Antikkens kultur - bachelor
Antikkens kultur
Antikkens kultur
Om studiet
Demokratiet er under press i dagens Hellas, men hvordan fant man opp det athenske demokrati? Hvordan kan antikkens diktning om kjærlighet mellom samme kjønn virke mer moderne enn mange ytringer av i dag? Og kan det latinske ordet ”imperium” som egentlig betyr ”makt til å kommandere en hær”, kaste lys over det faktum at et imperium som USA alltid er i krig?
Bachelorstudiet gir en grundig innføring i antikkens tenkning, samfunn, diktning, mytologi og antikkens mest effektive presentasjonsteknikk: retorikk.
Studiet baserer seg på klassiske fags vitenskapelige tilnærming til antikkens kilder med vekt på tekster som opprinnelig er skrevet på gresk og latin, som var levende språk i antikken. Betydningen av disse helt sentrale tekstene er stadig oppe til diskusjon i det internasjonale forskningsfellesskapet, som foreleserne er en aktiv del av. Studiet gir innsikt ikke bare i hva som gjelder per dags dato, men også om i hvilken retning den aktuelle, internasjonale forskningsfronten skyves.
Hva lærer du?
Antikkens kultur er studiet av sentrale tekster med vekt på deres ulike kontekster. Fellesnevneren for tekstene er at de opprinnelig er skrevet på gresk og latin, ellers kan de i prinsippet handle om hva som helst. Bachelorstudiet fokuserer på de mest sentrale tekstene i oversettelse til moderne språk innenfor fire hovedområder:
- historie og samfunn, hvor antikkens historiografer (forfattere som skrev om historiske hendelser) står i sentrum
- antikkens litteratur, hvor drama, poesi og prosa er representert
- antikkens filosofi og religion, som tar for seg de viktigste tankesettene, mytene og kultene i antikken
- klassisk retorikk, som gir en innføring i teoretiske og praktiske sider ved antikkens talekunst og dens tette forbindelse med store politiske hendelser og vanlig dagligliv.
Særlig det siste emnet fremmer dine ferdigheter til å presentere en tekst på en overbevisende måte.
I tillegg inngår en fordypning i latin med muligheter for å lese visse tekster i originalspråket. Du får kjennskap til de ulike tekstenes tilblivelse og de lærdes røkt av dem gjennom håndskrevne kopier og manuskripter oppigjennom historien, og hvordan de er blitt lest og forstått gjennom tidene. Du får en oversikt over hva som gjelder i dagens forskningssituasjon, hva som er under diskusjon og hvor nye retninger peker seg ut.
Hvorfor studere antikkens kultur ved NTNU?
Trondheim er i et historisk perspektiv det nærmeste du kommer antikken i Norge. Latin er Norges eldste skolefag og den eneste disiplinen som uavbrutt er blitt undervist i høyere utdanning her til lands, med Trondheim som hovedsete, siden 1100-tallet. Da ble erkebispesetet i Nidaros opprettet av den britiske kardinalen Nicholas Breakspear, senere pave Hadrian IV. Antikkens tekster var også da et viktig innslag i opplæringen, latin var det viktigste utdanningsspråket og undervisningen foregikk i Nidarosdomen i det såkalte Lektoriet, latin for ”forelesningssal”, i dag kalt Kvinnenes bønnekapell. På 1160-tallet begynte man byggingen av denne delen av Nidarosdomen, som dermed er den eldste undervisningsbygningen i Norge som står i dag. Med reformasjonen i 1537 fikk kunnskap om gresk større utbredelse og betydning, også her i byen, som i 1760 fikk landets første vitenskapsselskap, der latin, men også gresk har spilt en viktig rolle. I 1768 ble Norges første vitenskapelige bibliotek opprettet i Gunnerusbiblioteket, som huser manuskripter og gamle og nyere bøker med tekster også fra antikken, flere av dem står ikke tilbake for det man kan finne på bibliotekene i Oxford og Cambridge. Gjennom studiene har vi tett kontakt med denne spesialsamlingen ved Gunnerusbiblioteket.
Vil tilbyr deg et aktivt miljø med stort studentengasjement og en inkluderende forelesere, som også er internasjonale topp-forskere. Staben ved klassiske fag og antikkens kultur utmerker seg med internasjonale publikasjoner på høyeste nivå, medlemskap i fremragende internasjonale forskningssentra, samt Norges Forskningsråds Unge Forskertalent-prosjekt og deltagelse i NTNUs stjerneprogram. Klassiske fag med antikkens kultur har en unik samarbeidsavtale med Gyldendal norsk forlag om å utgi antikkens litteratur på norsk og det er stor aktivitet knyttet til prosjektet i Trondheim. Trondheim har også en egen litteraturfestival, SPOR, med vekt på idéhistorie og oversatt litteratur og mange studenter i antikkens kultur får anledning til å engasjere seg i festivalarbeidet. NTNU utmerker seg ved sine studentdrevne linjeforeninger og klassiske fag med antikkens kultur er representert ved den særlig aktive Trondheim klassisk studentforening, som med glede tar imot nye medlemmer.
I tillegg er Trondheim kjent som Norges beste studentby. Velkommen!
Fakta om bachelor antikkens kultur
Fakta om bachelor antikkens kultur
Gradsnivå: Bachelor
Varighet: 3 år
Adgangsbegrensning: Ja
Søkerkode (SO): 194 459
Institutt:
Institutt for historiske studier
Fakultet:
Det humanistiske fakultet
Sted: Trondheim
Søknadsfrist: 15. april (1. mars for noen søkergrupper)
Gyldighet: Informasjonen om bachelorstudium klassiske fag er gyldig for studieåret 2015/2016.
Antikkens kultur - studieelement