Hvordan er det å være litteraturstudent ved NTNU? Les intervjuer med noen av våre studenter
Hva sier studentene?
Hva sier studentene?
Om noe, har allmenn litteraturvitenskap beriket min kjærlighet til litteraturen
"Litteratur kan gi oss slike innsikter: den kan bekrefte oss, hjelpe oss å sette ord på det vi ikke har et språk for; men også utfordre de forestillingene vi har med oss, og språket vi anvender for å forstå oss selv."
Hvorfor valgte du NTNU?
Jeg fikk NTNU anbefalt av norsklæreren min fra videregående. Hun hadde selv studert allmenn litteraturvitenskap her i sin tid og hadde bare gode ting å fortelle, både om byen og studieprogrammet.
Hvorfor valgte du akkurat dette studieprogrammet?
Da jeg søkte meg inn på allmenn litteraturvitenskap var det med et ønske om å bli bedre til å skrive skjønnlitterære tekster. Jeg ville bli kjent med litteratur som håndverk gjennom å studere det andre hadde skrevet før meg. Etter hvert ble jeg lidenskapelig opptatt av det akademiske arbeidet. Jeg leste ikke lenger bare for å bli en dyktigere skribent, men for å forstå meg selv, andre og verden for øvrig. Litteratur kan gi oss slike innsikter: den kan bekrefte oss, hjelpe oss å sette ord på det vi ikke har et språk for; men også utfordre de forestillingene vi har med oss, og språket vi anvender for å forstå oss selv.
Hvordan er det å være student på ditt studieprogram?
På allmenn litteraturvitenskap blir man kjent med flere sentrale verker i den litterære tradisjonen, fra antikken til i dag. Vi leser alt fra romaner til dramastykker og poesi. Det er spennende mangfold av uttrykk og betraktninger som også gjør at man får en grundigere forståelse av både den vestlige historie og kunsteriske tradisjon. Gjennom studiet lærer man å undersøke litteratur fra bredt spekter av teoretiske perspektiver. Personlig opplever jeg at dette har beriket mitt forhold til tekst ved at det åpner opp for nye måter å lese dem på. Om noe, har allmenn litteraturvitenskap beriket min kjærlighet til litteraturen.
Miljøet på allmenn litteraturvitenskap er i tillegg kjempebra, både sosialt og faglig. Det er en relativt liten studieretning sammenlignet med mange andre. Til gjengjeld er den svært inkluderende. Jeg har fått mange nære venner her, venner jeg trolig har med meg resten av livet. Som student får også tett oppfølging av dyktige faglærere som både ser og lytter til studentene sine. Enten man allerede har eller utvikler et bestemt interessefelt, får man mulighet til å utforske dette i møte med andre.
Hvordan er studiehverdagen din?
Det er mye selvstendig arbeid. Mye av tiden min går naturligvis med på å lese, både skjønnlitteratur og litteraturteoretiske tekster, enten som forberedelse til forelesninger og seminar, eller fordi jeg skal skrive en oppgave. Samtidig er de sosiale møtene en viktig del av min hverdag. Jeg foretrekker å begynne hver morgen i kafeen på campus, hvor jeg drikker et par kopper kaffe og slår av en prat med de venner og bekjente som måtte passere. De mange samtalene er en uvurderlig del av min arbeidsrutine. Det er nyttig å få en mulighet til å artikulere egen kunnskap, men også å bli utfordret i sine perspektiver; eller rett og slett bli introdusert for noe helt nytt og tankevekkende.
Hvordan er fritiden din som student ?
Trondheim er en flott by med mange spennende kulturarenaer, hyggelige utesteder og kafeer. Dette er tilbud jeg gjerne benytter meg av når jeg ikke er på campus. Ofte befinner jeg meg på Antikvariatet, en kulturscene og bar som kanskje kan regnes som byens koseligste plass. De har en haug med fine, brukte bøker, god mat og drikke og et variert kulturtilbud. Her kan man dra på poesislam og konserter, eller bare drikke en øl i godt selskap med venner.