Emne - Matkjemi 2 - MATV2001
MATV2001 - Matkjemi 2
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | 100/100 | 4 timer | D |
Faglig innhold
- Smelte- og krystalliseringsegenskaper hos lipider
- Hydrolytisk og oksidativ harskning, antioksidanter
- Emulgering og emulgatorer
- Fraksjonering og omestring
- Oksidative og ikke-oksidative bruningsreaksjoner
- Polysakkarider, strukturer og funksjonelle egenskaper i mat
- Fortykningsmidler av karbohydrater og proteiner
- Funksjonelle egenskaper hos proteiner
- Proteiner i ulike næringsmiddelgrupper
- Denaturering av proteiner
- Vannets egenskaper og betydning i mat. Drikkevann
- Fargestoffer (karotenoider, klorofyller, betalainer, antocyaniner, melaniner, myoglobin, syntetiske fargestoffer med flere), struktur og stabilitet i næringsmidler
- Essensielle smaks- og aromakomponenter i mat og drikke
Læringsutbytte
Etter gjennomført emne er det forventet at kandidaten har hatt følgende læringsutbytte mht.:
KUNNSKAP
- Kandidaten skal ha kunnskap om lipider og hvilke prosessrelaterte faktorer som påvirker lipidenes stabilitet (K1).
- Kandidaten skal ha kunnskap om karbohydrater og deres funksjoner i matkjemiske prosesser (K2).
- Kandidaten skal ha kunnskap om proteiner og deres funksjoner i matkjemiske prosesser (K3).
- Kandidaten skal ha kunnskap om vannets egenskaper og betydning i næringsmidler (K4).
- Kandidaten skal ha kunnskap om ulike fargestoffer, deres struktur og stabilitet i mat og drikke (K5).
- Kandidaten skal ha kunnskap om ulike smaks- og aromastoffer i mat og drikke (K6).
FERDIGHETER
- Kandidaten har praktisk erfaring med måling av harskningsparametere (F1).
- Kandidaten har praktisk erfaring med bruningsreaksjoner i næringsmidler (F2).
- Kandidaten har praktisk erfaring med å analysere smakskomponenter vha. HPLC (F3).
- Kandidaten har praktisk erfaring med å benytte teknisk utstyr for måling av ulike kvalitetsparametere for drikkevann (F4).
- Kandidaten kan anvende oppnådd teoretisk kunnskap til å vurdere praktiske prosesser innen matteknologi (F5).
- Kandidaten kan finne aktuelle kjemikalier i digitalt stoffkartotek samt bruke og avhende kjemikalier i henhold til sikkerhetsdatablad (F6).
- Kandidaten kan gjøre HMS-vurderinger og arbeide sikkert på laboratoriet (F7).
GENERELL KOMPETANSE
- Kandidaten har en kjemisk forståelse for prosessrelaterte endringer i produktets egenskaper (G1).
- Kandidaten kan redegjøre for de funksjonelle egenskapene til vann og makrokomponentene karbohydrater, proteiner og lipider i næringsmidler (G2).
- Kandidaten kan anvende oppnådd kunnskap om næringsmiddelprosesser til å ta adekvate valg for hvordan man skal behandle råvarer, produsere og lagre mat på best mulig måte for å forhindre matsvinn (G3).
- Kandidaten kan anvende digitale verktøy for å belyse og løse matteknologiske problemstillinger (G4).
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger (60 t), veileda teoriøvinger (24 t), obligatoriske laboratorieøvinger (20 t) og selvstudium (100 t inkludert forberedelse til lab og rapportskriving).
Obligatoriske aktiviteter
- Obligatoriske øvinger, 4 av 6 må godkjennes
- Obligatoriske laboratorieøvinger
Mer om vurdering
- Obligatorisk arbeidskrav: 4 av 6 teoriøvinger samt 4 av 4 laboratorieøvinger må være godkjent for å få adgang til eksamen.
- Hvis obligatoriske arbeidskrav er bestått, må ikke kandidaten gjennomføre teoriøvinger eller labøvinger på nytt ved ny eller utsatt eksamen.
- Ny/utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen): Mai/juni. Ved utsatt eksamen kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.
- Ved søknader om godskriving, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt, og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Matvitenskap, teknologi og bærekraft (MTMAT)
Anbefalte forkunnskaper
Generell kjemi og grunnleggende matkjemi/organisk kjemi (f.eks. emnet MATV1009 Matkjemi 1)
Forkunnskapskrav
Studierettskrav. Tilgang til emnet forutsetter studierett ved Bachelor i matvitenskap, teknologi og bærekraft ved NTNU, Trondheim. Hvis kapasitet kan andre studenter søke om å ta emnet.
Kursmateriell
Coultate T (2016) Food - The Chemistry of its Component, Royal Society of Chemistry, 6. utg. ISBN: 978-1-84973-880-4
Artikler utlagt på Blackboard
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
TMAT1009 | 2.5 | HØST 2020 | |
TMAT1007 | 2.0 | HØST 2020 | |
TBT4125 | 3.7 | HØST 2024 |
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Videregående emner, nivå II
Termin nr.: 1
Undervises: HØST 2024
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Næringsmiddelfag
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
- Høst ORD Skriftlig skoleeksamen 100/100 D 04.12.2024 15:00 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater SL410 orange sone Sluppenvegen 14 34 - Vår UTS Skriftlig skoleeksamen 100/100 D INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"