Ungdom og psykisk helse

Institutt for psykisk helse

Ungdom og psykisk helse

Fire ungdommer med hver sin telefon

Research activity

Forskningsgruppe for Ungdom og psykisk helse utfører grunnforskning, epidemiologi, formative og summative evalueringer, oppdragsforskning og systematiske kunnskapsoppsummeringer.

Forskningsgruppen for Ungdom og psykisk helse er tverrfaglig og består av medlemmer fra RKBU Midt-Norge ved Institutt for psykisk helse, NTNU og Avdeling helse, SINTEF Digital.

Forskningsgruppen har sitt utspring i studien Ungdom og psykisk helse (Youth and Mental Health). Studien inkluderer et representativt utvalg av ungdommer i Trøndelag. Deltakerne ble fulgt opp på tre måletidspunkter: i 1998 da de var 13 år, i 1999, da de var 14 år og i 2012 da de var 27 år. Det ble gjennomført intervju med gruppe av ungdom som skåret høyt på depressive symptom. Disse ble fulgt opp etter fem år med nye intervju.

Studien og tidligere hovedfunn er beskrevet i Cohort profile: The Youth and Mental Health Study (YAMHS) – a longitudinal study of the period from adolescence to adulthood.

Les mer om prosjektet Ungdom og psykisk helse

Aktivitet og tematisk område

Forskningsgruppen møtes regelmessig annenhver hver uke. Medlemmer i forskningsgruppen har kjennskap og tilgang til flere datasett og vi bruker gruppen til å dele litteratur, veilede studenter, drøfte egne studier og etablere felles prosjekter. Fellesnevneren er risiko og beskyttende faktorer for psykisk helse – fra ungdom til ung voksen alder. Gruppen har i dag en doktorgradstudent og vi søker midler for finansiering av en doktorgrad- (Phd) og postdoktorstilling.

Vårt hovedmål

  1. Bidra til forskning som tar sikte på å forbedre psykiske helseutfall både for ungdom i befolkningen generelt, og mer spesifikt for ungdom med psykiske lidelser eller symptomer.
  2. Øke kunnskapen om den langsgående effekten av psykisk helse fra ungdom til voksen alder. Vi har som mål å øke og forbedre forskning med fokus på overgangen fra ungdom til voksen alder, spesielt å utforske risiko- og resiliensfaktorer.

Strategi for å oppnå våre mål

  1. Forskningsgruppe for Ungdom og psykisk helse samarbeider tett med Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling og Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord. Brukermedvirkning bidrar til planlegging av studier, rådgivning om rekrutteringsstrategier, utvikling av informerte samtykkeskjemaer og annet materiell for deltakerne. Vi bistår også med tolkning av resultater og formidling.
  2. Forskningsbidrag fra gruppen er av offentlig interesse og formidles blant akademiske og ikke-akademiske publikum. Dette kan være forskningsartikler, presentasjoner i konferanser, deling av funn i sosiale medier og samarbeid med organisasjoner som tilbyr tjenester eller støtte til ungdom.
  3. Vi arbeider for å inkludere eksisterende kunnskap om ungdoms psykiske helse i nåværende og planlagte forskningsprosjekter.
  4. Forskningen foregår i nasjonalt og internasjonalt samarbeid. Forskningsgruppen for Ungdom og psykisk helse har etablert samarbeid med Avdeling helse (SINTEF Digital), Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP Øst og Sør), Folkehelseinstituttet (FHI) og European Youth Suicide Research Network.

Forskningsgruppen for Ungdom og psykisk helse deltar og formidler ofte i konferanser.

19 feb 2025

person-portlet

Gruppeleder

Jannike Kaasbøll
Førsteamanuensis
jannike.kaasboll@ntnu.no
+4795191984

Kontakt

Kontakt

​​​​​​  ​​​​​​ kontakt@iph.ntnu.no

  Ansatte

  Om instituttet


Henvendelser om studier

Nye søkere

  ​​​​​​ studier@iph.ntnu.no

Opptak og supplering

  opptak@ntnu.no

Student

  Informasjonstorg for studenter