course-details-portlet

MATV4008

Beskrivende sensoriske metoder og Forsøksplanlegging og dataanalyse

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Høyere grads nivå
Undervisningsstart Høst 2024
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk og norsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Samlet karakter

Om

Om emnet

Faglig innhold

Forsøksplanlegging og dataanalyse:-Usikkerhetsanalyse,-Hypotesetesting,-Enkel og Multippel lineær regresjon,-Forsøksplanlegging med to-nivå faktoriell forsøk,-Variansanalyse (ANOVA),-Ikke-parametriske metoder,-IBM SPSS for statistisk analyse.

Beskrivende sensoriske metoder: -Kort gjennomgang av anatomi og fysiologi -Bruk av sensorisk analyse i forskning og industri -Sensoriske metoder med hovedvekt på de beskrivende metodene -Bruk av programvare for sensorisk analyse -Gjennomgang av statistiske analyser relevant for behandling av sensoriske data.

Læringsutbytte

Forsøksplanlegging og dataanalyse: Studenten har omfattende kunnskap og ferdigheter i aktuell teori, metoder, problemstillinger og anvendelsesområder innen de valgte tema. Studenten har kunnskap om de grunnleggende statistiske modeller og metoder som benyttes innen naturvitenskap og teknologi. Studenten kan tolke resultater av hypotesetesting, regresjonsanalyse, forsøksplanlegging, variansanalyse og ikke-parametriske metoder. Studenten kan bruke dataprogrammer for statistiske beregninger og analyser.

Beskrivende sensoriske metoder: Studentene skal ha omfattende kunnskaper og ferdigheter innen beskrivende sensorisk metodikk (K1, K2) og kunne tilegne seg og bruke litteratur og forskning innenfor fagområdet (F2, F4). Studentene skal være i stand til å tolke, diskutere, presentere og vurdere arbeidet sitt muntlig og skriftlig (F5) og følge retningslinjer for skriving av hjemmeeksamen (G2).

Læringsformer og aktiviteter

Forsøksplanlegging og dataanalyse: Forelesninger (24 t), øvinger (8 t). Emnet undervises på engelsk dersom internasjonale studenter følger emnet.

Beskrivende sensoriske metoder: Forelesninger (12 t), laboratorieøvelser (6 t), seminarer (8 t), individuelt studium (40-50 t), gruppearbeid (15 t) og muntlig presentasjon (2 t).

Obligatoriske aktiviteter

  • 4 godkjente øvinger i Usikkerhetsanalyse og forsøksplanlegging
  • Deltatt på gruppepresentasjon i Beskrivende sensoriske metoder
  • Deltatt på tre laboratorieøvelser i Beskrivende sensoriske metoder

Mer om vurdering

I delen Forsøksplanlegging og dataanalyse må 4 øvinger være godkjent for å få tilgang til den skriftlige skoleeksamenen. De obligatoriske øvingene er gyldige i fire semester inkludert semesteret de blir godkjent. Ved gjentak av emnet etter dette, må øvingsopplegg gjennomføres og godkjennes på nytt.

Når det gjelder delen Beskrivende sensoriske metoder så må de to arbeidskravene (deltatt som dommer i de tre sensoriske testene og gruppepresentasjon) være godkjent for å få tilgang til å levere hjemmeeksamen.

Hver karaktergivende del (skriftlig skoleeksamen og hjemmeeksamen) teller 50 % av karakteren i emnet. Både skriftlig skoleeksamen og hjemmeeksamen må være bestått for å få bestått i emnet.

Ved stryk eller gjentak kan studenter velge å ta bare én av delvurderingene på nytt. Gjentak av hjemmeeksamen i beskrivende sensoriske metoder må avtales med faglærer.

Ny/Utsatt skriftlig skoleeksamen: I august

Ny/Utsatt hjemmeeksamen: Etter avtale med faglærere

Forkunnskapskrav

Tilgang til emnet forutsetter studierett ved NTNU, Trondheim. For masterstudentene i Matvintenskap, teknologi og bærekraft (FTMAMAT) er emnet obligatorisk.

Kursmateriell

Forsøksplanlegging og dataanalyse:

-Probability and Statistics for Engineers and Scientists (9th Edition) by Ronald E. Walpole.

Beskrivende sensoriske metoder:

-Lawless, H. T., & Heymann, H. (2010). Sensory evaluation of food: principles and practices (2 ed.). New York: Springer. (online Oria)

-Delarue, J., Lawlor, J. B., Rogeaux, M., & Ares, G. (2015). Rapid sensory profiling techniques and related methods : applications in new product development and consumer research: Vol. Number 274. Woodhead Publishing.

-Artikler og forelesninger gjort tilgjengelige på Blackboard

-PanelCheck

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
TBT4506 3,7 sp Høst 2020
TBT4507 3,7 sp Høst 2020
Dette emne har faglig overlapp med emnene i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Teknologiske fag

Kontaktinformasjon