Emne - Musikkfestivaldrift - MUSV3140
MUSV3140 - Musikkfestivaldrift
Om emnet
Undervises ikke studieåret 2024/2025
Faglig innhold
Emnet gir en introduksjon til planlegging, gjennomføring og etterarbeid knyttet til å drifte en musikkfestival. Herunder geografisk plassering, tematisk forankring, utvelgelse av aktører, eksisterende praksiser rundt booking, logistikk, økonomisk drift og regnskap, promotering og mediehåndtering, kulturpolitikk og økologiske hensyn samt etterrapportering.
For å opprette og holde en festival ved like må innhold og livsgrunnlag legitimeres overfor flere eksterne aktører. Kommunikasjon med det potensielle publikummet må være faglig sterkt fundert og kunnskap om utøvere innenfor sjanger, epoke og valgt tematikk må innehas. Hvilken målgruppe festivalen skal nå spiller også inn bl.a. på hvilke midler som kan søkes på, så sosial forankring er også viktig. Hvilken organisasjonsform (ansvar, risiko, skatt, rettigheter og plikter) som er valgt for festivalen kan også åpne og lukke muligheter. Viktigheten av god støtte i frivilligheten og bevissthet rundt nødvendigheten av delegering eksemplifiseres også.
Emnet er i så måte en trening i anvendt musikkvitenskap/musikkformidling, og målet er en grunnleggende forståelse for arbeidet med å etablere og drifte en musikk-/kulturfestival samtidig som nytt musikkvitenskapelig læringsutbytte nås.
Læringsutbytte
Kunnskap:
Studenter som fullfører MUSV3140 vil ha fordypet kunnskap om
- sentrale trekk ved drift av musikkfestivaler.
- musikkens rolle og funksjon som kulturaktør i samfunnet.
- utvalgte musikksjangre, artister og tradisjoner knyttet til eksisterende festivaler.
- hvordan man kan foreta logistiske avveininger tidlig.
- grunnleggende budsjettering, merverdiavgiftsberegning og skatt knyttet til festivaldrift.
- økologiske avveininger, lokalt og ved innhenting av utøvere til en festival.
Ferdigheter:
Studenter som fullfører MUSV3140 kan
- anvende musikkhistorisk kunnskap og musikkvitenskapelige metoder inn mot festivaldrift.
- knytte sentrale begreper innenfor musikkfeltet til festivaldrift, og motsatt.
- sette opp et grunnleggende budsjett.
- kunne skrive en enkel søknad om økonomisk støtte.
- formulere (både muntlig og skriftlig) sin egen kompetanse på området i aktuelle debatter.
- skrive en enkel etterrapport.
Læringsformer og aktiviteter
Undervisningen vil bestå av forelesninger og seminarer med vekt på diskusjon og dialog. Ukentlig forberedelse, i form av lese- og lytteoppgaver, er derfor sentralt. Det vil bli gitt undervisning fra flere aktører innenfor festivaldrift gjennom semesteret. Derfor er det viktig med tilstedeværelse i all undervisning, og denne er derfor obligatorisk og krever minimum 80 % oppmøte.
Obligatoriske aktiviteter
- Tilfredsstillende deltagelse i obligatorisk undervisning
- Måldokument for en fiktiv festival
Mer om vurdering
Studenten skal levere en individuell semesteroppgave ved slutten av semesteret. Semesteroppgaven består av å lage en skisse for et eget fiktivt festivalkonsept med avveiningene en gjør med bakgrunn i emnets pensum, et forenklet budsjettoppsett og en søknad stilet til kulturrådet om støtte som oppfyller kulturrådets formalistiske krav, en pressemelding (på maksimum én A4-side), samt en etterrapport for den fiktive festivalens første gjennomføring. Kilder oppgis som ved en tradisjonell akademisk oppgave. Samlet lengede for områdene som inngår semesteroppgaven skal normalt utgjøre ca. 4 000-6 000 ord. Emneansvarlig vil presentere oppgavespørsmålet i første halvdel av semesteret. Oppgaven skal leveres digitalt på Inspera som en pdf-fil.
Måldokument for den fiktive festivalen skrives som en obligatorisk aktivitet og leveres for godkjenning før studenten går opp til vurdering i emnet.
Det er ikke påkrevd å ta godkjente obligatoriske aktiviteter på nytt ved nytt forsøk på eksamen.
Spesielle vilkår
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Ingen
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Musikkhistorie
- Musikkteori
- Musikkvitenskap
Ansvarlig enhet
Institutt for musikk
Eksamensinfo
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"