Seksuell helse og skadelig seksuell adferd

Seksuell helse og skadelig seksuell adferd

Seksuell helse er en grunnleggende dimensjon ved det å være menneske og viktig for god livskvalitet i hele livsløpet. Barn, ungdom og unge voksne med utviklingshemning har behov for tilrettelagt og konkret opplæring og veiledning om kropp, seksualitet, seksuell helse og kjønnsidentitet.

Utviklingshemmede er en sårbar gruppe

Det er også kjent at overgrep mot barn og unge er et alvorlig problem både for den enkelte og for samfunnet som helhet. Personer med utviklingshemming er en spesielt sårbar gruppe. Det er behov for økt kunnskap og kompetanse om forebygging, utredning og behandling. Dette gjelder både kompetanse i å avdekke vold og overgrep, samt kompetanse i å snakke med barn og unge om seksualitet generelt.

Helsehjelp i spesialisthelsetjenesten

Prioriteringsveilederne for habiliteringstjenestene beskriver helsehjelpen det er forventet at spesialisthelsetjenestene skal tilby habiliteringens pasientgruppe.

I prioriteringsveilederen for HABU presiseres det at «omfattende vansker knyttet til pubertet, seksualitet og identitet i målgruppen» gir rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten. I prioriteringsveilederen for Habilitering av voksne i spesialisthelsetjenesten (HAVO) gir «vansker knyttet til seksualitet i målgruppen (alvorlige/andre tilstander) rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten”.

Samarbeidsprosjekt om seksuell helse

Ut fra behovet for kompetanse på fagområdet seksuell helse søkte Habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU) St. Olavs hospital, om midler hos Regionalt kunnskapssenter for habilitering (RHAB). Søknaden gjaldt frikjøp for en fagperson i 50 % stilling i ett år for nødvendig kompetansebygging i HABU. RHAB godkjente søknaden, men ønsket at dette ble organisert som et prosjekt som ikke bare skulle komme HABU i Helse Midt-Norge til gode, men også omfatte Habiliteringstjenesten for voksne (HAVO). Prosjektet Seksuell Helse-SSA ble slik opprettet som et samarbeid mellom RHAB ved NTNU og HABU, St. Olavs hospital.

Regionalt nettverk

I prosjektet er det jobbet med kunnskapsinnhenting og kunnskapskartlegging, i tillegg til etablering og forankring av et regionalt nettverk i seksuell helse/SSA i habiliteringstjenestene for barn og voksne.

Det regionale nettverket består av fagpersoner i habiliteringstjenenesten som arbeider spesielt med dette området. Nettverket vil bidra til å opparbeide og vedlikeholde spisskompetanse på området seksuell helse og problematisk og skadelig seksuell atferd (PSA/SSA). Nettverket vil slik bidra til kompetanseheving for ansatte i tjenestene, både i habiliteringstjenesten for barn og unge og habiliteringstjenesten for voksne. Dette vil være arena for å dele kunnskap og erfaringer, og å drøfte konkrete, anonymiserte case. Nettverket skal videre holde seg oppdatert på ny kunnskap og arbeide for en god og kunnskapsbasert praksis på dette feltet på tvers av helseforetakene i regionen.

Rapport fra prosjektet

Seksuell helse og skadelig seksuell adferd, Emmy Elizabeth Langøy, Monica Ølmheim og Hege Ramsøy-Halle

Forskningsdokumentasjon

Seksuell helse og skadelig seksuell atferd: et samarbeidsprosjekt mellom Regionalt kunnskapssenter for habilitering (RHAB), Midt-Norge og Habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU), St. Olavs hospital , Current Research Information System In Norway (Cristin)


Ressurser på nett

Kunnskapsbasert habilitering

Kunnskapsbasert habilitering er et nettbasert videreutdanningsemne ved NTNU som skal bidra til bedre kvalitet i tjenester til pasienter med behov for habilitering.
Les mer om vår undervisning i Kunnskapsbasert habilitering

05 mar 2025

Kontakt oss

Kontakt oss

   kontakt@rkbu.ntnu.no

  Personer RHAB

   Om oss

Adresse

RHAB, RKBU Midt-Norge,
Institutt for psykisk helse, 7491 Trondheim

Besøksadresse

Klostergata 46, 3. etasje

Henvendelser

  Søk faglege råd og støtte

  Henvendelse om studier

Rapport

Rapport

Seksuell helse og skadelig seksuell adferd

Forfattere:
Emmy Elizabeth Langøy, NTNU, HiMolde
Monica Ølmheim, St. Olavs hospital
Hege Ramsøy-Halle, NTNU

Opplæring om seksualitet

Opplæring om seksualitet

- Seksuell helse blant brukere

Bernt Barstad, Spesialvernepleier og sexolog, Habiliteringstjenesten for voksne (HAVO), St. Olavs hospital