Pågående prosjekter og publikasjoner
Pågående prosjekter og publikasjoner
For å besvare våre forskningsspørsmål, jobber vi tverrfaglig på tvers av profesjoner og spesialiseringer. Det er alt fra professorer til masterstudenter, med bakgrunn som leger, sykepleiere, fysioterapeuter og bevegelsesvitere. Her finner du mer om våre funn, publikasjoner og videre prosjekter.
I mitt postdoktorprosjekt skal jeg gjennomføre en prosessevaluering av intervensjonen i LAST-long. Hensikten med prosessevalueringen er å finne ut hvordan intervensjonen oppleves av studiedeltakerne, om gjennomføringa går etter planen, og å avdekke faktorer som kan påvirke effekten av intervensjonen. For å finne ut dette skal jeg gjennomføre intervju med studiedeltakerne som mottar intervensjonen, slagkoordinatorene som leverer den, og med slagkoordinatorenes ledere i kommunen.
Videre skal jeg se nærmere på deltakernes etterlevelse (adherence) til intervensjonen. Hva er det som kjennetegner de som har en høy etterlevelse, og er det en sammenheng mellom grad av etterlevelse og endring i funksjonsnivå? Dette er spørsmål jeg skal forsøke å besvare i mitt arbeid de neste årene.
I tillegg til postdoktorstillingen har jeg en liten stillingsandel som leder for arbeidspakke 1, hvis ansvar er å koordinere LAST-long prosjektet.
Prosjektet er knyttet til arbeidspakke 5 (WP5) og er forankret i Trondheim kommune. Vi har finansiering fra Norsk forskningsråd og Trondheim kommune, og NTNU er gradsgivende institusjon. Prosjektet ble startet i august 2021 og er estimert ferdig i juli 2025. Det er satt av 75% av stillingen til arbeid med prosjektet og 25% pliktarbeid i kommunen.
Målet med prosjektet er å skaffe ny kunnskap om hvordan en styrket kommunal koordinering av tjenestetilbudet påvirker pasientene sin helserelaterte livskvalitet, pårørendes omsorgsbelastning og yrkesdeltagelse, samt forbruk av helsetjenester. Akutt hjerneslag brukes i denne sammenhengen for å studere langtidsforløp og kommunalt tjenestetilbud etter brått funksjonsfall.
Den første delen av studien skal ta for seg de 3 første månedene etter hjerneslag og utskrivelse fra sykehuset. Her skal vi følge hvilke helsetjenester de forskjellige innbyggerne med slag får og om dette er i tråd med gjeldende pakke- eller pasientforløp. Del to av prosjektet vil innebære bruk av data innsamlet fra LAST-long prosjektet. Her vil vi først se på hvor mye tid pårørende bruker på omsorg, og hvordan dette påvirker deres egen og den slagrammedes livskvalitet. I tillegg skal vi gjennomføre en kostnadseffektivitetsanalyse av innføringen av slagkoordinator på helsetjenesteforbruk og livskvalitet i løpet av 3-21 måneder etter akutt hjerneslag.
I min ph.d vil jeg evaluere "pakkeforløp for hjerneslag". Dette pakkeforløpet ble innført i 2017/2018 for å forbedre behandlingen av pasienter med hjerneslag ved alle norske sykehus. Jeg vil evaluere om pakkeforløpet har hatt innvirkning på pasientenes funksjonsnivå. I tillegg vil jeg vurdere om det er sammenheng mellom etterlevelse av pakkeforløpet og funksjonsnivå samt se på karakteristika hos de pasientene med god etterlevelse. Til slutt vil jeg undersøke eventuell effekt av "pakkeforløp for hjerneslag" på liggetid og utskrivningssted.