NTNU-BIL  Bedriftsidrettslaget ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
    ntnubil.no    Postboks 8900, 7491 Trondheim

Birkebeinerrittet lørdag 26.august 2000

Vær og vind og alt som skulle var på syklistenes side i årets Birkebeinerritt. Og alle satt personlige rekorder i den nye (6 km forlengede) løypa. Her følger rapporter fra hver enkelt, slik de sendes inn til sykkel(kralfa) bil.ntnu.no. Nederst på siden resultater for SINTEFere og NTNUere.
Sist revidert: 5. sep. 00 3.april 01

Størker Moes rapport (med resultat-statistikk):

http://www.chembio.ntnu.no/users/stmoe/private/sykkel/Birkritt-00.html

Bård Brørs rapport:

Dette skulle bli min femte start i Birkebeinerrittet, og med fire merker fra før skulle jeg i år kjempe for gullmerke. Etter ankomst på Rena fredag kveld ble jeg tildelt overnatting i gymnastikksalen på Barneskolen, og slo meg ned på galleriet som i fjor. Jeg sov godt, og spiste frokost til jeg ble nesten forspist. Deretter pakket jeg sakene og dro ned til Rena der jeg veide og tarerte sekken til 3,5 kg med småstein, og fikk levert resten av bagasjen for transport til Lillehammer.

Sykkelen var klargjort før avgang fra Trondheim med Geax Revert semislicks, lufttrykk 65 psi bak og 55 psi framme. Jeg bruker som regel mindre trykk enn dette for å få bedre grep, men nå ville jeg prioritere lav rullemotstand. Det virket som at føret ville bli tørt og fint. Med 1,5 liter XL1 på flaskene og to plater Isostar i lommene baserte jeg meg på å sykle forbi matstasjonene. Det var en time til start og jeg tok en lang og rolig oppvarmingstur nord og vest for sentrum.

Klokka 10.55 er jeg tilbake, akkurat idet startskuddet går for M45, og jeg ser Arne fint plassert helt framme idet horden legger i vei ut av Rena. Jeg finner fram til den fremste slusen. Der er det lang kø allerede av spente og tente syklister. Etter hvert blir vi sluppet inn mot startstreken (ca 10 m bak for mitt vedkommende) og det blir 10-15 minutter til stille ettertanke mens jeg lytter med et halvt øre til at speaker forteller vitser. Hvordan er formen, hvordan ser den nye traséen ut, vil det snart bli min tur å punktere eller krasje, etc? Så smeller startskuddet, og jeg får annet å tenke på.

Jeg forserer såpass etter start at jeg får kontakt med teten, og det går i fint jevnt tempo oppover. Så, etter 10-15 minutter er det en som hekter og velter like foran meg, og det blir full stopp. Vi kommer fort igang igjen, men feltet er splittet og tetgruppen drar sakte fra.

Det nye gåpartiet prøver jeg å sykle, men det er et sleipt jordlag på toppen og vanskelig å få feste med hardpumpede og slitte semislicks. Mye trafikk er det også, og vanskelig å finne plass. Når jeg kommer på fast grunn igjen får jeg etter hvert følge med 2 og snart 3 andre syklister. Én vil bare ligge på slep, men resten skifter på å dra, og det går unna i bra tempo. Det går nok litt for fort, for krampen som har ligget og lurt en stund hugger til i begge leggene idet vi passerer et skilt med spurtpris (jeg kan ikke huske helt hvor det var, kanskje på høyden før Kvarstaddammen?). Jeg må innstille tråkkingen og se de andre forsvinne. Heldigvis blir det unnabakker like etter, og jeg kan holde en viss framdrift mens jeg rister- og strekker på beina.

Siden går det for halv maskin en stund - krampen kommer hver gang jeg prøver å tråkke på. Det er ennå langt til mål, og dette ser ikke lyst ut. Faktisk viser det seg at beina kommer seg når det blir motbakker. Oppover Rosinbakken merker jeg at det går lett, og beina er myke og fine. I stigningene mot Sjusjøen tar jeg igjen to av dem jeg syklet sammen med da krampen tok meg, og motet stiger flere hakk.

Unnakjøringene etter Sjusjøen går raskt i begynnelsen, mens vi er få. Etter hvert er det flere som henger seg på, og det begynner å gå saktere. Jeg vurderer om jeg skal la det stå til og forsøke å dra fra på egen hånd, men slår det fra meg. Krampen lurer ennå, så jeg holder meg i det litt uryddige feltet. Det holder på å bli skikkelig mølje da en sau plutselig løper inn på vegen. Ca 10 syklister bråbremser og gjør unnamanøver. Sauen skjønner alvoret, tar "freeze", og det går bra med minst mulig margin.

Når vi kommer til grus- og sti- partiene på slutten går tempoet opp, og det blir kniving om sluttplasseringen. Nå går det over stokk og stein. Tre av oss ligger hakk i hel idet vi nærmer oss Håkons hall. Jeg får skrens i den krappe høyresvingen oppe på skrenten like før mål, holder på å velte, og må sette ned foten. Dermed kommer jeg sist i mål, men vi tre får samme tid, 3.27.31 og havner på 15-17 plass. Den ene er Alf Hansen, den kjente roeren. Alle syklister jeg ser gliser bredt og virker godt fornøyd.

Siden ventet jeg på bagen min, dusjet, og sto i kø for å få diplom og gullmerke. Dette tok lenger tid enn vanlig, og da jeg endelig kom ut av Håkons hall hadde vinnerne av eliteklassen gått i mål. Alt i alt var jeg fornøyd med rittet, den nye trasén og egen innsats. Godt vær ser også ut til å bli tradisjon. Eneste minus var krampen, som er et tilbakevendende problem og antakelig skyldes at tempoet skrus opp høyere enn formen tillater. Likevel er det merkelig at den alltid kommer på flatene og ikke i motbakkene, der de fleste andre ser ut til å få det. Jeg kommer nok til å stille i Birkebeinerrittet neste år også, med eller uten krampe.

Bård Brørs


Arne Mikkelsens rapport:

Det relativt lille stedet Rena hanskes svært bra med 10000 deltakere og et tilsvarende tall supportere/sjåfører/familie. Vi var på Rena fredag i 6-tiden, og det var ingen kø/ventetid hverken for parkering, lisenskontroll, startnummerutlevering, tildeling av overnattingssted. Som i fjor overnattet jeg (med andre kjente) på Rena barneskole, faktisk på samme klasserom. Med bare 12-15 på rommet var det ro og mørkt på rommet ca. kl. 23, de første begynte å stå opp kl. 6. Solid frokost inkludert.

Jeg leverte pakksekken tidlig og tok oppvarmingen de første 10 km opp til første registreringspost. Her fikk jeg heiet på mange kjente, bla. min egen sønn Håvard som startet i M16-19 kl. 9:15.

29 minutter etter M45-starten var jeg påny oppe på Skramstadsetra. Innen det hadde jeg sluppet en tetgruppe på fem og holdt meg i felt nr. to. Vi innhentet en eller to allerede på Skramstadsetra, og herfra og fram til terrengpartiet lå jeg i tet i feltet. På brua korket det seg til og et par smatt forbi. Som i fjor valgte jeg høyre trase, den er visstnok brattere og noe lengre, men kanskje noe breiere så man kan de fleste steder slippe forbi. Det nye terrengpartiet (også det neste) likte jeg bra, kunne sykle hele vegen (unntatt over en bekk/gjørmeparti). Vel ute av skogen så jeg ingen andre i klassen min, et sted ble jeg sekundert til å være nr. 3 i klassen, men dette var ikke helt til å stole på, for en tid etterpå var jeg nr. 4, uten at noen hadde syklet forbi meg.

Tenkte dette ble en reprise av fjorårets ritt da jeg syklet "aleine" de siste 45 km. Men før Nysætra (ca 35 km) ble jeg tilropt bakfra av Eirik Selbo i klassen min som hadde med seg to andre og gjerne ville bli flere. Jeg sakket derfor litt av og slo meg sammen med disse. Eirik var sikker på det bare var to foran oss, ikke lenge etterpå innhentet vi en av disse. Vi samarbeidet bra og holdt farten moderat i motbakkene.

Etter "Rosinbakken" passerte vi forbi Frode Selbo, bror til Eirik i feltet vårt. "Det er langt fram til Tore" (Tomter). Vi hadde nok ikke regnet med å innhente han, og vi fem i feltet konkurrerte om 2.-6.plassene. Jeg hadde en sykkel som knirket noe aldeles forferdelig, til skrekk og advarsel for mine konkurrenter. I bl.a. Rosinbakken fikk jeg et forsprang opptil 100 m, men det hadde ingen hensikt å dra ifra de andre fire sterke syklistene.

Mange 40-åringer er også friske i terrenget, jeg hadde problemer å følge en av dem (Tom Foss) i steinpartiet etter Sjusjøen, selv om jeg hadde vært på tjuvtrening i traseen Sjusjøen-Lillehammer i sommerferien. Problemet er å manøvrere unna alle syklister som blir innhentet. Vel ute på asfaltvegen hadde Tom Foss og jeg et visst forsprang til de andre tre, og jeg var interessert i å holde farten oppe. Men Tom mente han ikke hadde krefter igjen, og vi fem var snart samlet igjen. Her dro vi også med flere fra de tidligere starter. Med min befaring i sommer visste jeg akkurat når vi skulle ta av asfaltvegen og ut i terrenget. Strategisk nok plasserte jeg meg her først i feltet og tråkket til det jeg hadde på kjerrevegen innover mot OL-stadion. Bare en av de fem i feltet ble med (og det var igjen Tom). Han dro nesten fra meg, men vi samlet oss til partempo langs VIP-vegen. Vi kjempet for en 2. og 3. plass og så ingen av de andre bak oss.

I vaskebrettsvingene la Tom seg lenger over enn meg og fikk noen meters luke. Jeg hentet den nesten inn i kneika opp til Ballettbakken. Men så ble jeg innestengt blant andre syklister når jeg valgte spor helt til venstre, mens parkameraten min fikk "fri fart" lengre til høyre. Forspranget han fikk (3/4 av hesteskoen i hoppbakken) kjørte jeg nesten inn, men i mål manglet det fire sekunder. På denne siste strekningen ble det kontinuerlig roping "hold høyre - hold høyre". I seg selv er det avsluttende terrengpartiet et bra sluttparti, men ikke når man har tjukt av andre syklister i sporet som man må manøvrere seg forbi. Unødige farer.

Jeg var enda ikke sikker på at vi hadde en 2. og 3.plass, og vel inne i hallen gikk jeg raskt bort til den eneste skranken som ikke hadde kø. Det var "Resultatservice", og her fikk jeg tildelt en 4.plass med tiden 3.13.56. Det hadde altså hele tiden vært to syklister foran gruppa vår. Klassevinneren Tore Tomter på 3:10:02 og Steinar Bang på 3:12:56. Litt bittert å ikke få en plass på pallen, men en forbedring på to plasser fra i fjor og bare 30:04 etter Jungåker/Høydal må jeg være fornøyd med. Tiden min var 7 minutter lengre enn i fjor, dette tror jeg representerer et "normaltillegg" for den 6 km lengre traseen.

Med et flott vær, kortbukse og kortermet, ingen tekniske problemer, nok mat og drikke, godkjent sekkevekt, godt samarbeid og en ikke helt utslitt kropp var dette en flott opplevelse. Vi beskuet elitens innkomst før vi satte kursen for Gausdal. Fire av oss i familien hadde i år tatt en familietur og vi dusjet og overnattet hos Berits foreldre i Østre Gausdal. Håvard (16 år i desember) var kommet fornøyd i mål på 3.21.21, under 8 minutter etter meg. Neste år slår han meg vel...?

Arne Mikkelsen.


Resultater for de 12 deltakerne under SINTEF og NTNU-BIL:

Plass Kl. Etternavn  Fornavn   Klubb         Tid 1   Tid 2   Tid 3    Tid 4    Sluttid  Merker Fylke  
Klasse: Menn 25-29 år    Makstid:3.41.37            
28    M25 Kvennås    Øyvind    Sintef BIL    0.28.13 1.05.50 1.52.19  2.38.23  3.12.18  2    Sør-Trøndelag

Klasse: Menn 30-34 år    Makstid:3.50.52            
242   M30 Johansson  Lars      PFI, NTNU BIL 0.32.41 1.12.29 2.03.16  2.54.44  3.30.00  2    Sør-Trøndelag
976   M30 Andersen   Tore Eide NTNU BIL      0.42.41 1.34.25 2.37.51  3.36.38  4.21.37  0    Sør-Trøndelag

Klasse: Menn 35-39 år    Makstid:3.47.33            
809   M35 Saastad    Ole Widar Sintef BIL    0.39.24 1.24.38 2.25.28  3.29.05  4.08.11  0    Oslo
858   M35 Moe        Størker   NTNU BIL      0.39.15 1.27.17 2.29.12  3.32.37  4.12.38  0    Sør-Trøndelag
1092  M35 Roksvåg    Kjell O.  NTNU BIL      0.43.15 1.31.59 2.34.10  3.46.34  4.32.45  0    Sør-Trøndelag

Klasse: Menn 45-49 år    Makstid:4.01.24            
4     M45 Mikkelsen  Arne      NTNU BIL/TVK  0.29.03 1.05.31 1.53.49  2.40.57  3.13.56  2    Sør-Trøndelag

Klasse: Menn 50-54 år    Makstid:4.02.13          
17    M50 Brørs      Bård      Sintef BIL    0.30.09 1.11.46 2.01.35  2.51.55  3.27.31  5    Sør-Trøndelag
185   M50 Bjerkan    Leif      Sintef BIL    0.35.50 1.22.10 2.18.49  3.15.08  3.57.27  2    Sør-Trøndelag

Klasse: Kvinner 55-59 år Makstid:5.20.26            
14    K55 Wilmann    Inge Lise Sintef BIL    0.51.10 1.53.11 3.18.32  4.41.30  5.33.46  0    Sør-Trøndelag

Ikke registrert i resultatlista:
Stnr Starttid Etternavn  Fornavn     Klubb         Klasse Merker Fylke
3809 09:35    Andersen   Eivind Olav Sintef BIL    M35    0      Sør-Trøndelag
3531 09:15    Bråten     Sven Inge   NTNU BIL      M20    2      Akershus
Arrangørenes nettsider/resultatlister:    [Hovedside] Klikk på Resultater etc.
Rapporter NTNU/SINTEF 1999
Sykkelgruppas nettside
NTNU-BILs hovedside.