Retningslinjer og verktøy - Regionalt kunnskapssenter for habilitering - Institutt for psykisk helse
Føringer og verktøy
Føringer
Sentrale retningslinjer for habilitering
04.04. 2024
Utgiver: Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for cerebral parese (27.03.2024)
Kunnskapsbasert retningslinje for diagnostisering og oppfølging av personer med cerebral parese
Retningslinjen beskriver oppfølging gjennom hele livsløpet, og er aktuell for fagpersoner i kommune- og spesialisthelsetjenesten, men kan også være nyttig fagpersoner innen opplæring, omsorg- og sosialtjenestene og for personer med CP og deres pårørende.
Retningslinjen er utarbeidet av NorCP og publisert på metodebok.no.
08.11.23, Oslo universitetssykehus HF
Revidert retningslinje for diagnostisk utredning av barn og unge ved spørsmål om utviklingshemming
Det er utarbeidet en regional faglig retningslinje i samarbeid med habiliteringstjenestene for barn og unge i Helse Sør-Øst.
Retningslinjen har til hensikt å bidra til god kvalitet og større likeverdighet når barn og unge (0–18 år) henvises til spesialisthelsetjenesten for utredning av en mulig utviklingshemming. Retningslinjen omfatter både diagnostisk utredning og årsaksutredning. Den gir også anbefalinger om hvordan barn, ungdom og foreldre bør involveres og informeres før, under og etter utredning.
På høy tid — Realisering av funksjonshindredes rettigheter
Utredning fra et utvalg oppnevnt ved kongelig resolusjon 23. juni 2021. Avgitt til Kultur- og likestillingsdepartementet 2. mai 2023.
Likestillings- og mangfoldsutvalget har utredet situasjonen til funksjonshindrede i Norge. Utvalget har utarbeidet en rekke anbefalinger og forslag til tiltak som vil fremme likestilling, hindre diskriminering, og bidra til at også funksjonshindredes menneskerettigheter blir ivaretatt.
19.09.2022, Helsedirektoratet
Samarbeid om tjenester til barn, unge og deres familier
For å styrke oppfølgingen av utsatte barn, unge og deres familier vedtok Stortinget nye bestemmelser om samarbeid, samordning, barnekoordinator og individuell plan. Utdanningsdirektoratet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Arbeids- og velferdsdirektoratet og Helsedirektoratet har hatt felles oppdrag om å utarbeide veilederen.
Les mer om Samarbeid om tjenester til barn, unge og deres familier
Helsedirektoratet, 20.06. 2022
Ny nasjonal retningslinje om tannhelsetjenester til barn og unge
Et eget kapittel som omhandler barn og unge med særlige behov.
22.11. 2021
Ny internasjonal retningslinje for barn og ungdom med cerebral parese
Det er nylig publisert en internasjonal retningslinje for barn og ungdom med cerebral parese. Retningslinjene anbefaler konkrete tiltak for bedring av fysisk funksjon for barn og unge med cerebral parese.
Retningslinjene gir oss 13 anbefalinger for god praksis. Den gir anbefalinger for å forbedre gangevne, håndbruk, egenomsorg og fritid. Terapier bør vurdere pasientvalgte mål, gi støtte for å styrke familier og baseres på en teamtilnærming.
Retningslinjene støttes av 3 systematiske oversikter, 30 randomiserte studier og 5 før-etter studier.
Publikasjon
Podcast og presentasjon av retningslinje
In this podcast, Michelle Jackman discusses her paper Interventions to improve physical function for children and young people with cerebral palsy: international clinical practice guideline.
Interventions to improve physical function for children and young people with CP
Arbeid med ny nasjonal retningslinje for oppfølging av personer med CP
Arbeidet med å lage en nasjonal kunnskapsbasert retningslinje for oppfølging av personer med CP har også startet.
Den internasjonale retningslinjen, omtalt over, blir et sentralt dokument i arbeidet. Det vil gjøres ny litteraturgjennomgang i forbindelse med den nye nasjonale retningslinjen.
Arbeidet med den nasjonale retningslinjen ledes av Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for cerebral parese (NorCP). Arbeidet er organisert i ulike temagrupper og RHAB ved førsteamanuensis Gunfrid V. Størvold er representert i temagruppen «Motorikk».
Spesialisthelsetjenesteloven
Spesialisthelsetjenesteloven loven inneholder reglar om ansvar, plikter, rettigheter og organisering for spesialisthelsetenester, både offentlege og private. Det stilles flere krav til spesialisthelsetenesten med tanke på hvilke tjenester en skal tilby, og hvordan tjenestene skal organiseres. Spesialisthelsetjenesteloven er en av flere lover som regulerer ansvar, plikter, rettigheter og organisering i helse- og omsorgstenesten.
Spesialisthelsetjenesteloven må sees i samanheng med disse lovene:
- Helse- og omsorgstjenesteloven
- Pasient- og brukerrettighetsloven
- Helsepersonelloven
- Psykisk helsevernloven
- Lov om statlig tilsyn med helse- og omsorgstjenesten mv. (helsetilsynsloven)
- Helseforskningsloven. Helseforskningsloven regulerer medisinsk og helsefaglig forskning på mennesker, humant biologisk materiale eller helseopplysninger.
Lover som regulerer bruk av tvang og makt
Pasient- og brukerrettighetsloven
Psykisk utviklingshemming
I enkeltsaker kan man møte behov for veiledning fra pasienter eller pårørende når det gjelder rettighetene den enkelte har ved spontanabort eller sterilisering.
Personer med nedsatt kognitiv funksjon/utviklingshemming har spesiell beskyttelse i disse lovene:
Helsedirektoratet, prioriteringsveileder
Habilitering av barn og unge i spesialisthelsetjenesten
Alle barn og unge med medfødt eller ervervet funksjonsnedsettelse eller kronisk sykdom kan ha rett til habilitering i spesialisthelsetjenesten.
Prioriteringsveilederen omhandler tilstandsgrupper som i dag henvises til habiliteringstjenesten for barn og unge i spesialisthelsetjenesten (HABU). Det gjelder i hovedsak barn og unge (0 -18 år) med medfødt eller tidlig ervervet funksjonsnedsettelse og/eller utviklingsforsinkelser/utviklingsforstyrrelser og som har behov for spesialiserte habiliteringstjenester.
Les mer om Habilitering av barn og unge i spesialisthelsetjenesten
Helsedirektoratet, prioriteringsveileder
Habilitering av voksne i spesialisthelsetjenesten
Habilitering av voksne i spesialisthelsetjenesten er rettet mot pasienter over 18 år med medfødt eller tidlige ervervede funksjonsnedsettelser av komplisert og sammensatt karakter som har behov for habilitering i spesialisthelsetjenesten.
Les mer om Habilitering av voksne i spesialisthelsetjenesten
NOU 2016: 17
På lik linje - Åtte løft for å realisere grunnleggjande rettar for personar med utviklingshemming
Meld. St. 45 (2012–2013)
Fridom og likeverd - Om menneske med utviklingshemming
Habilitering og rehabilitering i spesialisthelsetenesta 2013
Barn og unge med nedsatt funksjonsevne – hvilke rettigheter har familien? (Helsedirektoratet 2013)
Handlingsplan for habilitering av barn og unge
Verktøy
Nyttige verktøy for bruk i habilitering
ADHD
ADHD-plakaten (utgår foreløpig)
ADHD-plakaten er materiell som har til formål å understøtte formidling av en ADHD-diagnose etter utredning. Hovedområdene som er berørt ved ADHD er beskrevet og illustrert. Materielet er ment for enheter med ansvar for utredning og behandling av barn og unge med ADHD i Helse Sør-Øst.
Autismeplakaten
Formålet med autismeplakaten er å gi både visuell og skriftlig støtte til en gjennomgang av områder som er berørt når man har konkludert med en diagnose innen autismespekteret. Materiellet er også tilrettelagt for formidling av ASF–diagnoser til personer med multi-kulturell bakgrunn.
Plakaten finnes på norsk, engelsk/english, arabisk/عربى, nederlandsk/dutch, polsk/polski, somalsk/soomaali, urdu/اردو og rumensk/română.
Tourettesplakaten
Formålet med Touretteplakaten og tilhørende materiell er å gi både visuell og skriftlig støtte til en gjennomgang av områder som er berørt når man har konkludert med diagnosen Tourettes syndrom. Den primære målgruppen er fagpersoner med ansvar for utredning og diagnostisering av barn og unge med Tourettes syndrom.
06.05.2024, Regional kompetansetjeneste for habilitering (RKHAB), Oslo universitetssykehus
Hva er utviklingshemming?
Samtaleverktøy om utviklingshemming
Samtaleverktøyet "Hva er utviklingshemming?" kan benyttes som forberedelse til utredning og i samtaler om hva som kjennetegner diagnosen. Samtaleverktøyet består av plakater og samtalekort med illustrasjoner og enkel tekst. Materialet er tilpasset barn og ungdom.
Samtaleverktøyet har til formål å bidra til at barn, ungdom og deres pårørende får god informasjon i forbindelse med utredning ved spørsmål om utviklingshemming.
Kontakt
Om oss
Adresse
RHAB, RKBU Midt-Norge,
Institutt for psykisk helse, 7491 Trondheim
Besøksadresse
Klostergata 46, 3. etasje