Emne - Næringsmiddelkjemi - TBT4125
TBT4125 - Næringsmiddelkjemi
Om emnet
Vurderingsordning
Faglig innhold
Kjemi, biokjemi og funksjon til viktige komponenter i næringsmidler: karbohydrater, lipider, proteiner, fargestoffer, aromastoffer, vitaminer, mineraler og vann. Nærmere omtale av viktige næringsmidler, herunder kjøtt, fisk, melk, melkeprodukter, egg og vegetabilier. Næringsmiddelmikrobiologi - forråtnelse, matbårne sykdommer. Toksiner, tungmetaller. Tilsetningstoffer, næringsmiddelkonservering, forskrifter. Sensorisk analyse. Betydning av dette for bærekraftig utnyttelse og prosessering av råstoffer. Kosthold og ernæring.
Læringsutbytte
Etter avsluttet kurs skal studenten ha:
- K1: Kunne gjøre rede for egenskaper og reaksjoner til karbohydrater, lipider og proteiner ved lagring og prosessering av mat og hvordan disse influerer på kvalitet/egenskaper til næringsmidlene. Gjøre rede for betydning av vann til stabilitet og kvalitet til næringsmidler.
- K2: Kunne gjøre rede for de viktigste stoffklassene som påvirker farge og smak i mat og kjenne viktige kilder til vitaminer og mineraler i mat og hvordan disse påvirker andre sider av kvaliteten på mat. Kunne gjøre rede for vekstbetingelser for viktige patogener i mat og forholdsregler for å unngå matinfeksjoner/-forgiftninger. Kunne gjøre rede for kilder for viktige klasser av skadelige stoffer i mat samt begrepet HACCP.
- K3: Kunne forklare hvilke prosesser som skjer ved lagring av muskelvev og hvordan disse virker inn på kvaliteten.Ha kunnskap om ulike metoder i sensorisk analyse og forstå muligheter og begrensninger i de ulike metodene.
- K4: ha kunnskap om og kunne bruke regelverket for næringsmidler.
- F1: Kan sette seg inn i relevant litteratur innen et valgt tema og presentere dette i form av en poster
- F2: kan presentere og forklare resultater oppnådd på labben
- G1: kan jobbe selvstendig og i grupper
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger + selvstudium (160t), obligatoriske lab.øvinger (10t), rapporter (20t), plakatpresentasjon (5t), ekskursjoner til næringsmiddelbedrifter (5t).
Obligatoriske aktiviteter
- Øvinger
Mer om vurdering
Sluttkarakter i emnet er basert på skriftlig avsluttende eksamen (80 %) og en rapport (20 %). Ved gjentak kan kandidaten velge bare gjenta skriftlig avsluttende eksamen. Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.
Anbefalte forkunnskaper
Kunnskaper tilsvarende TBT4102 Biokjemi 1 og TBT4110 Mikrobiologi.
Kursmateriell
Oppgis ved semesterstart.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
SIK4030 | 7.5 | ||
TBT4155 | 2.5 | HØST 2011 | |
MATV2001 | 3.7 | HØST 2024 |
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Termin nr.: 1
Undervises: VÅR 2025
Undervisningsspråk: Engelsk, Norsk
Sted: Trondheim
- Teknologiske fag
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Samlet karakter
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
- Vår ORD Skriftlig skoleeksamen 80/100 D INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater - Vår ORD Rapport 20/100 A INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater - Sommer UTS Skriftlig skoleeksamen 80/100 D INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"