Breddeår
Breddeår for bachelor i sosiologi
Breddeår for bachelor i sosiologi
Bachelorprogrammet har et breddeår (60 studiepoeng) i 3. og 4. semester. I breddeåret har du stor valgfrihet. Du kan velge 60 studiepoeng emner helt fritt, du kan ta et årsstudium i et annet fag, eller du kan dra på utveksling. Hvis du vurderer å bli lærer passer det godt å ta et årsstudium i et undervisningsfag. Ta kontakt med studieveileder dersom du har spørsmål. Under finner du mer informasjon om de ulike valgene.
Valg av breddeår
Utveksling
Du kan dra på utveksling ett halvt år eller et helt år i løpet av bachelorstudiet. Instituttet anbefaler utreise i breddeåret for å ta valgfrie emner. Eventuelt kan du flytte om på rekkefølgen av emnene i andre og tredje studieår.
Som student på NTNU har du gode muligheter til å ta et studieopphold utenlands, noe som har mange fordeler. Du blir kjent med et nytt land og får innsyn i dette landets språk og kultur. Du får nye perspektiver, anledning til å studere emner eller spesialisere deg på områder som kanskje ikke finnes i Norge eller hvor andre universiteter har større kompetanse. Samtidig viser du at du er selvstendig, tar initiativ og er åpen for nye impulser, noe som ikke er dumt å ha på CV-en.
Du bør starte planleggingen i god tid, senest i løpet av høstsemestret året før du ønsker å reise.
Hvor skal jeg dra?
Her er det veldig mange muligheter. Men det er en fordel å dra til et universitet som har samarbeid med NTNU.
SU-fakultetet har blant annet en utvekslingsavtale med Department of Sociology ved University of California, Berkeley.
Hva kan jeg studere når jeg er på utveksling?
Her er det også veldig mange muligheter, men en begrensning: Emnene du skal ta i utlandet må ikke være så like at de overlapper med emner du har tatt eller skal ta her ved NTNU.
Emnene du tar i utlandet er gjerne emner fra andre fagområder enn det du studerer her, men det kan også være emner som kan gi deg en bredere fordypning i det faget du tar på NTNU. Imidlertid er det også mulig å erstatte emner du skal ta her på NTNU (i 1. eller 3. året) med emner du tar i utlandet.
Årsstudium i annet fag
NTNU har et stort antall årsstudium å velge i, og du kan enkelt legge disse inn i utdanningsplanen din. Det er ikke noe bestemt årsstudium som anbefales, så her må du velge ut fra interesse og eventuelle videre planer. Her er likevel noen råd:
- Studenter som planlegger å arbeide som lærere, bør kombinere utdanningen i sosiologi med et aktuelt undervisningsfag, for eksempel et fremmedspråk eller et realfag.
- Studenter som planlegger å arbeide med samfunnsvitenskapelige problemstillinger; i forvaltning, næringsliv eller forsknings- og utviklingsarbeid, bør kombinere sosiologi med et annet samfunnsfag, for eksempel statsvitenskap, samfunnsøkonomi, sosialantropologi eller geografi.
- Sosiologi og statsvitenskap utfyller hverandre og er en god kombinasjon. Emnet SOS1002 (15 studiepoeng) inngår både i fordypningen i sosiologi og i årsstudiet i statsvitenskap, derfor må studenter på bachelor i sosiologi som velger statsvitenskap årsstudium i breddeåret, ta andre statsvitenskapsemner på til sammen 15 studiepoeng for å få nok studiepoeng i breddeåret. Ta kontakt med Institutt for sosiologi og statsvitenskap for nærmere informasjon. Ved opptak til master i sosiologi, vil uansett SOS1002 telle som del av fordypningen i sosiologi.
Valgfrie emner
Du kan bygge opp ditt breddeår med valgfrie emner fra hvilket som helst fagområde. De eneste emner ved NTNU du ikke kan velge er de som har studierettskrav (dvs. krever studierett på et visst studium), eller har et forkunnskapskrav som du ikke innfrir. Emnene legger du inn i utdanningsplanen din den høsten du starter på breddeåret.
Inpasse emner fra andre læresteder
Har du tatt utdanning ved andre læresteder kan du søke om å få innpasset dette i graden din ved NTNU.