Emne - Digitalt ingeniørarbeid - TBA4420
TBA4420 - Digitalt ingeniørarbeid
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Rapport og presentasjon
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Rapport og presentasjon | 100/100 |
Faglig innhold
Den økende digitaliseringen av bygg, anlegg og eiendomsbransjen (BAE) krever en ny type kompetanse. I dette emnet skal studentene utforske nye digitale teknologier og arbeids- / samarbeidsprosesser som f.eks. Virtual Design and Construction (VDC). Studentene jobber i en gruppe på 2-4 og skal gjennomføre en mulighetsstudie som resulterer en konsulentrapport og en digital presentasjon av en innovativ digital løsning.
Læringsutbytte
Etter å ha gjennomført dette emnet har studenten følgende læringsutbyttedefinert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap Studenten har - kunnskap om hvordan fremtidens ingeniøroppgaver kan løses med støtte av digital teknologi og endrede arbeidsprosesser - kunnskap om hvordan digital teknologi kan innvirke på fremtidens ingeniøroppgaver - kunnskap om interoperabilitet - organisasjoner som jobber med digitalisering av BAE næringen - forsking innen digitalisering / bygningsinformasjonsmodellering (BIM)
Ferdighet Studenten kan: - anvende digitale verktøy til løsning av ingeniørfaglige oppgaver - identifisere utfordringer og foreslå løsninger i form av en mulighetsstudie.
Generell kompetanse Studenten kan: - anvende digitale verktøy i praktisk løsning av ingeniørfaglige oppgaver - samarbeide med andre fagpersoner og brukere med støtte av digital teknolog for presentasjon og informasjonsutveksling - erfaring med bruk av Virtual Design and Construction (VDC) for løsning av prosjektbaserte oppgaver.
Læringsformer og aktiviteter
Prosjekt- og problembasert læring som inkluderer forelesninger, prosjektarbeid på egen PC, øvinger, gruppearbeid og selvstudium. Deler av kursgjennomføringen vil være samlingsbasert. Undervisningen er tilrettelagt for å støtte prosjektgjennomføring, med mest undervisning i første del av semesteret og mest veiledning i siste del. Undervisning og veiledning vil være en kombinasjon av campus og nett. Siden dette er et valgfag, må det forventes at det kan være vanskelig å unngå konflikter med tidspunkt for annen undervisning. Det er ingen obligatorisk oppmøte, men det er utfordrende faglige krav til innlevert arbeid, samt krav til aktivt arbeid individuelt og i gruppe.
Mer om vurdering
Karakteren settes på grunnlag av en mulighetsstudie (konsulentrapport på 20-40 sider + evt. vedlegg) og en digital presentasjon eller video på opptil 5 min. som viser essensen i mulighetsstudien. Det gis en samlet vurdering av rapport og presentasjon, der kun sluttkarakter oppgis studenten. Rapport og digital presentasjon utarbeides i gruppe på 2-4 studenter, men kan gjøres individuelt etter avtale.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Arkitektur (MAAR)
Bygg og infrastruktur (MTBYGG)
Industriell økonomi og teknologiledelse (MTIØT)
Ingeniørvitenskap og IKT (MTING)
Anbefalte forkunnskaper
Det er ingen formelle krav til forkunnskaper. Dette valgemnet er åpent for alle studenter som har interesse for digitalisering av bygg-, anlegg og eiendomsnæringen.
Forkunnskapskrav
Det er ingen formelle krav til forkunnskaper.
Det tilrettelegges for studentdrevet opplæring i bruk av BIM-basert programvare som f.eks: Autodesk (Revit), Solibri (Office/checker) og Trimble (ulike programmer), Hoylu (samarbeide og koordinering, dPlan (planlegging og prosjektledelse), og andre typer programvare og digitalt utstyr (VR-briller og HoloLens (MR)) som er relevant for studentenes prosjektoppgave. Det er en fordel om studentene har tilgang til egen PC som har kapasitet til å kjøre BIM-baserte programvare.
Kursmateriell
Eilif Hjelseth og Tor Tollnes (2022). BIM! Program og prosess, med innføring i Revit 2023. ISBN 978--82-691753-1-8 Total 280 sider, http://bimversity.com Selges på forelesningene.
Standarder: Utdrag fra ISO 19650 Organization of information about construction works -- Information management using building information modelling - Part 1: Concepts and principles, Part 2: Delivery phase of assets, and Part 3 Operational phase of assets.
Rapporter og presentasjoner, legges ut på Blackboard, ca. 300 sider
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Tredjeårsemner, nivå III
Termin nr.: 1
Undervises: HØST 2024
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Prosjekt- og kvalitetsledelse
- Bygg- og anleggsteknikk
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Rapport og presentasjon
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
-
Høst
ORD
Rapport og presentasjon
100/100
Innlevering
20.11.2024
INSPERA
14:00 -
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"