Hva lærer jeg?

Sosialantropologi - årsstudium

Hva lærer du?

 

Årsstudiet er et studietilbud for deg som ønsker et kortvarig studium i sosialantropologi. Studiet fører ikke fram til en grad, men de som ønsker å fortsette studiet kan senere søke seg over til bachelorprogrammet i sosialantropologi.

Sosialantropologi er det sammenlignende studium av kultur og samfunn, og utgangspunktet for faget er det kulturelle mangfoldet som finnes i verden. Forestillinger om en verden av atskilte kulturer og skillelinjer mellom “oss” og “de andre” viskes ut, men det er ikke dermed sagt at vi alle er mer lik hverandre. Mye tyder på at vi snarere er forskjellige på en annen måte enn man har tenkt tidligere. Kontekstualisering, det å se ting i sin sammenheng, er en viktig bærebjelke i sosialantropologi.

Antropologer studerer de sosiale prosessene som produserer, endrer og vedlikeholder mangfold, og har en viktig rolle som kulturoversetter blant ulike aktører. Det som skiller sosialantropologi fra andre samfunnsfag er at vi kommer tettere på mennesker og de uendelig mange måtene å leve et menneskeliv på.

Studiet passer for deg som er interessert i verdens små og store forskjeller, deg som lurer på om det finnes universelle sannheter og for deg som søker forståelse for ulike typer samfunnstematikk. Antropologer forsker på alt fra overgangsritualer i Nepal til migrasjonsprosesser i Europa, nettsamfunn og konsekvenser av naturkatastrofer og pandemier. All menneskelig virksomhet og kunnskap er interessant når sosialantropologer forsøker å forstå variasjon, sammenhenger og endring i samfunn og kultur.