Forskningsgruppe for litteratur og samfunn

Forskning – Institutt for lærerutdanning

Forskningsgruppe for litteratur og samfunn

I Forskningsgruppe for litteratur og samfunn undersøker vi på hvilke måter litterære tekster representerer og konstruerer verdener, estetisk, politisk og verdimessig, hvordan man kan arbeide med litterære tekster i skolen, og hvordan man kan bygge lesekultur.

Vi undersøker relasjonene mellom litteratur og samfunn i vid forstand, og interesserer oss især for ulike typer konflikter, kriser og samfunnsutfordringer som utgangspunkt for analyse og didaktikk. Som litteraturdidaktisk term handler konflikt om å evnen til å tolerere ambivalens i tekster, om å kunne identifisere ulike sider ved konflikter og akseptere at ikke alle konflikter kan løses. Dette er avgjørende dimensjoner ved kritisk tenkning og ved arbeid med skjønnlitteratur i norskfaget. Forskningsgruppen er særlig opptatt av begrepene representasjon og konstruksjon, som står sentralt i både litteraturvitenskap og litteraturdidaktikk. Slike kritiske perspektiver suppleres med postkritiske innfallsvinkler, og vi søker å utvikle litteraturdidaktisk tenkning som springer ut av teksten selv, og i det konkrete møtet med elever. Vi er interessert i de mange ulike relasjonene som kan oppstå i møte med tekst og mellom forskjellige lesere. Forskningsgruppen jobber med flere ulike prosjekter. Viktige tematiske områder de siste årene har vært: flukt i litteratur, litteratur og sted, og økokritiske perspektiver på litteratur.

Et nytt satsingsområde fra 2025 er lesekultur og skolebibliotek (Lesekultur for fellesskap i skolebiblioteket). Dette er temaer som er sentrale i undervisning i lærerutdanningen, som vi ofte veileder masteroppgaver i, og som er etterspurt fra skolesektoren. Gruppen har som ambisjon å svare på samfunnsutfordringen med fallende leseinteresse blant barn og unge. I samarbeid med eksterne forskningsmiljøer vil vi de kommende årene undersøke bl.a. hvordan skolebiblioteket kan være en arena for å utvikle lesekultur og hva som kjennetegner både elever som ikke opplever glede ved lesing, og de som er engasjerte lesere. Vi betrakter arbeid for en sterkere lesekultur i skole og samfunn som en viktig brikke i utviklingen av demokrati og kritisk tenkning.

Pågående prosjekter

  • Lesekultur for fellesskap i skolebiblioteket (LFS) (2025 - )
  • Lydlandskap i barnelitteraturen
  • Geografisk litteraturdidaktikk (2021 - ) (tilknyttet prosjektet ImagiNation)

Avsluttede prosjekter

  • Litteraturhistoriedidaktikk
  • Barn på flukt i narrative tekster (2017 – 2025).
  • Barn og katastrofer. Sosiokulturelle perspektiver på barns skriving (2017 – 2020)
  • Utvikling av læringsressurser om terrorangrepene den 22. juli (2018 – 2020)

Eksterne deltakere

Eksterne deltakere

  • Silje Neraas, DMMH Høgskolen for barnehagelærerutdanning