Emne - Mattrygghet og kvalitetsledelse - MATV3003
MATV3003 - Mattrygghet og kvalitetsledelse
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Oppgave
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Oppgave | 100/100 |
Faglig innhold
Lovverk. HACCP. Personalhygiene. Renhold. Vannforsyning. Kjemiske og biologiske kontaminanter i mat og vann. Matforgiftninger. Infeksjonsbiologi. Epidemiologi. Etterforskning av matbårne utbrudd. Kvalitetsplanlegging, kvalitetskontroll og kvalitetssikring. Sporbarhet og beredskap. Avvik og korrigerende tiltak. Revisjon og dokumentasjon. Sertifisering og akkreditering. Kvalitetskostnader. Kvalitetsforbedring. Miljøhygiene og -ledelse. Internkontroll.
Læringsutbytte
Kunnskap:
K1 Kandidaten har bred kunnskap om biologiske, kjemiske og fysiske kontaminanter i vann, råvarer og prosessert mat, og hvilke faktorer som kan påvirke mattryggheten (lokalt og globalt)
K2 Kandidaten har bred kunnskap om de grunnleggende prinsippene for god produksjonspraksis (grunnforutsetninger) samt innsikt i lovverket som angår mattrygghet
K3 Kandidaten har kunnskap om hvordan etterforskning av mat- og vannbårne utbrudd gjennomføres
K4 Kandidaten har kunnskap om hygieniske barrierer for å sikre trygg drikkevannsforsyning
K5 Kandidaten har bred kunnskap om prinsippene for de sentrale kvalitets- og mattrygghetsstandardene som benyttes i matindustrien (HACCP, ISO 9001, BRC, ISO 22000)
K6 Kandidaten har kunnskap om generell kvalitetsledelse (kvalitetsplanlegging, kvalitetskontroll, kvalitetssikring og kvalitetsforbedring)
K7 Kandidaten har kunnskap om internkontrollforskriftene IK-MAT og IK-HMS
K8 Kandidaten har kjennskap til ledelsessystemer for kvalitet innen laboratoriedrift (ISO/EN 17025)
K9 Kandidaten har kjennskap til ledelsessystemer for miljø (ISO 14001 og EMAS)
Ferdigheter:
F1 Kandidaten kan bidra konstruktivt ved utarbeidelse og utførelse av kvalitetsplaner, fareanalyse og kvalitetsrevisjoner
F2 Kandidaten kan delta aktivt i bedriftens forbedringsarbeid og beredskapsarbeid
F3 Kandidaten kan utarbeide internkontrollsystemer for bruk i matindustrien
F4 Kandidaten kan utrede og diskutere faglige problemstillinger både muntlig og skriftlig
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger (60 t), teoriøvinger (12 t) og gruppearbeid i utbruddsetterforskning (8 t), selvstudium (118 t). Forelesningene om matbårne patogener og sykdom samkjøres med TMAT3001 Matmikrobiologi
Obligatoriske aktiviteter
- Mattrygghet
- Kvalitetsledelse
- Etterforskningslogg
Mer om vurdering
Det er tre obligatoriske arbeidskrav: 1: Teoretisk øving i mattrygghet, 2: Teoretisk øving i kvalitetsledelse, 3: Logg fra utbruddsetterforskning. Alle tre må være bestått for å få vurdering i emnet. Emnet vurderes gjennom en skriftlig semesteroppgave (gruppearbeid).
Ny/utsatt eksamen: Etter avtale med emneansvarlig. Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Matvitenskap, teknologi og bærekraft (MTMAT)
Anbefalte forkunnskaper
Tilsvarende MATV1008 Mikrobiologi og mattrygghet eller MATV1007 Mikrobiologi og bioteknologi.
Forkunnskapskrav
Studierettskrav. Tilgang til emnet forutsetter studierett ved Bachelor i matvitenskap, teknologi og bærekraft, NTNU, Trondheim. Hvis kapasitet kan andre studenter søke om å ta emnet.
Kursmateriell
Oppgis ved semesterstart.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
TMAT3003 | 4.0 | HØST 2021 | |
MN304012 | 4.0 | HØST 2021 |
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Tredjeårsemner, nivå III
Termin nr.: 1
Undervises: HØST 2024
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Næringsmiddelfag
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Oppgave
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
-
Høst
ORD
Oppgave
100/100
Innlevering
04.12.2024
INSPERA
12:00 -
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"