Hva lærer jeg - Bachelor i ingeniørfag, maskin
Hva lærer jeg
Hva lærer du?
På studieprogrammet får du en introduksjon til maskinteknikken. I tillegg til basisfag lærer du mekanikk, materialteknologi, 3D-modellering og produktutvikling.
Du kan velge mellom studieretningene:
- Drift og vedlikehold
Teoretisk og praktisk kompetanse i hvordan drift og vedlikehold gjøres bærekraftig og fremtidsrettet - Maskinkonstruksjon
Teoretisk og praktisk kompetanse innen utforming, design og styring av maskiner, og produksjon av maskinkomponenter - VVS
Teoretisk og praktisk kompetanse innenfor Varme-, Ventilasjons- og Sanitærteknikk (VVS)
Digital kompetanse for framtiden
Maskiningeniørstudiet ved NTNU følger nøye med på trendene i industrien og er opptatt av at studentene får relevant digital kompetanse.
Industrien blir stadig mer automatisert og robotisert. For å styre automatiserte anlegg må maskiningeniører ha kunnskap om elektronikk og programmering.
På maskiningeniørstudiet lærer du å bruke programmeringsverktøy og digitale beregnings- og modelleringsverktøy.
FNs bærekraftmål
På maskiningeniørstudiet lærer du å ta hensyn til miljø og klima i utvikling og produksjon av produkter, og i drift og vedlikehold av produksjonsutstyr.
studyprogramme-info-portlet
Læringsutbytte
Kunnskap
K1
Kandidaten har bred kunnskap om helhetlig system- og produktutvikling innen maskinfaget generelt. Kandidaten har god kunnskap om problemstillinger, prosesser, verktøy og metoder innen maskinområdet.
K2
Kandidaten har dyp kunnskap innen valgt teknisk spesialisering:
- For studieretning Maskinkonstruksjon: Kandidaten har teoretisk og praktisk kunnskap innenfor dimensjonering, styring og produksjon av maskiner og maskinkomponenter. Kandidaten har inngående kunnskap om analytiske og numeriske beregningsmetoder for maskinkonstruksjoner.
- For studieretning VVS: Kandidaten har bred kunnskap om planlegging, prosjektering, dimensjonering, bygging, styring, regulering og drift av varme-, ventilasjons- og sanitæranlegg (VVS-anlegg). Kandidaten har god kunnskap om VVS-tekniske anlegg i nordisk klima og byggeskikk.
- For studieretning Drift og vedlikehold: Kandidaten har bred kunnskap om praktisk bruk av metoder og digitale verktøy for analyse av driftssikkerhet og vedlikeholdsbehov i tekniske system. Kandidaten har god kunnskap om hvordan virksomheter kan organisere og styre arbeidet for å sikre effektiv drift og vedlikehold av tekniske system hvor bærekraftige løsninger og høy sikkerhet legges til grunn.
- For studieretning Bærekraftig produksjon: Kandidaten har kunnskap om designprosessen fra idé til ferdig produkt i et livsløpsperspektiv. Kandidaten har kunnskap om design, materialvalg, 3D-modellering, styrkeberegning, numerisk simulering, prototyping, testing og produksjon.
K3
Kandidaten har kunnskap om maskiningeniørens rolle i samfunnet og kjenner til hvilke konsekvenser riktig og feilaktig bruk av teknologi kan føre til.
K4
Kandidaten kjenner til forsknings- og utviklingsarbeid innen maskinområdet og kan oppdatere sin kunnskap innen dette. Kandidaten kjenner til datasikkerhetsaspekter i digitale verktøy som benyttes i bransjen.
K5
Kandidaten har gode kunnskaper innen matematikk, fysikk, samfunns- og økonomifag og kjenner til hvordan disse kan anvendes i produktutvikling, konstruksjon, produksjon og vedlikehold.
K6
Kandidaten har kunnskaper om hvordan utforming, produksjonsmetoder og materialvalg kan påvirke et produkt med hensyn til livsløp og forurensing.
Læringsutbytter på studieretningsnivå
Maskinkonstruksjon (Trondheim)
Kunnskap
- Kandidaten har dyp kunnskap om de ulike konstruksjonsmaterialer, deres egenskaper og bruksområder.
- Kandidaten har bred kunnskap om hvordan de mest vanlige maskinkomponenter fungerer, og hvordan man finner frem til passende dimensjoner og ytelse for disse.
- Kandidaten har grunnleggende kunnskap i bruk av elementmetoder og digitale verktøy for konstruksjonsdesign.
- Kandidaten har inngående kunnskap i produksjonsteknikk, produksjonsmetoder og om utstyret som benyttes ved fremstilling av mekaniske produkter.
- Kandidaten har grunnleggende kunnskap om elektromekanisk utstyr, automatiserte anlegg, styrings- og reguleringsteknikk.
VVS (Trondheim)
Kunnskap
- Kandidaten har bred kunnskap om planlegging, prosjektering, dimensjonering, bygging, styring, regulering og drift av varme-, ventilasjons- og sanitæranlegg (VVS-anlegg).
- Kandidaten har kunnskap om nødvendige forutsetninger for godt inneklima og hygieniske VVS-systemer.
- Kandidaten har god kunnskap om VVS-tekniske anlegg i nordisk klima og byggeskikk.
- Kandidaten har grunnleggende kunnskap om energikilder, energifangst og energidistribusjon for VVS-tekniske anlegg.
Drift og vedlikehold (Trondheim)
Kunnskap
- Kandidaten har bred kunnskap om praktisk anvendelse av metoder og verktøy for organisering og styring av bærekraftig, sikkert og effektivt drift og vedlikehold av enheter og systemer.
- Kandidaten har innsikt i drift og vedlikeholds terminologi, feilmekanismer og feilutvikling, metoder for analyse av driftssikkerhet og levetid med bruk av data fra tilstandskontroll og tilstandsovervåkning, etablering av vedlikeholdsprogram, digitale vedlikeholds styringssystemer.
- Kandidaten har grunnleggende kunnskap om elektromekanisk utstyr, automatiserte anlegg, styrings- og reguleringsteknikk, i hydrauliske og pneumatiske komponenter og systemer.
- Kandidaten kan planlegge og gjennomføre /lede tverrfaglige vedlikeholdsoppgaver.
- Kandidaten kjenner til grunnleggende begreper innenfor risikoanalyse med akseptkriterier samt metoder for å gjennomføre risikoanalyse.
Bærekraftig produksjon (Gjøvik)
Kunnskap
- Kandidaten har grunnleggende forståelse for designprosessen fra idé til 3D modell.
- Kandidaten kan optimalisere konstruksjon og materialvalg med hensyn til bærekraft.
- Kandidaten forstår hvordan elementmetoden virker og vet sammenhengen mellom materialegenskaper, stivhet, spenninger og deformasjon.
- Kandidaten har bred kunnskap om metaller, aluminiumslegeringer og polymere materialer ved bruk av forsterkninger i disse (fiber og kjernematerialer).
- Kandidaten har kunnskap om dynamikk, bruddmekanikk og bruk av S-N analyse til å beregne levetid. Det innebærer kunnskap om modellenes algoritmer, egenskaper og gyldighet ved design og analyse av konstruksjoner.
- Kandidaten har bred kunnskap om sentrale temaer innenfor beregning av konstruksjonsdetaljer.
- Kandidaten har bred kunnskap om materialvalg i konstruksjonsdetaljer.
- Kandidaten har kunnskap om de vanligste produksjonsprosesser og hvilke typiske produkter som fremstilles med disse metodene, samt noen nye avanserte produksjonsmetoder.
- Kandidaten har kunnskap om automatisering av produksjonssystemer og lean produksjonssystemer.
- Kandidaten har kunnskap om dataintegrering av industriprosesser.
Ferdigheter
F1
Kandidaten kan anvende kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid for å løse teoretiske, tekniske og praktiske problemstillinger innenfor maskiningeniørfaget generelt, samt begrunne sine valg.
F2
Kandidaten behersker metoder og verktøy knyttet til valgt teknisk spesialisering:
- For studieretning Maskinkonstruksjon: Kandidaten er i stand til å dimensjonere, utforme og sammenstille maskinelementer ut fra funksjonskrav. Kandidaten kan anvende ulike dataverktøy for konstruksjonsdesign, simulering og programmering. Kandidaten er i stand til å benytte data-, elektro- og maskinteknikk i kombinasjon for å få til halv- og helautomatisk drift.
- For studieretning VVS: Kandidaten kan dimensjonere, prosjektere, analysere og evaluere VVS-tekniske anlegg for ulike bygg, ulik bruk og ulikt klima. Kandidaten kan identifisere aktuelle energikilder og -systemer for VVS-tekniske anlegg. Kandidaten kan lese arkitekttegninger og bygningstekniske tegninger og tilpasse VVS-anlegg til disse.
- For studieretning Drift og vedlikehold: Kandidaten kan systematisk identifisere driftskritiske enheter og systemer i tekniske anlegg. Kandidaten kan benytte digitale analyseverktøy for å vurdere driftssikkerhet og restlevetid i tekniske system. Kandidaten kan foreslå og iverksette tekniske, administrative og organisatoriske drifts- og vedlikeholdstiltak for å bedre driftssikkerheten av tekniske system.
- For studieretning Bærekraftig produksjon: Kandidaten kan gjennomføre en produktutviklingsprosess fra idéstadiet til prototype. Kandidaten kan bruke digitale verktøy til å lage en parametrisert 3D-modell, utføre styrkeberegning ved hjelp av elementmetoden, gjøre bærekraftsvurderinger, automatisere produksjon og lage en prototyp ved hjelp av additiv tilvirkning. Kandidaten kan velge optimale produksjonsmetoder basert på design, krav, materialer og økonomi.
Kandidaten kan identifisere, planlegge og gjennomføre prosjekter, eksperimenter og simuleringer, samt analysere, tolke og bruke framkomne data, både selvstendig og i team.
F4
Kandidaten kan finne, vurdere, bruke og henvise til informasjon og fagstoff og framstille dette slik at det belyser en problemstilling i tilknytning til nyutvikling eller drift av eksisterende maskinsystemer.
F5
Kandidaten kan bidra til nytenkning, innovasjon, kvalitetsstyring og entreprenørskap ved utvikling og realisering av bærekraftige og samfunnsnyttige produkter, systemer og/eller løsninger.
F6
Kandidaten kan anvende de rette digitale verktøyer til å løse konstruktive, produksjonsmessige og driftsmessige problemstillinger på en hensiktsmessig måte, samt kjenne til fordeler og ulemper som kan oppstå ved de respektive verktøyene.
Læringsutbytter på studieretningsnivå
Maskinkonstruksjon (Trondheim)
Ferdigheter
- Kandidaten er i stand til å dimensjonere, utforme og sammenstille maskinelementer ut fra funksjonskrav.
- Kandidaten har oppnådd ferdighet i analytiske- (håndregning) og numeriske- (med datamaskin) beregningsmetoder. Kandidaten kan anvende ulike dataverktøy for konstruksjonsdesign, simulering og programmering.
- Kandidaten kan identifisere, planlegge og gjennomføre prosjekter innenfor eget fagfelt, og utføre arbeidsoppgaver, forsøk og eksperimenter, både selvstendig og i team.
- Kandidaten kan benytte data-, elektro- og maskinteknikk i kombinasjon for å få til halv- og helautomatisk drift.
- Kandidaten har oppnådd ferdighet i bruk av standarder og katalogmateriale.
VVS (Trondheim)
Ferdigheter
- Kandidaten kan dimensjonere, prosjektere, analysere og evaluere VVS-tekniske anlegg for ulike bygg, ulik bruk og ulikt klima.
- Kandidaten kan identifisere aktuelle energikilder og -systemer for VVS-tekniske anlegg.
- Kandidaten kan anvende digitale verktøy for prosjektering, visualisering og simulering av VVS-tekniske anlegg.
- Kandidaten kan lese arkitekttegninger og bygningstekniske tegninger og tilpasse VVS-anlegg til disse.
Drift og vedlikehold (Trondheim)
Ferdigheter
- Kandidaten er i stand til å utvikle informasjonskompetanse (evne til å finne, vurdere og bruke kvalitetssikret oppdatert informasjon) innen fagfeltet drift ogvedlikeholdsteknikk.
- Kandidaten kan gjennomføre enkle analyser av driftssikkerhet og levetid ved bruk av tilstands- og driftsdata, utarbeide et vedlikeholdsprogram og implementere det i et elektronisk vedlikehold styringssystem.
- Kandidaten har ferdigheter i å gjennomføre risiko og pålitelighetsanalyser.
- Kandidaten kan beregne enkle elektriske kretser, programmere PLS og mikrokontroller, samt ha ferdigheter om prosessregulering.
- Kandidaten kan konstruere, vedlikeholde, feil søke og videreutvikle styresystemer innen pneumatikk og hydraulikk.
- Kandidatene kan dimensjonere enkle systemer for kvalitetsstyring og produksjonsanlegg, samt teknikker for videreutvikling disse gjennom kontinuerlig forbedring og dimensjonere ei produksjonscelle.
- Kandidatene er i stand til å sette opp prøveplan for statistisk prosesstyring og kunne bedømme resultat av prosesstyringen.
- Kandidaten kan dokumentere kvalitetssystemer og kvalitetsaktiviteter, planlegge både prosjekt og produksjonsprosesser, utføre enkel prosjektoppfølging og beregne eventuell konsekvens av avvik i tid og ressursbruk.
Bærekraftig produksjon (Gjøvik)
Ferdigheter
- Kandidaten kan realisere et produkt som 3D-modell med tegninger og dokumentasjon.
- Kandidaten kan parametrisk modellering.
- Kandidaten kan lage en prototype med additiv tilvirkning.
- Kandidaten kan benytte elementmetoden til å kvantifisere sammenhengen mellom krefter/grensebetingelser og utforming av bygg- og maskinkonstruksjoner i ulike materialer.
- Kandidaten kan bygge en enkel struktur i kompositt i laboratoriet.
- Kandidaten kan bruke analysemodeller til å utforme og bestemme utmattingslevetid for konstruksjonskomponenter og konstruksjonssystemer.
- Kandidaten kan velge optimale produksjonsmetoder basert på økonomi, design, krav og materialer.
- Kandidaten kan gå i dybden på avgrensede problemstillinger og utarbeide konkrete løsningsalternativer.
Generell kompetanse
G1
Kandidaten har innsikt i miljømessige, helsemessige, samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser av produkter og løsninger innenfor maskinområde og kan sette disse i et etisk perspektiv og et livsløpsperspektiv.
G2
- For studieretning Maskinkonstruksjon:Kandidaten kan identifisere, planlegge og gjennomføre prosjekter, eksperimenter og simuleringer, samt analysere, tolke og bruke framkomne resultater, både selvstendig og i team.
- For studieretning VVS:Kandidaten kan utveksle nødvendig VVS-teknisk kunnskap med arkitekter, byggherrer, konsulenter, andre ingeniører og brukere i forbindelse med ulike byggeprosjekt. Kandidaten kan vurdere muligheter og begrensninger for innovasjon og videreutvikling av VVS-tekniske systemer og komponenter.
- For studieretning Drift og vedlikehold: Kandidaten kan på selvstendig grunnlag og i samarbeid med andre gjennomføre prosjekter for å identifisere behov for drift og vedlikeholdstilpasning i tekniske system. Kandidaten kan etablere mål og strategier for bærekraftig drift og vedlikehold av tekniske system basert på analyse av tilgjengelige data og krav til forsvarlig drift og vedlikehold. Kandidaten kan kommunisere sine funn og forslag til ulike målgrupper.
- For studieretning Bærekraftig produksjon: Kandidaten kan løse komplekse problemstillinger ved å samarbeide i grupper, og kan begrunne valg i form av rapporter og muntlige presentasjoner.Kandidaten kan se industriell produksjon i et helhetlig perspektiv. Med dette menes spesielt etiske, miljømessige og økonomiske forhold.
G3
Kandidaten kan formidle kunnskap innenfor maskinområde til ulike målgrupper både skriftlig og muntlig.
G4
Kandidaten kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre innenfor fagområdet maskin, og som resultat av dette bidra til nyutvikling eller forbedring av eksisterende produkter.
G5
Kandidaten kan bidra til utvikling av god praksis gjennom å delta i faglige diskusjoner innenfor fagområdet og dele sine kunnskaper og erfaringer med andre.
G6
Kandidaten kan identifisere datasikkerhetsaspekter i digitale verktøy som benyttes i bransjen.
Læringsutbytter på studieretningsnivå
Maskinkonstruksjon (Trondheim)
Generell kompetanse
- Kandidaten har innsikt i helse, miljø og sikkerhet og tekniske og økonomiske konsekvenser av valgte løsninger innenfor maskinområde.
- Kandidaten kan identifisere, planlegge og gjennomføre prosjekter, eksperimenter og simuleringer, samt analysere, tolke og bruke framkomne resultater, både selvstendig og i team.
- Kandidaten kan formidle kunnskap innenfor maskinområde til ulike målgrupper både skriftlig og muntlig.
- Kandidaten kan reflektere over maskiningeniørens rolle og dens påvirkning i forhold til de konsekvenser og samfunnseffekt rollen påvirker i utøvelse av yrket.
VVS (Trondheim)
Generell kompetanse
- Kandidaten kan utveksle nødvendig VVS-teknisk kunnskap med arkitekter, byggherrer, konsulenter, andre ingeniører og brukere i forbindelse med ulike byggeprosjekt.
- Kandidaten er i stand til å vurdere ulike VVS-tekniske løsninger ut ifra aktuelle rammebetingelser.
- Kandidaten kan formidle kunnskap om muligheter og begrensninger ved VVS-tekniske anlegg til ulike brukergrupper.
- Kandidaten kan vurdere muligheter og begrensninger for innovasjon og videreutvikling av VVS-tekniske systemer og komponenter.
- Kandidaten kan vurdere VVS-ingeniørens rolle i samfunnet og VVS-teknikkens konsekvenser for helse, miljø og sikkerhet.
Drift og vedlikehold (Trondheim)
Generell kompetanse
- Kandidaten har forståelse og innsikt i den betydningen vedlikehold vil ha for driftssikkerheten herunder, helse, miljø og økonomi. Kandidaten kan diskutere og formulere vedlikeholds tekniske løsninger med fagarbeidere og ledende personell.
- Kandidaten kan formidle drifts ogvedlikeholdstekniskeløsninger med tilhørende konsekvenser til ulike målgrupper både skriftlig og muntlig.
- Kandidaten kan identifisere, planlegge og gjennomføre drift og vedlikeholds prosjekter, eksperimenter og simuleringer, samt analysere, tolke og bruke framkomne data, både selvstendig og i team.
- Kandidaten kan ta initiativ til å presentere identifiserte data underlagt slik at utnyttelse av levetid og økt bærekraft for produksjonsutstyr eller systemer utnyttes optimalt.
Bærekraftig produksjon (Gjøvik)
Generell kompetanse
- Kandidaten kan presentere og begrunne valg i form av rapporter og muntlige presentasjoner.
- Kandidaten har innsikt i samspillet mellom funksjonell utforming av konstruksjoner og bærekraftige konsekvenser.
- Kandidaten kan se industriell produksjon i et helhetlig perspektiv. Med dette menes spesielt økonomiske, etiske, og miljømessige forhold.
- Kandidaten har nok kunnskap om produksjonsmetoder til å kunne forstå hvordan ulike produksjonsmetoder påvirker en produktutviklingsprosess.
- Kandidaten har erfaring med å løse komplekse problemstillinger ved å samarbeide i grupper.