Doing Gender Studies
Vi søker bidrag til ny lærebok i kjønnsstudier!
Dette er en invitasjon til alle forskere som jobber i kjønnsforskningsfeltet i Norge om å sende inn bidrag til ny lærebok.
Vi har valgt en form som gir mulighet for kortere og lengre bidrag i en rekke formater, fordi vi håper på en flerstemt lærebok med bidrag fra mange forskere og undervisere innen kjønn og kjønnsrelaterte temaer i Norge. Vi ønsker å sikre at boken representerer disiplinært mangfold og at bidragsyterne representerer mangfoldet av forskere på dette feltet i Norge. Vi tar gjerne imot bidrag på både norsk og engelsk: Engelskspråklige tekster vil bli oversatt til norsk. Selv om denne læreboken ikke er en konvensjonell antologi, vil innsendte bidrag bli vurdert av redaktørene. Bidrag som inviteres med i boka vil få tilbakemelding/vurdering i både forfatterverksteder og av redaktørene i publiseringsprosessen. Vi har også eksterne fagfeller fra forlaget med i prosessen.
Kjønnsstudier i Norge er et blomstrende, tverrfaglig felt som tiltrekker seg studenter fra en rekke akademiske disipliner og studieretninger. Studentene søker seg til kjønnsstudier på grunn av feltets aktualitet og sosiale relevans – noe som gjenspeiles i fagets synlighet i offentlig debatt, både lokalt og internasjonalt – og som analytisk verktøy for å utforske eksistensielle spørsmål om kjønnsvariasjon, seksualitet og identitet. Kjønnsstudier er ikke et ensartet felt, men preges av ulike tilnærminger og metoder. Felles er likevel det overordnede spørsmålet om hvordan kjønn, makt og forskjeller fungerer som omdreiningspunkter for å forstå menneskers erfaringer, ulikheter og strukturelle mekanismer for (u)likhet.
Med viktige nye retninger i feltet og økt samarbeid med andre disipliner er det nødvendig å utvikle undervisningsmateriale som reflekterer denne mangfoldigheten, samtidig som vi har bruk for å presentere pågående arbeid i kjønnsforskningsfeltet på konkrete måter for å tiltrekke oss nye studenter og videreutvikle studieprogrammene våre.
Den siste læreboka ble utgitt i 2008, og det er tydelig behov for oppdaterte ressurser. Vi ser dette som en mulighet for kjønnsstudiefeltet til å bidra og vise frem mangfoldet av tilnærminger og perspektiver.
Formatet
Målet med boka er å hjelpe studenter og interesserte lesere å finne innganger til, og ta i bruk, de mange spenningene og diskusjonene som gjør kjønnsstudier til et levende og dynamisk felt. Vi ser for oss forskjellige typer bidrag.
Lengre bidrag:
- Lær bort forskningsområdet ditt! En grundig gjennomgang av hvordan du nærmer deg et spesifikt tema eller bruker et konsept eller metode i forskning og prosjektarbeid (2500-4000 ord).
- Bruk av innsikt fra kjønnsstudier for å forstå offentlig debatt, sosiale medier eller populærkultur. Case-studie av hvordan metoder og perspektiver i kjønnsforskningsfeltet kan brukes for å forklare og forstå samtiden (2500-4000 ord).
- Presentasjon av en sentral debatt eller spenning innen kjønnsstudier. Kjønnsforskingsfeltet har både historiske og pågående diskusjoner som er viktige for å forstå feltet (2500-4000 ord).
- Intervju eller dialog: Vi er interessert i forskeres og underviseres refleksjoner rundt sin egen reise mot å forstå hva kjønnsstudier er for dem, hvordan de jobber med det og hvorfor. Til intervjuet eller dialogen inviterer vi deg til å samarbeide med en kollega for å utforske slike spørsmål sammen (2500-4000 ord).
Kortere bidrag:
- Forklaring av et sentralt begrep som du bruker i undervisningen (performativitet, heteronormativitet, interseksjonalitet osv.) (opp til 500 ord).
- Svar på et ofte stilt studentspørsmål: Her inviterer vi deg til å besvare et ofte stilt spørsmål – enten som du selv kommer på, eller som redaktørene foreslår (opp til 500 ord).
- Studentperspektiver: Foreslå en tidligere student som kan bidra med en kort tekst som svarer på: Hva tok du med deg fra kjønnsstudier? Hvordan har det påvirket deg? (opp til 500 ord).
Innsendingsprosess
Hvis du ønsker å foreslå et bidrag til boka, vennligst send inn følgende:
- Type bidrag (referer til listen over)
- For bidrag 1-4, vennligst send inn et sammendrag (100-200 ord)
- For bidrag 5-7, send oss noen linjer på e-post
- Forfatter(ne)s kontaktinformasjon og institusjonelle tilhørighet
Frist for forslag: 30. januar 2025, sendes på e-post til alle tre redaktørene for bokprosjektet: Jennifer Branlat (NTNU): jennifer.branlat@ntnu.no, Ingvil Hellstrand (UiS): ingvil.f.hellstrand@uis.no og Sara E. S. Orning (UiO): s.e.s.orning@stk.uio.no
Tidslinje for publisering:
- Forfattere vil få tilbakemelding innen 1. mars 2025 om status på bidragene sine, og vil få konkrete retningslinjer for innsending.
- Førsteukast har frist 1. juni 2025.
- Ferdige utkast har frist 1. desember 2025.
Redaktørene vil invitere bidragsyterne til å delta på to forfatterworkshoper før fristen for ferdige utkast.
Ta gjerne kontakt dersom du har spørsmål.
Om bokprosjektet
Å gjøre kjønnsstudier er en ny norsk lærebok for kjønnsforskningsfeltet som skal publiseres på Fagbokforlaget i 2026. Læreboka skal fungere som en guide for studenter og andre som er interessert i feltet. Boken tar opp sentrale konsepter og tenkemåter som studenter trenger for å tilnærme seg materialet slik kjønnsforskere gjør – på tvers av disipliner og gjennom ulike metoder. Teksten drives av hovedspørsmålet: "Hvilke ulike måter å gjøre kjønnsstudier på verdsettes av norske kjønnsforskere i dag?"