Kulturminner er materielle og immaterielle spor etter menneskers liv og virksomhet i nær og fjern fortid. De er kilder til kunnskap og opplevelse og er viktige ressurser i dagens samfunn. Likevel er mange kulturminner truet av så vel planlagte utviklingsprosjekter som ikke-planlagt forfall, og samfunnet står overfor stadige utfordringer når det gjelder å prioritere hva som skal tas vare på og hvordan det skal bevares og brukes.
Kulturminneforvaltning er å studere, bevare, fortolke, presentere og ikke minst bruke sporene fra fortida. Bruksområdene til kulturminnene er mange og i stadig endring, og det er opp til kulturminneforvaltere å finne morgendagens anvendelsesområder. I løpet av studietida vil en derfor lære hvordan en kan bruke fortida aktivt og hvordan en kan bruke kulturminner til å belyse dagsaktuelle temaer. Kulturminnene blir ikke studert isolert, men i relasjon til mennesker og samfunn, i dialog med mange andre interesser.
For å kunne møte utfordringene som kulturminnefeltet står overfor, er det behov for bred kompetanse. Av den grunn er studieprogrammene i kulturminneforvaltning tverrfaglige og gir grunnlag for å forstå og arbeide med kulturminner i museer, offentlig forvaltning og andre institusjoner.
Programmene tilbys i samarbeid mellom flere institutt/fakultet: Institutt for geografi, Institutt for arkitektur og teknologi, Institutt for kunst- og medievitenskap og Institutt for historiske og klassiske studier, med sistnevnte som vertsinstitutt.
Studieprogrammene er profesjonsrettet med tette bånd til praksisfeltet. Aktuelle arbeidssteder vil være offentlig forvaltning (stat, fylke, kommune), museer samt andre organisasjoner og institusjoner som har sitt virke relatert til kulturminner i vid forstand. I tillegg er undervisning og forskning relevante arbeidsområder. Humanistisk kompetanse og yrkesmuligheter for humanister er omtalt på våre nettsider.