Hva kan jeg bli? - Bachelor i ingeniørfag, data
Hva kan du bli?
Med den raske digitaliseringen i samfunnet vi står ovenfor er det stort behov for dataingeniører med bred og solid IT-kompetanse. Du blir attraktiv for mange spennende jobber innen nettverk, sikkerhet og programutvikling.
Som dataingeniør vil du være med på å forme og digitalisere fremtiden for alle bransjer. Den raske teknologiutviklingen gir stadig rom for nye, spennende produkter og tjenester. Du vil delta i kreative og innovative prosesser, bidra til nyskapning og alltid vurdere bærekraftige løsninger. Ingeniører løser ofte sammensatte problemer i team med andre fagfolk, derfor er gode samarbeidsevner avgjørende.
Jobbmuligheter
Dataingeniører jobber med systemutvikling og drift av maskiner. Du blir kvalifisert for det nye arbeidslivet, og mange ingeniører kan få ledende stillinger etter noen år i bransjen.
De vanlige arbeidsområdene er innen programmering og systemutvikling, sikkerhetsvurderinger, drift og vedlikehold av datasystemer, beregninger, dataanalyser, samt oppdatering av programvare og databaser.
Du kan jobbe med:
- Systemutvikling: analysere brukernes behov, designe løsninger og modellere datasystemer
- Programmering: utforme programvare i både lavnivåspråk og høynivåspråk og programmere distribuerte systemer
- Systemadministrasjon: sette opp nettverk, planlegge driftsrutiner, konfigurere datasystemer.
- Sikre datasystemer: forstå angrep, forsvar, forebygging og etterforsking av IT-systemer
- Ikke-tekniske oppgaver: prosjektledelse, administrasjon, brukerstøtte og undervisning
Du kan bli:
- Back-end utvikler
- Front-end utvikler
- Full-stack utvikler
- IT-arkitekt
- IT-konsulent/prosjektleder
- Programmere
- Programutvikler
- Prosjektingeniør
- Sikkerhetskonsulent
- Systemutvikler
- Tester
Videre studier
Aktuelle 2-årige masterprogram ved NTNU:
- Datateknologi
- Digital transformasjon
- Industriell innovasjon og digital sikkerhet
- Informatikk
- Ledelse av teknologi
- Applied Computer Science
- Digital infrastruktur og cybersikkerhet
- Information Security
- NTNUs Entrepernørskole
Andre masterprogram på NTNU kan også være aktuelle for deg.
Du er selv ansvarlig for å kontrollere spesifikke opptakskrav for disse programmene, og planlegge hvilke valgbare fag du må ta for å være kvalifisert for opptak på disse.
Karrieretjenester – hva kan du, hva vil du, hva nå?
NTNU Karriere tilbyr webinarer, kurs, workshops og nettressurser. Bli mer bevisst din kompetanse og hvordan den kan brukes i arbeidslivet. Få større trygghet i utdannings- og karrierevalg, og forbedre dine jobbsøkerferdigheter.
Utdannelse og jobbmuligheter
9000 studenter som ble uteksaminert mellom 2019-2021 har fortalt hvordan det har gått med dem etter studiene på NTNU. Les om NTNUs kandidatundersøkelse.
Praksisplasser og jobber
NTNUs studenter er svært attraktive for arbeidslivet. Det lønner seg å komme i kontakt med arbeidslivet før studiene er ferdig. NTNU Bridge kobler NTNU-studentene og arbeidslivet i samarbeid om tema til oppgaver, praksisplasser og jobber.
Bruk NTNU Alumni-nettverket
NTNU Alumni vil være nyttig for deg som student og videre gjennom hele din karriere. Du kan dra nytte av tidligere studenters erfaringer og få innblikk i arbeidslivet nasjonalt og internasjonalt.