Sosial ulikhet

Forskningsgruppe

Sosial ulikhet


Om forskningsgruppen

Om forskningsgruppen

Forskergruppa samler et bredt spekter av instituttets forskning opptatt av årsaker og konsekvenser av systematisk vedvarende ulikhet på ulike samfunnsområder i et lokalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv.

Forskergruppas tilnærming til sosial ulikhet kjennetegnes av en sterk teoretisk og metodologisk interesse i å utvikle fagfeltet i kombinasjon med en empirisk interesse. Spørsmål om sosial ulikhet åpner opp for analyser av kontinuitet og endringer i samfunnet og sentrale samfunnsinstitusjoner ut i fra et makt- og ressursperspektiv. Det er også et viktig tema i kartlegging og analyse av sosiale skillelinjer i ulike typer av velferdsgoder og ressurser mellom ulike befolkningsgrupper. 

I tillegg til å generere empirisk kunnskap, så er dette forskning som bidrar til en kritisk forståelse av makt- og ressursfordelingen i det norske samfunnet. Her er det også av særlig interesse å identifisere og kartlegge utfordringer knyttet til mål om velferd, sosial utjevning og inkludering i og gjennom den norske velferdsstaten.

Forskergruppen har en tung kompetanse i analyse av både kvantitative og kvalitative data. I tillegg til mer tradisjonelle sosiologiske tilnærminger til velferd og sosial ulikhet så er forskerne opptatt av å utvikle fagfeltet med et kritisk blikk på velferdsstatens organisering.

Medlemmene av forskergruppen i sosial ulikhet er ofte med i flere av instituttets fagmiljøer med fokus på helse, kjønn, migrasjon og/eller organisasjon, noe som bekrefter bildet av sosial ulikhet som et sentralt og mangfoldig forskningsfelt ved ISS.

Tema det for tiden forskes på/undervises i

Tema det for tiden forskes på/undervises i

Prioriterte satsinger i 2024

Prioriterte satsinger i 2024

  • Samling av stipendiater som arbeider med spørsmål knyttet til sosial ulikhet (våren 2024)
  • Seminarserie med interne og eksterne bidragsytere (samarbeid med STAM-seminaret høsten 2024)
  • Følge opp satsninger knyttet til universitetskommunesamarbeid med Trondheim kommune (inklusive områdesatsningen på Lade og Tempe, og utvikling av levekårsanalyser basert på registerdata)

person-portlet

Forskere