course-details-portlet

BT3110

Marine Næringsmiddelressurser, prosessering og teknologi

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Høyere grads nivå
Undervisningsstart Høst 2024
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Samlet karakter

Om

Om emnet

Faglig innhold

Studentene vil få en oversikt over hvordan prosesserings- og lagringsbetingelser påvirker kvalitet og holdbarhet til sjømat. Studentene vil få en introduksjon til fiskemuskel som råstoff for ulike prosesseringsmetoder. Muskelstruktur, muskel biokjemi og biokjemiske prosesser etter døden (rigor mortis) vil bli behandlet i forhold til kvalitet og egnethet i prosesser. Det vil bli gitt en oversikt over ulike prosesseringsmetoder, både tradisjonelle og nye, samt teknologi for emballering.

Læringsutbytte

Kunnskap: K1: Kandidaten har bred kunnskap om faktorer som påvirker sjømats kvalitet og holdbarhet K2: Kandidaten har kunnskap om biokjemiske reaksjoner i sjømat og hvordan disse blir påvirket av prosessering K3: Kandidaten har inngående kunnskap om kjøling og frysing av sjømat inklusivt ny og etablert teknologi som benyttes til superkjøling og innfrysning av sjømatprodukter K4: Kandidaten har bred kunnskap om sekundær videreforedling av sjømat K5: Kandidaten har kunnskap om hvordan behandling og valg av prosesseringsteknologi kan optimaliseres for å senke sluttproduktenes miljøbelastning Ferdigheter: F1: Kandidaten har evne til å sette seg inn i relevant vitenskapelig litteratur F2: Kandidaten har oversikt over relevant fagterminologi og kan benytte denne til å presentere et gitt tema innenfor fagområdet Generell kompetanse: G1: Kandidaten kan redegjøre for hvordan sjømatprodukters kvalitet og holdbarhet blir påvirket av råstoffets kvalitet, kjølekjede, valg av teknologi og prosessbetingelser G2: Kandidaten har god oversikt over industrielle og innovative prosesser og teknologier som benyttes ved prosessering av sjømat G3: Kandidaten kjenner forskningsfronten innen prosessering og teknologiutvikling for håndtering og videreforedling av sjømat

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger + selvstudier (110h), øvinger (8h) og prosjektarbeid (85 h). Emnet undervises på engelsk, og eksamen vil kun bli gitt på engelsk. Forelesninger vil bli gitt som "podcasts" Det vil også bli tilbud om en øvingstime per uke, med mulighet for ekstern digital tilkobling.

Mer om vurdering

Sluttkarakter i emnet er basert på digital avsluttende hjemmeeksamen (60 %) og semesteroppgave (40 %). Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.

Kursmateriell

Vil bli oppgitt ved kursstart.

Fagområder

  • Bioteknologi/Havbruk
  • Bioteknologi
  • Næringsmiddelfag

Kontaktinformasjon

Emneansvarlig/koordinator

Faglærere

Ansvarlig enhet

Institutt for bioteknologi og matvitenskap