Emne - Matkjemi 1 - MATV1009
MATV1009 - Matkjemi 1
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | 100/100 | 4 timer | D |
Faglig innhold
- Funksjonelle grupper og deres kjemiske egenskaper
- Klassifisering og navnsetting av organiske forbindelser (alkaner, alkener, alkyner, aromater, alkylhalider, alkoholer, fenoler, tioler, etere, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, estere, aminer og amider)
- Kjemisk bindingsdannelse, resonans og orbitalteori
- Isomeri - strukturisomeri og stereoisomeri (konformasjonsisomeri: stol/båt, eclipsed/staggered samt konfigurasjonsisomeri: cis/trans, E/Z, R/S, D/L, epimere, anomere etc.)
- Struktur og nomenklatur av matkjemiske forbindelser (hovedsakelig lipider, karbohydrater, aminosyrer og proteiner)
- Romlig anordning og strukturelle egenskaper hos matkjemiske makromolekyler
- Reaksjonsmekanismer for enkle addisjons-, substitusjons- og eliminasjonsreaksjoner samt syklisering av karbohydrater
- Reaksjonsmønstre for oksidasjoner og reduksjoner
Læringsutbytte
Etter gjennomført emne er det forventet at kandidaten har hatt følgende læringsutbytte mht.:
KUNNSKAP
- Kandidaten kan gjenkjenne funksjonelle grupper og klassifisere grunnleggende organiske stoffgrupper, lipider, karbohydrater, aminosyrer og proteiner (K1).
- Kandidaten kan navngi og tegne grunnleggende organiske og matkjemiske strukturer (K2).
- Kandidaten kan gjøre rede for oppbygging av viktige bindingstyper i organiske stoffgrupper, lipider, karbohydrater og proteiner (K3).
- Kandidaten kan gjenkjenne og gjøre rede for ulike former for struktur- og stereoisomeri (K4).
- Kandidaten har kunnskap om funksjonelle gruppers egenskaper samt enkle reaksjonsmønstre og reaksjonsmekanismer (addisjon, eliminasjon, substitusjon, oksidasjon og reduksjon) (K5).
- Kandidaten har kunnskap om lipiders, karbohydraters og proteiners romlige oppbygning (K6).
FERDIGHETER
- Kandidaten har praktisk erfaring med analyse av lipider/triglyserider og deres oppbygning (F1).
- Kandidaten har praktisk erfaring med analyse for strukturelle egenskaper hos karbohydrater (F2).
- Kandidaten har praktisk erfaring med analyse av aminosyrer/proteiner (F3).
- Kandidaten kan finne aktuelle kjemikalier i digitalt stoffkartotek samt bruke og avhende kjemikalier i henhold til sikkerhetsdatablad (F4).
- Kandidaten kan gjøre HMS-vurderinger og arbeide sikkert på laboratoriet (F5).
GENERELL KOMPETANSE
- Kandidaten har tilegnet seg et fundament for å kunne forstå kjemiske prosesser i mat (G1).
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger (60 t), veileda teoriøvinger (24 t), obligatoriske laboratorieøvinger (15 t) og selvstudium (105 t inkludert forberedelse til lab og rapportskriving).
Obligatoriske aktiviteter
- Obligatoriske laboratorieøvinger
- Obligatoriske øvinger, 4 av 6 må godkjennes
Mer om vurdering
- Obligatorisk arbeidskrav: 4 av 6 teoriøvinger samt 3 av 3 laboratorieøvinger må være godkjent for å få adgang til eksamen.
- Hvis obligatoriske arbeidskrav er bestått, må ikke kandidaten gjennomføre teoriøvinger eller labøvinger på nytt ved ny eller utsatt eksamen.
- Ny/utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen): August. Ved utsatt eksamen kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.
- Ved søknader om godskriving, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Matvitenskap, teknologi og bærekraft (MTMAT)
Anbefalte forkunnskaper
Generell kjemi
Forkunnskapskrav
Studierettskrav. Tilgang til emnet forutsetter studierett ved Bachelor i matvitenskap, teknologi og bærekraft ved NTNU, Trondheim. Hvis kapasitet kan andre studenter søke om å ta emnet.
Kursmateriell
Hart DJ, Hadad CM, Craine LE og Hart H: Organic Chemistry: A short course, 13. utg. (eller siste utgave)
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
TMAT1009 | 7.5 | HØST 2019 | |
TMAT1007 | 2.0 | HØST 2020 |
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Grunnleggende emner, nivå I
Termin nr.: 1
Undervises: VÅR 2025
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Naturfag
- Næringsmiddelfag
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
- Vår ORD Skriftlig skoleeksamen 100/100 D INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater - Sommer UTS Skriftlig skoleeksamen 100/100 D INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"