Psykisk helse i relasjonell og samfunnsmessig kontekst - Forskning - Institutt for psykisk helse
Psykisk helse i relasjonell og samfunnsmessig kontekst
Forskningsgruppen Psykisk helse i relasjonell og samfunnsmessig kontekst (PHROSK) bidrar med forskning som tar utgangspunkt i kontekstuelle forståelser av psykisk helse.
Vår aktivitet er i tråd med WHO og FNs anbefalinger om en mer personsentrert, recovery-orientert og rettighetsbasert tilnærming til psykisk helse. Våre prosjekter innebærer både nasjonalt og internasjonalt samarbeid, og vi benytter et bredt spekter av forskningsmetoder, med særlig vekt på kvalitative tilnærminger. Vi søker også samarbeidsforskning med personer med erfaringskunnskap og praksisfeltet.
Aktiviteten tar utgangspunkt i flere kontekstuelle nivåer; fra det nære sosiale og relasjonelle, til en mer overordnet samfunnsvitenskapelig, kulturell, økonomisk og politisk kontekst, og videre i en global kontekst.
Forskningsgruppen fokuserer på personlige og sosiale prosesser i hverdags- og samfunnsliv som har betydning for psykisk helse. Menneskerettigheter som selvbestemmelse, aktivitet og deltakelse i fysiske og sosiale hverdagslivskontekster beskrives som sentrale for psykisk helse. Medborgerskap, recovery og relasjonell velferd er sentrale begreper i vår forståelse av psykisk helse.
Forskningsgruppen retter fokus mot global psykisk helse. Den globale konteksten har innflytelse på psykisk helse i den norske konteksten, samtidig som at FNs bærekraftsmål understreker vårt felles ansvar: «Ingen skal utelates».
Medlemmer
Eksterne
- Julia Hagen, Forsker 2, Psykisk helsearbeid, NTNU Samfunnsforskning AS.
- Mariell Høgås, Sosionom, Botiltak og treffsted for psykisk helse, Trondheim kommune.
- Hilde Markussen, Nestleder, Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA), NTNU Samfunnsforskning AS.
- Irene Wormdahl, Forsker 2, Psykisk helsearbeid, NTNU Samfunnsforskning AS.
Kontakt
kontakt@iph.ntnu.no
Ansatte
Henvendelser om studier
Nye søkere
studier@iph.ntnu.no