Hvordan er det å studere fransk ved NTNU?
Studentintervjuer BFRA
Hvordan er det å studere fransk ved NTNU?
Les intervju med noen av våre studenter!
Sigrid Marie Nilssen
Sigrid Marie Nilssen
Som språkstudent, har du fag i små klasser og får muligheten til å bli kjent med professorene. Du lærer dermed utrolig mye, nettopp fordi du får en så tett oppfølging.
Hvorfor valgte du NTNU og franskstudier?
Jeg gikk på folkehøyskole i nærheten av Trondheim og jeg hadde flere venner som studerte i Trondheim da jeg skulle søke. Det at valget falt på NTNU, var først og fremst på grunn av min kjærlighet til Trondheim by og studiemiljøet man finner her. Det har så utrolig mye å by på! Uansett hva dine fritidsinteresser er, så finner du det som passer for akkurat deg. Det kryr av studentfrivillighet og det skaper tilbud for alle og enhver, og ikke minst et utrolig godt og kjærlig miljø.
Jeg studerte først årsstudium i Caen, Frankrike. Dette er også et studium ved NTNU, men da ved NTNU i Frankrike. Jeg har alltid villet lære meg fransk, så det hele startet med akkurat det: Et ønske om å kunne snakke fransk. Etter et år med dypdykk i fransk språk, litteratur og kultur, ble jeg bitt av basillen og ville fortsette å studere det. Det å ville bli lærer er noe jeg alltid har hatt på lista. Jeg har selv hatt veldig gode lærere, som virkelig har betydd mye for hvordan jeg har utviklet meg faglig og som menneske. Dette ønsket om å kunne gjøre en lignende forskjell var nettopp det som drev meg inn på lektorstudiet.
Hvordan er det å være student på ditt studieprogram?
Det er veldig variert! Som språkstudent, har du fag i små klasser og får muligheten til å bli kjent med professorene. Du lærer dermed utrolig mye, nettopp fordi du får en så tett oppfølging. Det oppleves dermed veldig trygt å være student på lektorstudiet i fransk. I tillegg har du praksis, både på ungdomsskole og videregående, noe som gir deg nyttig lærdom før man skal ut i jobb som lære.
Hvordan er studiehverdagen din?
Studiehverdagen min er veldig variert. Franskfagene er en god blanding av forelesninger og diskusjon i grupper. Hvert emne har 1-2 samlinger i uka. Det vil si at jeg har stor mulighet til å legge opp hverdagen litt sånn jeg ønsker selv. Jeg er en av de sjeldne studentene som liker best å jobbe på morgenen. Så en typisk studiehverdag for meg starter 08.15 med egenstudier eller forelesning. Utover dagen, prioriterer jeg heller det jeg liker aller best med studiet: arbeide med fag i kollokviegrupper. Da kan man diskutere og "kaste ball" med andre. Man kan lære så utrolig mye av medstudentene sine, og det syns jeg er veldig gøy.
Hvordan er fritiden din som student?
Fritid som student er jo et litt ymse begrep, i og med at man selv må definere når man har fritid og når man skal studere. Jeg prøver selv å jobbe effektivt med skole på dagen, slik at jeg kan ha kvelden og ettermiddagene fri. Som allerede nevnt, har Trondheim utrolig mye gøy du kan finne på som student. Jeg selv er med i NTNUI dans, både som instruktør og elev. Når jeg ikke er i danse- eller lesesalen, bruker jeg mye tid på å gå tur, spise middag med venner eller dra på konserter.
Har du vært eller skal du på utveksling i løpet av studiet?
Jeg tok første året mitt i Caen i Frankrike. Dette er ikke helt det samme som utveksling, for hele studiet er på en måte stasjonert i Frankrike. Likevel er opplevelsen den samme. Utveksling er helt uvurderlig. Det er tøft, det er nok det tøffeste jeg har opplevd, men 100% verdt det. Det som er så bra, men og utrolig krevende med å flytte til et annet land, er at du må tilpasse deg en ny kultur. Man tenker kanskje at det ikke er så stor forskjell mellom de vest-europeiske landene, men det er det absolutt. Spesielt når man da heller ikke kan språket, er det en tilpasningsprosess som er spennende og vanskelig. Det å oppleve den franske kulturen på nært hold og virkelig få den under huden, var ekstremt givende. I tillegg er det å bo i et fransktalende land en enorm "kickstart" på læringsprosessen av språket. Jeg har også tenkt meg på utveksling til Lyon eller Toulouse i Frankrike i løpet av lektorstudiet, nettopp for å igjen oppleve kulturen på nært hold og virkelig lære meg språket.
Sondre Mikkelsen Østvold
Fagene er relevante for det jeg ønsker å drive med, og jeg opplever ofte mestringsfølelse
Hvorfor valgte du franskstudier på NTNU?
Jeg hadde hørt masse bra om NTNU og studentlivet i Trondheim, så for meg virket det som det beste valget rett fra videregående.
Etter videregående visste jeg ikke helt hva jeg ville, men å utvikle fransk-egenskapene virket spennende, og relevant for jobben jeg ønsker meg i framtiden. Et årsstudium virket perfekt for å bli kjent med studielivet, slik at jeg kunne finne ut hva jeg ville videre. Selvfølgelig trakk det også veldig med en studietur til Caen.
Hvordan er det å være student på ditt studieprogram?
Veldig gøy! Fagene er relevante for det jeg ønsker å drive med, og jeg opplever ofte mestringsfølelse. Selv om enkelte emner utfordrer til tider, finnes det mye bra stoff å ta tak i som hjelper deg å forstå hva foreleser går igjennom. I tillegg er alle foreleserne svært dyktige og hjelpsomme.
Hvordan er studiehverdagen din?
Min studiehverdag består av et par forelesninger og et par seminarer fra tirsdag til torsdag. Ellers prøver jeg å holde selvstudie kort og effektivt, for å få unna mest mulig arbeid før helgen.
Hvordan er fritiden din som student?
Personlig opplever jeg å ha mye fritid som student, i hvert fall i forhold til hva jeg forventet når jeg gikk på videregående. Mesteparten av tiden blir brukt på å slappe av, treffe venner fra både studiet og andre plasser, sosiale arrangementer og annet gøy.
Har du vært eller skal du på utveksling i løpet av studiet?
Ja, jeg har allerede vært på en 6 ukers studietur til Caen Frankrike, som kan beskrives som et skikkelig eventyr, jeg lærte utrolig mye fransk på veldig kort tid, og opplevde masse gøy sammen med medstudenter. Videre skal jeg på utveksling til Nantes for å forbedre språkegenskapene, erfare å flytte til utlandet, og oppleve masse nytt.