Profil og relevans
Forskningsgruppen for læremidler har som hovedmål å fremme kvalitet og innovasjon innen utvikling, bruk og analyse av læremidler. Gruppen jobber med læremidler i en bred forstand, og fokuserer på tre sentrale områder:
- Læremiddelanalyse: Vi gjennomfører grundige analyser av eksisterende læremidler, både nasjonalt og internasjonalt, for å vurdere deres kvalitet og relevans for dagens undervisningspraksis.
- Læremiddelutvikling: Vi ønsker å arbeide med utviklingen av nye læremidler, inkludert bruk av kunstig intelligens (KI), for å tilpasse materialene til fremtidens læringsbehov.
- Læremiddelbruk i skolen: Vi forsker på hvordan lærere og elever benytter læremidler i praksis, og hvordan disse kan modifiseres og forbedres for å møte ulike læringsbehov.
Ambisjoner og planer
Forskningsgruppens ambisjon er å bidra til en bedre forståelse av læremidlenes rolle i utdanning og fremme utviklingen av effektive og inkluderende læringsverktøy.
På kort sikt har vi som mål å:
- Øke bevisstheten rundt kvaliteten på læremidler, særlig etter at den offisielle kvalitetskontrollen ble avviklet i 2001.
- Utvikle og anvende metoder for å vurdere kvaliteten på både eksisterende og nye læremidler.
- Å støtte lærerstudenter i analysen og valget av læremidler.
- Styrke samarbeidet mellom ulike aktører, inkludert forlag, lærere og utdanningsinstitusjoner, for å utvikle læremidler som er relevante, effektive og tilpasset dagens pedagogiske behov.
På lang sikt håper vi å:
- Fremme et nasjonalt og internasjonalt samarbeid mellom forskere og praktikere som kan bidra til videreutvikling av læremidler og undervisningspraksis.
- Bygge bro mellom forskningsmiljøer og praksisfeltet, slik at vår forskning kan ha en direkte og praktisk nytteverdi for skolen, lærerutdanningen og skolebokforlag.
- Gjennom dette arbeidet ønsker vi å spille en konstruktiv rolle i utviklingen av læremidler.
Sammensetning og roller
Forskningsgruppen er åpen for alle forskere og studenter med interesse for læremidler, og vi har som mål å samle et mangfoldig fellesskap med ulike faglige bakgrunner.
Gruppen består i dag av:
- Forskere fra NTNU, UiT, Fremmedspråksenteret i Halden, Universitetet i Aarhus, Danmark og Uppsala universitet i Sverige.
- Vi har en Ph.d.-kandidat som er knyttet til gruppen, samt en masterstudent som aktivt inviteres inn i forskningsarbeidet.
Vi tilstreber et inkluderende arbeidsmiljø hvor både erfarne forskere, unge forskertalenter og studenter kan bidra til, og lære av, hverandre. Gjennom tverrfaglig samarbeid søker vi å fremme nyskapende tilnærminger til læremiddelforskning.
Lokal, nasjonal og internasjonal dimensjon
Gruppen har både en lokal, nasjonal og internasjonal dimensjon som er viktig for vår forskning:
- Lokal dimensjon: Vi mener at læreverkforskning bør være ett av de sentrale forskningsområdene ved en lærerutdanningsinstitusjon som ILU.
- Nasjonal dimensjon: Vi samarbeider med andre universiteter i Norge samt Fremmedspråksenteret i Halden, for å fremme forskning og innovasjon innen læremidler. Dette samarbeidet styrker vårt arbeid og gir muligheter for tverrfaglig utvikling av nye læremidler.
- Internasjonal dimensjon: Vi har et tett samarbeid med forskere fra internasjonale institusjoner, som Universitetet i Aarhus og Uppsala Universitet, for å dele kunnskap, utveksle ideer og bidra til global forskning på læremidler. Dette gir oss et bredt perspektiv og gjør oss i stand til å delta i internasjonale diskusjoner som er viktige for utviklingen av feltet.
Vi har ambisjonen om å etablere et samarbeid med Leibniz-Institut für Bildungsforschung i Braunschweig, hvor vår ph.d.-student skal ha et forskningsopphold våren 2025.
Stipendiater og studenter
Forskningsgruppen for læremidler er åpen for alle masterstudenter, interesserte studenter og vi ønsker aktivt å tiltrekke oss flere stipendiater. Vi ser på rekruttering av stipendiater og studenter som en viktig del av arbeidet med å videreutvikle gruppen og realisere våre ambisjoner. Gjennom involvering av stipendiater og studenter styrkes koblingen mellom forskningsfeltet og utdanningsområdet, og vi kan bygge et mer robust og mangfoldig fagmiljø.
I nåværende og fremtidige prosjekter vil vi aktivt oppfordre masterstudenter til å bidra til forskningen ved å skrive masteroppgaver knyttet til læremiddelforskning / læremiddelutvikling/ forskning på bruk av læremidler i klasserom.
For å støtte stipendiater vil vi legge til rette for midtveis- og sluttseminarer, hvor hele gruppen kan delta for å dele erfaringer, diskutere prosjektene og bidra til faglig utvikling. Dette skaper en god plattform for stipendiater å utvikle sine ideer og få innspill fra et bredt nettverk av erfarne forskere.
Gjennom denne inkluderende tilnærmingen ønsker vi å styrke fagmiljøet ved å bygge bro mellom forskning, lærerutdanning, skoler og, ikke minst, forlag, samt å fremme et aktivt og dynamisk forskningsmiljø som kan bidra til utviklingen av fremtidens læremidler.
Er du interessert i læremidelforskning?
Gruppen er åpen for alle som er interessert. Ta gjerne kontakt med karen.bauer@ntnu.no