Studiets oppbygging

Studiets oppbygning II

Produksjon og produktutvikling - bachelor i ingeniørfag

Studiets oppbygning

Bilde

Student tar en "fist bump" med en maskinrobot i S-laboratoriet
"Fist bump" med maskinrobot i S-labben Foto: NTNU/Pål Oppegård-Herje.

Studiets oppbygning IIIII

Maskiningeniørstudiet produksjon og produktutvikling gjennomføres på 3 år og tilsvarer 180 studiepoeng. Hvert år er delt i to semester med 30 studiepoeng per semester. 

1. studieår

Det første studieåret har du emner (fag) som er grunnleggende for studiet. 

Emner i første studieår

I Matematikk for ingeniørfag 1 vil du få en dypere gjennomgang av den matematikken som du lærte på videregående skole eller på Forkurs for ingeniørutdanning. Matematikk som kommer senere vil bygge på det du lærer i dette kurset.

Programmering, numerikk og sikkerhet får du grunnleggende ferdigheter i programmering og databehandling. Du får også en innføring i numerisk matematikk og metode, og IT-sikkerhet.

I Maskinteknikk 1 lærer du å utvikle produkter på en kreativ og systematisk måte, fra idéutvikling til design og risikovurdering. Gjennom praktiske prosjekter og bruk av moderne digitale verktøy får du grunnleggende ferdigheter i modellering, kvalitetssikring og bærekraft. Dette gir deg et solid fundament for å møte reelle utfordringer innen maskinteknikk.

Mekanikk 1 gir deg en grunnleggende forståelse av statikk og fasthetslære. Du lærer hvordan krefter påvirker konstruksjoner. I tillegg får du kunnskap om deformasjoner som oppstår ved belastning.

I Maskinteknikk 2 får du dypere innsikt i avansert produktutvikling, simulering og eksperimenter. Gjennom praktiske prosjekter løser du komplekse tekniske utfordringer. Kurset legger vekt på samarbeid, dataanalyse og utvikling av innovative løsninger klare for bruk i industrien.

I emnet Materialteknikk lærer du om materialenes oppbygging fra atomnivå og oppover. Emnet dekker grunnleggende materialteori, materialegenskaper og materialtesting. Kurset dekker også materialers bruksegenskaper. Testing av materialegenskaper gjennom praktiske laboratorieøvelser inngår i emnet.

I Matematikk for ingeniørfag 2B lærer du å benytte matematikk til å modellere og løse teoretiske og praktiske problemer slik du vil møte dem videre i studiet og i yrkeslivet. Du lærer å benytte databaserte simulerings- og analyseverktøy til å visualisere og løse matematiske problemer.

I Fysikk blir du kjent med de viktigste begrepene innenfor grunnleggende mekanikk, fluidmekanikk og bølgefysikk, og du lærer hvordan kunnskapen kan anvendes i relevante problemstillinger.  

studiets oppbygging - 2 studieår

2. studieår

Andre studieår

Emnet gir en introduksjon til problemstillinger innen kunnskaps- og vitenskapsteori, etikk og politisk filosofi. Ulike syn på natur, menneske og teknologi tas opp til drøfting, i tillegg til spørsmål om forholdet mellom individ og samfunn.

I emnet Produktutvikling for automatisert produksjon lærer du hele prosessen med å designe og utvikle produkter som passer for automatisert produksjon og montasje. Du får oppleve hvordan produktutvikling er avhengig av produksjonsmetoder og materialvalg. Emnet forbereder deg på å møte utfordringer der design, teknologi, materialvalg, bærekraft og innovasjon er viktig for å lykkes.

Emnet Dataassistert design (CAD) kobler design med produksjon. Du lærer å bygge opp digitale modeller av produkter brukes til visualisering, simulering, prototyper, testing og produksjon. Bruk av CAD-modeller er nødvendige i produktutvikling i hele prosessen fra idé til ferdig produkt. 

I Statistikk får du en innføring i sannsynlighetsteori og statistikk. Du lærer å bruke verktøy til å evaluere og beskrive måleresultater og lage enkle statistiske modeller av prosesser du vil møte i faget ditt. 

I dette emnet lærer du å beregne styrke for ulike maskinkomponenter som sveiseforbindelser, skrueforbindelser, akslinger, tannhjul og girkasser. Du lærer å anvende faglig kunnskap på teoretiske problemstillinger, reflektere over beregningsresultater for diverse maskinkomponenter.

I emnet Dynamikk for ingeniører lærer du om hvordan krefter og bevegelser påvirker mekaniske systemer. Kurset dekker også vibrasjoner og brudd. Du lærer å bruke moderne beregningsverktøy for å analysere ulike problemstillinger.

I  emnet Elementmetoder lærer du å anvende finite element-analyse (FEA) i design av konstruksjoner. FEA handler om å dele et objekt opp i små biter for å analysere hvordan materialet reagerer på krefter eller temperatur. Dette hjelper deg å finne svake punkter i en konstruksjon før du går videre i produktutvilingsprosessen. 


 

I emnet Produksjonsmetoder lærer du om ulike produksjonsmetoder. Eksempler på dette er støping, maskinering, sveising og 3D-printing. Du lærer å bruke og justere produksjonsmaskiner i laboratoriet. Emnet tar også for seg problemstillinger knyttet til valg av produksjonsprosesser, miljø- og økonomiske faktorer. 

Tredje studieår

3. studieår

I høstsemesteret i tredje studieår kan du velge mellom flere valgemner og spesialisere deg mer. Dette semesteret er også lagt til rette for å ha et utenlandsopphold ved et utenlandsk lærested. I vårsemesteret har du emnet ingeniørfaglig systemtenkning og bacheloroppgaven. De fleste velger tema til bacheloroppgaven i samarbeid med lokalt næringsliv.

For å være kvalifisert for opptak til en 2-årig sivilingeniørmaster ved NTNU må du velge thermodynamikk og matematikk 3 som valgemner.


Utveksling til utlandet

Utveksling til utlandet

Et studieopphold i utlandet er lærerikt og spennende. Lærestedet må være godkjent. Emnene du skal ta i utlandet må godkjennes som fullverdige erstatninger for de emnene du har i din studieplan ved NTNU. Det er også mulig å skrive bacheloroppgave ved et utenlandsk lærested i sjette semester.

Aktuelle universiteter som tilbyr emner NTNU allerede har godkjent:

  • Politechnico di Milano (Italia)
    • Design and analysis of experiments A
    • High Tech Startups: creating and scaling up
    • Industrial Project Management
  • Check Technical University in Prague (Tsjekkia)
    • Fluid Dynamics
    • Automatic Control
    • Java Programming
    • Matlab for simulations
    • Digital Signal Processing
  • University of Queensland (Australia)
    • Thermodynamics
    • ENV Impact Assessment
    • Mechanical System Design
  • Queensland University of Technology (Australia)
    • Cost-Benefit Analysis for Project Appraisal
    • Thermodynamics
    • Introduction to Robotics

Les steg-for-steg guiden til hvordan du kommer deg på utveksling


Arbeidsinnsats m.m.

Arbeidsinnsats

Produksjon og produktutvikling  er et fulltidsstudium. Ett semester tilsvarer ca. 800 timer med forelesning, veiledning, øvinger og selvstendig arbeid.
 

Pensum

Ved studiestart vil dine faglærere orientere om hvilke lærebøker du bør kjøpe, så vent med innkjøp. I tillegg til lærebøker kan det komme anbefalinger om tilleggslitteratur eller kompendier. Lærebøker kan kjøpes brukt hvis de ikke har blitt revidert det siste studieåret.
 

Timeplan

Timeplanen er klar ved studiestart. Du kan ha timeplanfestet aktiviter mellom kl. 08:00 og 18:00.


PC

Du må ha en bærbar PC med god kapasitet, som gjør det mulig å bruke vår digitale læringsplattform og kommunisere med studiestedet. På studiet benyttes operativsystemet Microsoft Windows.