Emne - Resirkulerende akvakultursystemer - RAS - BT6010
BT6010 - Resirkulerende akvakultursystemer - RAS
Om emnet
Undervises ikke studieåret 2024/2025
Faglig innhold
NB! Det er pr februar 2023 uklart om emnet kan tilbys våren 2024.
Kurset vil gi en bred innføring i resirkuleringsanlegg for akvakultur og hvordan riktig vannbehandling bidrar til å skape et stabilt og optimalt vannmiljø i anlegget. Design, dimensjonering, oppstart, drift, avfallshåndtering, ressursutnyttelse, risikovurdering og handlingsplaner vil bli behandlet.
Emnet vil holde en tverrfaglig profil der teknologisk funksjon og betydningen av biologiske, mikrobiologiske, kjemiske og fysiske faktorer sees i sammenheng.
Kurset dekker resirkuleringsanlegg med ferskvann og sjøvann, for produksjon av smolt, postsmolt, samt marin yngel og matfisk. Kurset vil også gi innsikt i hvordan behovene for valgt teknologi og behandlingsmetoder endrer seg avhengig av art og livsstadium.
Læringsutbytte
Etter fullført kurs skal deltakeren ha:
Innsikt i de viktigste biologiske behovene og mekanismene som har betydning for fiskens vekst, overlevelse og velferd i oppdrett og spesielt i resirkuleringssystemer.
Oversikt over de ulike former for vannbehandling som er nødvendig i et resirkuleringsanlegg og kunnskap om hvilke enhetsprosesser som kan brukes og prinsippet for hvordan disse virker og påvirker vannkvaliteten og hverandre.
Kunnskap om hvilke faktorer som har betydning for driften av resirkuleringsanlegg for ulike vannkilder og stadier og arter av fisk.
Ha kunnskaper nok til å kunne evaluere hvor godt de viktigste delene av et planlagt resirkuleringssystem vil virke.
Etter fullført kurs skal/kan deltakeren:
Bruke korrekte målemetoder og informasjon for å vurdere behovet for og effekten av ulike former for vannbehandling i resirkuleringsanlegg.
Etter fullført kurs skal/kan deltakeren:
Forstå faglitteratur om oppdrett og resirkuleringsanlegg på engelsk.
Kunne kommunisere godt med leverandører som designer, bygger og leverer resirkuleringssystemer og deltakeren skal ha bakgrunn for å vite hvilke deler som er viktige når man skal kjøpe og bygge nye anlegg.
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger, ekskursjon og øvinger. Nettbasert prosjektoppgave.
Obligatoriske aktiviteter
- Deltagelse
Mer om vurdering
Prosjektoppgave vektes 100%. Bestått/ikke bestått.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
EVU-emner ved NV-fakultetet, 0% internfinansiert (EVUNV0H)
Anbefalte forkunnskaper
Noe praktisk og/eller teoretisk erfaring fra oppdrett eller vannbehandling. Målgruppe: Personer med erfaring fra oppdrett som ønsker ekspertise på resirkuleringsanlegg. Ansatte i akvakulturnæringen, som driftsledere og andre som jobber på oppdrettsanlegg, og andre interesserte som fore eksempel akvaveterinærer og fiskehelsebiologer, ansatte i myndighetene, som mattilsynet, i forsikringsselskap som forsikrer RAS og ansatte i leverandørindustrien, samt lærere ved skoler med undervisning i akvakultur.
Forkunnskapskrav
Utdanning på høyskole/universitetsnivå eller realkompetanse. Kunne forstå engelsk.
Kursmateriell
Boka "Aquaculture Engineering" 2nd edition 2013 av Odd-Ivar Lekang.
Heftet "Recycling of water in hatchery production - Background Booklet for courses in recycling technology for hatchery production" 2nd edition 2017 av Fjellheim, A.J., Hess-Erga, O.-K., Attramadal, K.J.K., Vadstein, O., NIVA, NTNU, SINTEF, Marine Harvest and Scottish Sea Farms, 28 pp.
Utvalgte vitenskapelige publikasjoner og utdelte forelesningsnotater.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
BT3210 | 7.5 | HØST 2022 | |
VM6010 | 7.5 | HØST 2022 |
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Videreutdanning høyere grad
Ingen
Undervisningsspråk: Engelsk
Sted: Trondheim
- Teknologiske fag
Ansvarlig enhet
Institutt for bioteknologi og matvitenskap
Administrativ enhet
Seksjon for utdanningskvalitet og læringsmiljø
Eksamensinfo
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"