Engasjement og verdsetting blant unge

Forskning – Institutt for lærerutdanning

Engasjement og verdsetting blant unge

En ungdom i siluett mot solen med en gitar i den ene hånden. Foto

Prosjektet handler om å undersøke engasjement og verdsetting blant barn og unge i Nordiske kontekster i et sosialpragmatisk perspektiv. Å kunne engasjere seg og å verdsette er en forutsetning for myndiggjøring og livskvalitet. Hvem og hva inspirerer ungdom og hvem ser de opp til? Hva anser ungdom som godt og verdifullt? Hvordan har skolen rustet dem, og hvordan ser de på selvstendighet og ansvar? Dette må forskere og utdannere forstå for å kunne anerkjenne barn og unge. Gjennom ulike undersøkelser kartlegges og analyseres oppvekst og ungdomstid. Prosjektet har allerede samlet inn kvalitative/kvantitative data om unges livskvalitet i skole- og oppvekst i 2017, 2019, 2020 og 2021, før og etter COVID-19. Ytterligere datainnsamlinger er planlagt.

Siden 90-tallet har den norske ungdomskulturen endret seg. De unge har blitt mere skikkelige, og de er i mindre grad enn tidligere opprørske eller i konflikt med autoriteter og eldre generasjoner. I de senere årene har vi sett sosiale bevegelser og unge fellesskap som har utgangspunkt i personlige erfaringer og det affektive henger sammen med politiske argumenter og massemobilisering. Eksempler er Greta Thunberg, Fridays for future og demonstrasjonene over hele verden i 2019, Black lives matter, Metoo-bevegelsen, og så videre. Disse bevegelsene er imidlertid ikke noe som unge pådyttes utenfra, de er noe unge skaper og rekonstruerer gjennom deltakelse og engasjement; de skaper affektive, interessebaserte eller legitime fellesskap – gjennom fysiske og digitale relasjoner.

Inspirert av nye pragmatiske perspektiver forsker vi på hvordan unge verdsetter, og forhandler om verdsetting og fellesskap i spontane situasjoner. Prosjektet undersøker blant annet trivsel, trygghet, vennskap, sosialt liv, framtidsutsikter, og betydningen av anerkjennelse.

Prosjektet er en del av arbeidet til forskningsgruppen BULKIS, ledet av Jan Frode Haugseth.

Relaterte publikasjoner

Haugseth, J. F. (2020). Ungdommens idealer: En kvalitativ/kvantitativ studie av verdsettinger blant norsk ungdom. Norsk sosiologisk tidsskrift, 4(2), 68-84.

Haugseth, Jan Frode. (2021) BULKIS-rapport 1/21 - Ungdomstid med smitteverntiltak: En sammenligning av unges egenrapporterte livskvalitet i Norge/Sverige våren 2020. 2021.

Haugseth, Jan Frode; Smeplass, Eli. (2021) BULKIS-RAPPORT 2/21 - Ungdomstid med smitteverntiltak: En sammenligning av unges egenrapporterte livskvalitet og tillit i Norge og Sverige 2020/2021. 2021. ISBN 978-82-7923-092-2.

Haugseth, Jan Frode; Smeplass, Eli; Rapp, Anna Cecilia. (2021) Debatt: Det er på tide å sette de unge først. Utdanningsnytt.no.

Haugseth, Jan Frode; Smeplass, Eli; Rapp, Anna Cecilia. (2021) Forskare jämförde svenska och norska elever: Överraskande resultat. Skolvärlden.

Haugseth, Jan Frode; Smeplass, Eli; Rapp, Anna Cecilia. (2021) Norske og svenske ungdommer med svekket livskvalitet og svekket tillit. trønderdebatt.no.

Haugseth, Jan Frode, og Eli Smeplass. 2022. «The Greta Thunberg Effect: A Study of Norwegian Youth’s Reflexivity on Climate Change». Sociology.