tilsvarende TKJE1006 Generell kjemi, MATV1009 Matkjemi 1 og TBT4102 Biokjemi 1
Forkunnskapskrav
MATV1008 Mikrobiologi og mattrygghet eller tilsvarende dokumenterte kunnskaper.
Kursmateriell
Ed. Per E. Granum (red.). Matforgiftning. Smitte gjennom mat og vann. Cappelen Damm AS, 2015, 4.utg.
En bok i matmikrobiologi vil bl oppgitt ved semesterstart..
Ingen
Versjon: A
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Tredjeårsemner, nivå III
Termin nr.: 1
Undervises: HØST 2024
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Næringsmiddelfag
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Samlet karakter
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
- Høst ORD Skriftlig skoleeksamen 80/100 D 27.11.2024 15:00 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater SL111 blå sone Sluppenvegen 14 35 SL515 Sluppenvegen 14 1 SL238 Sluppenvegen 14 1 SL520 Sluppenvegen 14 1 -
Høst
ORD
Oppgave
20/100
Innlevering
22.11.2024
INSPERA
12:00 -
Rom Bygning Antall kandidater - Vår UTS Skriftlig skoleeksamen 80/100 D INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"