Hva kan jeg bli? - Europastudier - bachelorstudium
Hva kan du bli?
Europastudier gir deg en bred, men tematisk spisset kompetanse, som er etterspurt i både offentlig og privat sektor. Studiet gir kunnskap om hvordan EU som politisk system fungerer, om hvordan vi kan forstå og forklare dette systemet, og om Norges spesielle tilknytning til EU-samarbeidet. Studiet byr på et variert opplegg hvor du gjennom undervisning og eget arbeide øves i å utforske ulike problemstillinger, argumentere faglig, bearbeide informasjon, skrive tekster, holde muntlige presentasjoner og å jobbe både selvstendig og sammen med andre.
Du får også undervisningskompetanse, og etter en mastergrad og et årsstudium i praktisk pedagogisk utdanning kan du ansettes som lektor.
Fordypning i fremmedspråk
Velger du fordypning i fremmedspråk vil du også tilegne deg språkferdigheter og kjennskap til kulturen i landene der fremmedspråket snakkes. Både språkkompetanse og kulturforståelse er viktig om du vil arbeide med internasjonale spørsmål eller i et internasjonalt miljø. En fordypning i fremmedspråk gir deg også nyttige verktøy om du ønsker å jobbe med tekst og kommunikasjon.
Fordypning i statsvitenskap
En fordypning i statsvitenskap gir deg et godt overblikk over politiske forhold både i Norge og internasjonalt. Det gir deg også trening i å bruke samfunnsvitenskapelige forskningsmetoder, noe som kommer godt med om du ønsker å arbeide med utrednings- og forskningsarbeid i offentlig eller privat sektor.
Hva kan du jobbe med?
Her er et utvalg av stillinger våre studenter har fått etter endt utdanning:
- Trainee ved Trøndelags Europakontor
- Europarådgiver for NHO i Brussel
- Forskningsmedarbeider ved den Koreanske Ambassade
- Prosjektleder i Barentssekretariatet
- Saksbehandler for NAV
- Førstekonsulent i Moss Kommune
- Europarådgiver for Innovasjon Norge
- HR-rådgiver for Reinertsen
- Rådgiver for Sogn og Fjordane Fylkeskommune
- Saksbehandler i Lindorff AS
- Studiekonsulent ved NTNU
- Førstekonsulent ved Utenriksdepartementet
Vi gjør oppmerksom på at flere av jobbene forutsetter fullført mastergrad.
Videre studier
Når du har fullført en bachelorgrad i europastudier, er du kvalifisert til å søke opptak på flere ulike masterprogrammer.
Master i europastudier
Mange av våre studenter velger å gå videre med europastudier og tar en mastergrad i Europastudier ved NTNU. Masterprogrammet er et av NTNUs internasjonale masterprogram. Merk at internasjonale masterprogram har andre søknadsfrister enn ordinære masterprogram. For norske søkere er fristen 15. april.
Andre masterprogram
Du kan søke opptak til de tverrfaglige masterprogrammene
- Krig og samfunn
- Likestilling og mangfold
- Studier av kunnskap, teknologi og samfunn (STS)
- Språk og kommunikasjon i profesjoner
Masterprogram med spesifikke forkunnskapskrav
Fremmedspråk
Om du har valgt europastudier med 60 stp. fremmedspråk kan du gå videre med fremmedspråket ditt og ta en mastergrad i engelsk, tysk eller fransk ved NTNU.
Fra 2023/24: Blir det endret krav for opptak til master i engelsk. Endringene innebærer at studenter som har fullført en bachelorgrad i europastudier med engelsk ikke lenger vil kvalifisere for opptak til masterprogrammet i engelsk uten å ta ekstra studiepoeng i engelsk. For å kvalifisere til opptak til master i engelsk, vil de nå trenge henholdsvis:
- 37,5 sp Engelsk. for opptak i Engelsk.
Dette er i tillegg til de 60sp som er obligatorisk i bachelorgraden i europastudier med engelsk.
Statsvitenskap
Hvis du har fullført en bachelor i europastudier med 60 studiepoeng innen statsvitenskap og samfunnsvitenskapelig forskningsmetode (SOS1002) kvalifiserer du også for opptak til
- Master i statsvitenskap ved NTNU (merk at andre læresteder kan ha andre krav)
- Master i læring i arbeidsliv og samfunn* ved NTNU
- Master i organisasjon, digitalisering, administrasjon og arbeid ved NTNU
- internasjonal master: Master of Science in Globalization and Sustainable Development ved NTNU
*Studenter med studieretning innen fremmedspråk vil kvalifisere for opptak til master i læring i arbeidsliv og samfunn ved å ta innføring i vitenskapsteori og forskningsmetode (PED1005) som valgfritt emne i graden.
Du har altså mange muligheter med en bachelor i europastudier!