Last-long arbeidspakkerbanner

LAST-long er et stort prosjekt finansiert av NFR, som har til hensikt å styrke kunnskapsgrunnlaget for en forskningsbasert oppfølging av personer med hjerneslag hvor hovedformålet er å forebygge tap av funksjon på lang sikt. Prosjektet utgår fra forskningsgruppe for geriatri, bevegelse og hjerneslag (GeMS) ved INB. Prosjektet som ledes av professor Torunn Askim består av 6 arbeidspakker.


Last-long arbeidspakker

Arbeidspakke 1 (WP1) har til hensikt å sikre god organisering, kvalitet og måloppnåelse av prosjektet. 

Arbeidspakke 2 (WP2) har til hensikt å identifisere hva som kjennetegner personer som er i risiko for funksjonstap over en 3-års periode etter hjerneslag. Spørsmålene vi har er: Hvilke forløp følger personer med ulikt funksjonsnivå? Hvilke forløp følger personer med ulik kognitiv funksjon? Hvilke modifiserbare og ikke-modifiserbare faktorer er assosiert med de ulike forløpene?  WP2 ledes av professor Bent Indredavik.

Arbeidspakke 3 (WP3) har til hensikt å undersøke nytten og gjennomførbarheten av pakkeforløp ved hjerneslag etter utskriving fra sykehus og frem til 3 måneder etter slaget. Vi vil finne ut: Fører innføringen av pakkeforløpet til bedre funksjon? Fører innføringen av pakkeforløpet til bedre pasienttilfredshet? Er det en sammenheng mellom god oppnåelse av forløpstider og selvopplevd helse?  WP3 ledes av avdelingsoverlege Bente Thommessen ved Akershus Universitetssykehus.

Arbeidspakke 4 (WP4) har til hensikt å evaluere effekten av en individuelt tilpasset og multifaktoriell langtidsoppfølging av en helsekoordinator som skal fasilitere persontilpasset oppfølging med fokus på fysisk aktivitet og trening, kognitiv og sosial stimulering, optimal sekundærprofylakse og andre livsstilsfaktorer, for å forhindre funksjonssvikt. Derfor vil vi svare på: Vil langvarig og regelmessig oppfølging av en helsekoordinator forebygge funksjonstap etter hjerneslag? Vil langvarig og regelmessig oppfølging av en helsekoordinator forebygge nye hjerneslag? Fører langvarig og regelmessig oppfølging av en helsekoordinator til bedre selvopplevd helse? Les mer om dette. WP4 ledes av professor Torunn Askim.

Arbeidspakke 5 (WP5) har til hensikt å undersøke hvilke kostnader som er knyttet til pasientforløpene beskrevet i WP2 i tillegg til å undersøke om innføring av nye behandlingstilbud som testes ut i WP 3 og WP 4 er kostnadseffektive. Vi vil finne ut: Hvordan endrer kostnadene seg i årene etter et hjerneslag? Hvilke faktorer er assosiert med økte kostnader? Er innføringen av pakkeforløpet assosiert med reduserte kostnader og bedre funksjon sammenlignet med tidligere praksis? Er en multimodal intervensjon kostnadseffektiv? WP5 ledes av helseøkonom Ph.D Øystein Døhl.

Arbeidspakke 6 (WP6) vil omhandle publisering av resultatene fra prosjektet. Formidlig og implementering av forskningen har som hovedformål å utvikle en publiserings-og implementeringsstrategi for å spre kunnskapen om prosjektet til forskere, politikere, befolkningen generelt og personer med hjerneslag spesielt. WP6 ledes av professor Ingvild Saltvedt.