Hva lærer jeg

Byggkonstruksjoner - bachelor i ingeniørfag | nett- og samlingsbasert | NTNU Gjøvik

Hva lærer du?

Studenter jobber med trekonstruksjon i laboratoriet
Geir Mogen/NTNU

Du lærer om bygninger, anlegg og infrastruktur gjennom:

  • Utredning og planlegging
  • Prosjektering og beregning
  • Ledelse av byggeprosjekter

På studiet lærer du å bruke digitale verktøy til å forenkle og effektivisere måten vi bygger på. Praktisk læring følger de teoretiske fagene gjennom hele studiet, i prosjekter, gruppearbeid og laboratorieøvinger. Du bruker realfagkompetansen du har fått på videregående skole til å løse praktiske problemstillinger i reelle prosjekter, slik som å bygge en bru.

Studieretningen konstruksjonsteknikk

Du lærer å utforme og styrkeberegne store bygninger i konstruksjonsmaterialene tre, stål eller betong, og kombinasjoner av disse. Studiet gir deg også kunnskap om prosjektering av broer. Dette krever kunnskap om belastninger på konstruksjoner fra ytre påvirkninger som snø, vind, inventar, mennesker og kjøretøy. Du lærer om de ulike byggematerialenes egenskaper. Betong består av vann, sement, grus og stein, og er det mest formbare byggemateriale vi har. Betong har lang levetid. Stål er det sterkeste byggemateriale vi har, og kan brukes til å bygge slanke og varige konstruksjoner. Tre er et levende materiale og en fornybar ressurs. Det har gode styrkeegenskaper i forhold til vekten. Alle materialene brukes til både store og små byggverk.  

Studieretningen geomatikk

Geomatikk kombinerer tradisjonelle kartfag med informasjonsteknologi. Du lærer å lage detaljerte kart som grunnlag for planlegging av bygninger, veier og annen infrastruktur. Du kombinerer eksisterende kartdata med nye målinger for å lage modeller av terrenget. Modellene brukes for nøyaktig plassering av det som skal bygges. Du kan også analysere endringer i naturen over tid, for eksempel hvordan isbreer smelter. Geomatikk er viktig for navigasjonssystemer som brukes i biler, båter, fly og mobiltelefoner, og for å sikre at kartdata er nøyaktige og oppdaterte. 


Digital kompetanse

På studiet lærer du å bruke digitale verktøy til å forenkle og effektivisere måten vi bygger på. Praktisk læring følger de teoretiske fagene gjennom hele studiet - i prosjekter, gruppearbeid og laboratorieøvinger.

Du får digital kompetanse som imøtekommer kravene om effektivisering, lavt CO2-avtrykk og innovative løsninger

Ulike programpakker for visualisering og analyse vil være en naturlig del av undervisningen. På den måten vi du få grunnleggende digital kompetanse til å imøtekomme næringslivets behov for færre byggefeil og bedre samspill mellom de ulike aktørene i byggenæringen.
 

Byggeringen

Byggeringen er en samling bedrifter og organisasjoner i bygg-, anleggs- og eiendomsnæringen, som støtter opp om NTNUs byggingeniørutdanninger. Byggeringen samarbeider aktivt med fagmiljøet og studentene, og bidrar til å knytte undervisningen til næringslivet.


FNs bærekraftsmål

Byggebransjen er en av Norges største bransjer og har stor innvirkning på klima og miljø. På ingeniørstudiet byggkonstruksjoner lærer du om miljøkonsekvensene, slik at du kan ta miljøvennlige valg. 

   Bærektaftsmål nummer 11    Bærektaftsmål nummer 12