Fra ideologi til politikk: Tysk okkupasjon av samisk hverdagsliv 1940-1945

Institutt for moderne samfunnshistorie

Fra ideologi til politikk: Tysk okkupasjon av samisk hverdagsliv 1940-1945

Fra ideologi til politikk: Tysk okkupasjon av samisk hverdagsliv 1940-1945

 En mannlig eldre same omgitt av tyske soldater.
Tyske soldater lar seg fotografere sammen med en samisk mann, trolig i Nord-Finland.
Foto: SA-Kuva

Om prosjektet «Fra ideologi til politikk: tysk okkupasjon av samisk hverdagsliv 1940–1945»

Andre verdenskrig bestod ikke bare i krigføring mellom verdens ulike nasjoner – millioner av mennesker ble på individuell basis berørt av krigen på forskjellige måter. Mennesker både tok på seg og ble påtvunget roller som soldater, okkupanter, okkuperte.

I Norge skjedde dette gjennom den tyske okkupasjonen av landet i årene 1940–1945, hvor alle aspekter av hverdagen ble endret på grunnleggende vis. Invasjonen og okkupasjonen av landet førte med seg konsekvenser i form av lover, tvang og terror, men også av endrede politiske, sosiale og økonomiske forhold, hvor Norge var tilskrevet en sentral stilling i de nasjonalsosialistiske planene om en ny verdensorden.

I møtet med Norge møtte den tyske vernemaktens soldater ofte for første gang en natur og en befolkning som lenge hadde hatt en fremtredende posisjon i den tyske forestillingen om det nordlige. Området og menneskene var ofte tilskrevet en fremmedhet og eventyrlighet, adskilt fra europeisk liv og kultur. En relativt uutforsket del av dette møtet er forholdet mellom den tyske okkupasjonsmakten og den samiske befolkningen i Norge og på Nordkalotten.

I mitt prosjekt vil jeg undersøke ulike aspekter av dette møtet, hvor jeg blant annet ser nærmere på de tyske holdningene til det samiske, Nasjonal Samlings syn på det samiske, enkeltsoldatenes møte med det samiske, samt ulike former for samisk respons på okkupasjonen slik den ble fremprovosert av den nye okkupasjonshverdagen.

Om du har spørsmål om prosjektet eller om du sitter på historier, fotografier og andre beretninger som du mener bør ses på i lys av dette prosjektet, gjerne ta kontakt per andreas.e.grini@ntnu.no