Emne - Beskrivende sensoriske metoder og Forsøksplanlegging og dataanalyse - MATV4008
MATV4008 - Beskrivende sensoriske metoder og Forsøksplanlegging og dataanalyse
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Samlet karakter
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | 50/100 | 2 timer | D | |
Hjemmeeksamen | 50/100 | 2 uker |
Faglig innhold
Forsøksplanlegging og dataanalyse:-Usikkerhetsanalyse,-Hypotesetesting,-Enkel og Multippel lineær regresjon,-Forsøksplanlegging med to-nivå faktoriell forsøk,-Variansanalyse (ANOVA),-Ikke-parametriske metoder,-IBM SPSS for statistisk analyse.
Beskrivende sensoriske metoder: -Kort gjennomgang av anatomi og fysiologi -Bruk av sensorisk analyse i forskning og industri -Sensoriske metoder med hovedvekt på de beskrivende metodene -Bruk av programvare for sensorisk analyse -Gjennomgang av statistiske analyser relevant for behandling av sensoriske data.
Læringsutbytte
Forsøksplanlegging og dataanalyse: Studenten har omfattende kunnskap og ferdigheter i aktuell teori, metoder, problemstillinger og anvendelsesområder innen de valgte tema. Studenten har kunnskap om de grunnleggende statistiske modeller og metoder som benyttes innen naturvitenskap og teknologi. Studenten kan tolke resultater av hypotesetesting, regresjonsanalyse, forsøksplanlegging, variansanalyse og ikke-parametriske metoder. Studenten kan bruke dataprogrammer for statistiske beregninger og analyser.
Beskrivende sensoriske metoder: Studentene skal ha omfattende kunnskaper og ferdigheter innen beskrivende sensorisk metodikk (K1, K2) og kunne tilegne seg og bruke litteratur og forskning innenfor fagområdet (F2, F4). Studentene skal være i stand til å tolke, diskutere, presentere og vurdere arbeidet sitt muntlig og skriftlig (F5) og følge retningslinjer for skriving av hjemmeeksamen (G2).
Læringsformer og aktiviteter
Forsøksplanlegging og dataanalyse: Forelesninger (24 t), øvinger (8 t). Emnet undervises på engelsk dersom internasjonale studenter følger emnet.
Beskrivende sensoriske metoder: Forelesninger (12 t), laboratorieøvelser (6 t), seminarer (8 t), individuelt studium (40-50 t), gruppearbeid (15 t) og muntlig presentasjon (2 t).
Obligatoriske aktiviteter
- 4 godkjente øvinger i Usikkerhetsanalyse og forsøksplanlegging
- Deltatt på gruppepresentasjon i Beskrivende sensoriske metoder
- Deltatt på tre laboratorieøvelser i Beskrivende sensoriske metoder
Mer om vurdering
I delen Forsøksplanlegging og dataanalyse må 4 øvinger være godkjent for å få tilgang til den skriftlige skoleeksamenen. De obligatoriske øvingene er gyldige i fire semester inkludert semesteret de blir godkjent. Ved gjentak av emnet etter dette, må øvingsopplegg gjennomføres og godkjennes på nytt.
Når det gjelder delen Beskrivende sensoriske metoder så må de to arbeidskravene (deltatt som dommer i de tre sensoriske testene og gruppepresentasjon) være godkjent for å få tilgang til å levere hjemmeeksamen.
Hver karaktergivende del (skriftlig skoleeksamen og hjemmeeksamen) teller 50 % av karakteren i emnet. Både skriftlig skoleeksamen og hjemmeeksamen må være bestått for å få bestått i emnet.
Ved stryk eller gjentak kan studenter velge å ta bare én av delvurderingene på nytt. Gjentak av hjemmeeksamen i beskrivende sensoriske metoder må avtales med faglærer.
Ny/Utsatt skriftlig skoleeksamen: I august
Ny/Utsatt hjemmeeksamen: Etter avtale med faglærere
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Biotechnology (MSBIOTECH)
Bioteknologi (MBIOT5)
Industriell kjemi og bioteknologi (MTKJ)
Matvitenskap, teknologi og bærekraft (FTMAMAT)
Anbefalte forkunnskaper
Forkunnskaper i statistikk tilsvarende MATV2002 - Statistikk og sensoriske metoder, er anbefalt.
Forkunnskapskrav
Tilgang til emnet forutsetter studierett ved NTNU, Trondheim. For masterstudentene i Matvintenskap, teknologi og bærekraft (FTMAMAT) er emnet obligatorisk.
Kursmateriell
Forsøksplanlegging og dataanalyse:
-Probability and Statistics for Engineers and Scientists (9th Edition) by Ronald E. Walpole.
Beskrivende sensoriske metoder:
-Lawless, H. T., & Heymann, H. (2010). Sensory evaluation of food: principles and practices (2 ed.). New York: Springer. (online Oria)
-Delarue, J., Lawlor, J. B., Rogeaux, M., & Ares, G. (2015). Rapid sensory profiling techniques and related methods : applications in new product development and consumer research: Vol. Number 274. Woodhead Publishing.
-Artikler og forelesninger gjort tilgjengelige på Blackboard
-PanelCheck
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
TBT4506 | 3.7 | HØST 2020 | |
TBT4507 | 3.7 | HØST 2020 |
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Termin nr.: 1
Undervises: HØST 2024
Undervisningsspråk: Engelsk, Norsk
Sted: Trondheim
- Teknologiske fag
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Samlet karakter
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
- Høst ORD Skriftlig skoleeksamen 50/100 D 03.12.2024 15:00 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater SL319 Sluppenvegen 14 1 SL110 lilla sone Sluppenvegen 14 11 -
Høst
ORD
Hjemme-eksamen
50/100
Utlevering
07.11.2024Innlevering
21.11.2024
14:00
INSPERA
14:00 -
Rom Bygning Antall kandidater - Sommer UTS Skriftlig skoleeksamen 50/100 D INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"