Emne - Ernæring - TMAT2002
TMAT2002 - Ernæring
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | 100/100 | 4 timer | D |
Faglig innhold
Offisiell ernæringspolitikk
Kostdata, kostmodeller og merkeordninger
Energiomsetning
Fordøyelse og absorpsjon
Energigivende næringsstoffer
Vitaminer, mineraler og andre stoffer i mat
Ernæringskvalitet og effekt av prosessering
Ernæring og bærekraft
Livsstilssykdommer, fysisk aktivitet og helse
Ernæring gjennom livets faser
Læringsutbytte
KUNNSKAP
Studenten skal kunne
- gjøre rede for ulike metoder brukt ved kostholdsundersøkelser
- angi kravene i nøkkelhullsmerkingen og ernærings- og helsepåstander
- angi de viktigste punktene i «Utviklingen i norsk kosthold»
- forklare fordøyelsesprosessen og absorpsjon av næringsstoffene
- gjøre rede for de energigivende og ikke-energigivende næringsstoffene og de viktigste kildene til disse
- angi hovedtrekkene for omsetning av glukose som likevekt i blodglukose, glykemisk indeks og belastning, lagring og frigjøring av fett og lipoprotein-omsetningen
- oppsummere hovedessensen i de norske kostrådene og anbefalingene for et mer bærekraftig kosthold
- forklare sammenhengen mellom kosthold og helse ved ikke-smittsomme sykdommer
FERDIGHETER
Studenten skal kunne
- beherske bruk av kostholdsplanleggeren og matvaretabellen
- beregne energiinnhold og energiprosentfordeling i ulike matvarer og måltider og vurdere resultatet opp mot anbefalinger og kostråd
- beherske bruk av forskrifter som omfatter deklarasjon av vitaminer og mineraler, beriking, samt ernærings- og helsepåstander i matvarer
- beregne energibehov ved hjelp av hvilestoffskiftet og PAL
- vurdere hvordan næringsstoffer påvirkes ved bearbeiding og industrielle prosesser
- gi enkle råd om kosthold for ammende, barn, eldre, allergikere og vegetarianere
- gi enkle råd om et bærekraftig kosthold
GENERELL KOMPETANSE
- vurdere sammensetningen av et kosthold i forhold til kostrådene og anbefalinger for kosthold, ernæring, bærekraftig ernæring og fysisk aktivitet
- formidle relevante faglige problemstillinger om ernæring i forhold til norsk ernæringspolitikk, og grunnleggende ernæringskunnskaper
- vurdere hvordan matvarenes næringsstoffer påvirkes ved bearbeiding og industriell prosessering
- vurdere ernæringsinformasjon i media
Læringsformer og aktiviteter
Plenumsundervisning: omtrent 40 timer
Obligatorisk aktiviteter:
Kostholdsundersøkelse (gruppearbeid): minimum 45 timer
Fysisk deltakelse på workshop: 4 timer
Selvstudium, inkludert forberedelse til forelesninger/workshop: minimum 100 timer
Totalt ca. 200 timer
Obligatoriske aktiviteter
- Fysisk deltakelse på workshop
- Kostholdsundersøkelse (gruppeoppgave)
Mer om vurdering
Obligatoriske arbeidskrav må være godkjent for å få adgang til eksamen.
Eksamen gjennomføres individuelt. Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.
Ny/utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen): August. Ved utsatt eksamen kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Matvitenskap, teknologi og bærekraft (MTMAT)
Anbefalte forkunnskaper
Matkjemi
Forkunnskapskrav
Studierettskrav. Emnet har studierettskrav, og er forbeholdt studenter tatt opp til Bachelor i matvitenskap, teknologi og bærekraft, NTNU, Trondheim.(2. årskurs).
Kursmateriell
Oppgis på Blackboard ved semesterstart
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
MK301212 | 7.0 | HØST 2019 |
Ingen
Versjon: A
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Tredjeårsemner, nivå III
Termin nr.: 1
Undervises: VÅR 2025
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Næringsmiddelfag
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
- Vår ORD Skriftlig skoleeksamen 100/100 D INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater - Sommer UTS Skriftlig skoleeksamen 100/100 D INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"